23 Ağustos 2013 Cuma

RENKLİ YEMEKLER DE ŞAHANE BİR HEDİYE

BU KAHVE FİNCANI TAKIMINA BAYILDIM. SİZ DE KATILMAK İSTERSENİZ
 RENKLİ YEMEKLER 'İ TIKLAYIP ÇEKİLİŞE KATILMANIZ YETERLİ


21 Ağustos 2013 Çarşamba

ÇİKOLATA SOSLU GEVREKLİ KURABİYE

SİZE TATLI KRİZLERİNİZDE YARDIMCI OLACAK, LEZZETİYLE DAMAKLARINIZI TATLANDIRACAK NEFİS BİR KURABİYE TARİFİ VERİYORUM. 
DENEMEDEN GEÇMEYİN.



RESİMDE ÇİKOLATA BİRAZ ERİDİĞİ İÇİN BU ŞEKİLDE ÇIKTI. ÇİKOLATA ERİMEDEN BU LEZZETİ TATMANIZI İSTERİM.

MALZEMELER ;
  • 1 PAKET MARGARİN
  • 700 GR NİŞASTA
  • 3 ADET YUMURTA
  • 1 PAKET KABARTMA TOZU
  • 1 PAKET VANİLYA
  • 1,5 SU BARDAĞI PUDRA ŞEKERİ
ÜZERİ İÇİN ;
  • 1-2 PAKET KARE BİTTER ÇİKOLATA 
  • 1 KASE MISIR GEVREĞİ
HAZIRLANIŞI ;
  • TÜM MALZEMELERİ KARIŞTIRIN, KULAK MEMESİ YUMUŞAKLIĞINDA BİR HAMUR ELDE EDİN.
  • HAMURDAN PARÇALAR KOPARIN, İSTER YUVARLAK, İSTERSENİZ PARMAK ŞEKLİNİ VERİN.
  • FIRIN KAĞIDI SERİLİ TEPSİYE DİZİN.
  • 170 DERECELİK FIRINDA 10-15 DAKİKA KURABİYE PEMBELEŞENE KADAR PİŞİRİN. 
  • PİŞEN KURABİYELERİ ÖNCE BENMARİ USULÜ ERİTİLMİŞ BİTTER ÇİKOLATAYA DAHA SONRA BİR KASEYE ALDIĞIMIZ MISIR GEVREKLERİNE BULAYIN.
  • GENİŞ BİR KABIN İÇERİSİNE ALIN VE BUZLUĞA KALDIRIN. 
  • TATLI KRİZİNİZ GELDİĞİNDE, ÇAYIN YANINDA VEYA MİSAFİRİNİZ GELDİĞİNDE ÇIKARIN 5-10 DAKİKA SONRA İKRAM EDİN.
  • BU LEZZETE GERÇEKTEN BAYILACAKSINIZ.
  • SOĞUK SERVİS YAPILIR.
  • AFİYET OLSUN.





PATATESLİ BAYATLAMAYAN 3 - 2 - 1 POĞAÇASI TARİFİ

BU ARALAR HAMUR İŞLERİNE MERAK SARDIM. BANA DEĞİŞİK GELEN TARİFLERE GÖZ ATIYORUM VE DENEMEK İSTİYORUM. KIZIMIN DA KREŞİNİN BUGÜN PİKNİĞE GİDECEĞİ HABERİ GELİNCE KOLLARI SIVADIM VE NEFİS BİR TARİF İLE POĞAÇA YAPTIM.


3 - 2 - 1 POĞAÇASI

MALZEMELER ;
  • 2 SU BARDAĞI YOĞURT
  • 1 SU BARDAĞI AYÇİÇEK YAĞI
  • 1 TATLI KAŞIĞI TUZ
  • 3 PAKET KABARTMA TOZU
  • ALDIĞI KADAR UN
İÇİ İÇİN;
  • 2 ADET BÜYÜK BOY PATATES
  • 1 ÇAY KAŞIĞI TUZ
  • 1/2 ÇAY KAŞIĞI KARABİBER

ÜZERİ İÇİN ;
  • GALETA UNU 


HAZIRLANIŞI ;
  • PATATESLER HAŞLANIR, İÇERİSİNE TUZ VE KARABİBER EKLENİR İYİCE EZİLİR VE SOĞUMAYA BIRAKILIR.
  • YOĞURT GENİŞ BİR KABA ALINIR VE KAŞIK YARDIMI İLE KARIŞTIRILIR.
  • İÇERİSİN SIVI YAĞ VE TUZ EKLENİR KARIŞTIRMAYA DEVAM EDİLİR.
  • KABARTMA TOZU VE AZAR AZAR UN ULAVE EDİLİR, KARIŞTIRILIR, ELE YAPIŞMAYAN YUMUŞAK BİR HAMUR ELDE EDİLİR.
  • HAMUR 1 SAAT ÜZERİ NEMLİ BİR BEZLE ÖRTÜLEREK DİNLENDİRİLİR.
  • HAMURDAN CEVİZ BÜYÜKLÜĞÜNDE PARÇALAR KOPARILIR TEZGAH ÜZERİNDE AÇILIR VE İÇİ 1 TATLI KAŞIĞI PATATES  İLE DOLDURULUR, HAMUR YUVARLANIR.
  • DİĞER HAMURLAR İÇİNDE AYNI İŞLEM UYGULANIR, GALETA UNUNA BULANIR VE YAĞLI KAĞIT SERİLİ TEPSİYE DİZİLİR.
  • 180 DERECE ISITILMIŞ FIRINDA 35-40 DAKİKA PİŞİRİLİR. (BEN 35 DAKİKA PİŞİRDİM)
  • İSTER SICAK İSTER SOĞUK SERVİS YAPABİLİRSİNİZ.
  • AFİYET OLSUN.

BU YUMUŞACIK POĞAÇAYA BAYILACAKSINIZ. 
İSTER BOL BOL YAPIN DİFRİZE ZATIN, MİSAFİRLERİNİZ GELDİĞİNDE ISITIP İKRAM EDİN.
İSTER BİR CAM BİR KAVANOZA DOLDURUP GÜNLÜK TÜKETİN.






20 Ağustos 2013 Salı

SÜTLÜ KAKAOLU KEK

BAYRAM VE SONRASINDA ALDIĞIM 2 KİLOYU VERMEK İÇİN DÜN DİYETE BAŞLADIM. AKŞAM BANA NE OLDUYSA GÖZÜM DÖNDÜ VE AKŞAM YEMEĞİNDEN SONRA KENDİMİ KEK YAPARKEN BULDUM VE 3 DİLİM YEMİŞ BULUNDUM :) SONRADAN NE KADAR PİŞMAN OLSAM DA ARTIK ÇOK GEÇTİ. BUGÜN YENİ BİR GÜNE VE DİYETE TEKRAR BAŞLADIM. İŞTE BENİ YOLDAN ÇIKARAN KEK TARİFİ :)


MALZEMELER ;
  • 3 ADET YUMURTA
  • 1,5 SU BARDAĞI TOZ ŞEKER
  • 1 SU BARDAĞI AYÇİÇEK YAĞI
  • 1 SU BARDAĞI SÜT
  • 1 PAKET VANİLYA
  • 1 PAKET KABARTMA TOZU
  • 2 YEMEK KAŞIĞI KAKAO
  • ALDIĞI KADAR UN
ÜZERİ İÇİN;
  • 1/2 SU BARDAĞI SÜT
HAZIRLANIŞI ;
  • YUMURTA VE ŞEKER 10 DAKİKA MİKSER İLE ÇIRPILIR.
  • İÇERİSİNE SIRASIYLA SÜT, SIVIYAĞ, VANİLYA VE KAKAO EKLENİR 5 DAKİKA DAHA ÇIRPILIR.
  • UN VE KABARTMA TOZUNU EKLEDİKTEN SONRA, KEK HARCI BOZA KIVAMINI ALDIYSA YAĞLANMIŞ YUVARLAK FIRIN TEPSİSİNE DÖKÜLÜR 180 DERECE ISITILMIŞ FIRINDA ORTALAMA 30-40 DAKİKA PİŞİRİLİR.
  • FIRINDAN ÇIKAN SICAK KEK DİLİMLENİR VE YARIM SU BARDAĞI SÜT DÖKÜLÜR.
  • SOĞUK SERVİS YAPILIR.
  • AFİYET OLSUN.



ŞEFTALİ DEYİP GEÇMEYİN

Diyetisyen&Yaşam Koçu Gizem Şeber'in önerileri ile…

Faydaları saymakla bitmeyen bu meyveyle yapabileceğiniz üç kolay tatlı tarif

Şeftali, yaz sofralarının vazgeçilmez meyvelerinden biridir. Tadı ve kendine has kokusu ile bizi kendine çeken bu meyvenin sağlık açısından da birçok faydası var. 


DÜŞÜK KALORİLİ!
Şeftalinin 100 gramı sadece 39 kalori içerir. 1 orta boy şeftali yaklaşık 70 kaloridir. Diyetlerde 1 adet şeftali 1 porsiyon meyve yerine geçer. 

ANTİOKSİDAN KAYNAĞIDIR!
Gün boyunca hava, su ve diğer çevresel faktörler nedeniyle ve yediklerimiz/içtiklerimiz sebebi ile vücudumuzda oluşan sağlığımız açısından zararlı ve yaşlanmayı hızlandırıcı serbest radikallerin bedenimizden atılmasına yardımcıdır. Besinlerin antioksidan içeriklerine göre verilmiş puanlama olan ORAC değeri yarım şeftali için 1814’tür. Zeaksantin, lutein ve beta-kriptoksantin isimli antioksidanları içerir. 

C VİTAMİNİ KAYNAĞI!
Bağışıklık sistemimizi güçlendiren, kas yapımına yardımcı, deri hücrelerimizin yenilenmesinde rolleri olan C vitamininden zengin bir kaynaktır. Günde 1 adet şeftali tüketerek günlük C vitamini ihtiyacımızın %12’sini karşılayabiliriz. 

GÖZ VE AKCİĞER SAĞLIĞI İÇİN FAYDALI!
Şeftali, vücutta A vitaminine dönüşen beta-karotenlerden zengindir. A vitamini; görme fonksiyonlarımız ve solunum sistemimiz açısından önemlidir. Yeterli A vitamini alanların akciğer kanserine yakalanma risklerinin daha düşük olduğu bilinmektedir. 

TANSİYON DENGELEMEYE YARDIMCI!
Yüksek kan basıncını düşürmek için tuzu azaltmanın yanı sıra, yüksek potasyumlu beslenmek gerekir. Bir adet şeftali ortalama 300 mg potasyum içerir ve bu içeriği ile zengin potasyum kaynağıdır. 

BRONZLAŞMAYA YARDIMCI!
Şeftali, içerdiği beta-karotenler ile daha kolay brozlaşmamıza da destek olan bir meyvedir. 


ŞEFTALİ JÖLESİ (4 KİŞİLİK) 

Hazırlama süresi: 30 dakika (4 saat servis öncesi bekleme süresi vardır) 
1,5 su bardağı şekersiz limonata
10 gram toz jelatin
½ limonun suyu
3 silme tatlı kaşığı toz tatlandırıcı
2 adet şeftali (soyulmuş ve ince dilimlenmiş) 

Yapılışı: Küçük bir tencerede limonatayı hafifçe kaynatın. Ateşten alın ve jelatini ekleyin. Karıştırın ve 20 dakika bekletin. Limon suyunda tatlandırıcıyı hafif sıcaklıkta eritin. Dört tatlı kâsesine şeftali dilimlerini eşit paylaştırın. Tatlandırıcı karışımını jelatinli karışım ile karıştırıp şeftali dilimlerinin üzerine eşit paylaştırın. 4-5 saat buzdolabında bekletin. Soğuk servis yapın. 

Beslenme Notları: 1 porsiyonu 50 kaloridir. Potasyum ve C vitamini içerir. 



ŞEFTALİ KUP (4 KİŞİLİK) 
Hazırlama Süresi: 15 dakika
400 gram yağsız yoğurt
4 silme yemek kaşığı toz tatlandırıcı
800 gram frambuaz
8 adet orta boy şeftali (soyulmuş, dilimlenmiş) 
2 adet yulaflı bisküvi (kırılmış, servis için) 

Yapılışı: Yoğurt ve 2 yemek kaşığı tatlandırıcıyı karıştırın. Frambuazın yarısını karışıma ilave edin. Karışımı blenderdan geçirin. Dört dondurma kupuna 4 adet şeftaliyi dilimleyerek paylaştırın. Frambuaz karışımını ilave edin. Bir kat daha şeftali dilimleri dizip, frambuazlı karışımı yeniden paylaştırın. Her bir kupun üzerini şeftali dilimi, frambuaz ve kırılmış bisküvi ile süsleyin. 10-15 dakika buzdolabında bekletip servis yapabilirsiniz. 

Beslenme Notu: 1 porsiyonu 200 kaloridir. Kalsiyum, B2, B12,C vitamini ve potasyum içerir. 



FIRINDA ZENCEFİL KREMALI ŞEFTALİ (4 kişilik) 

Hazırlama süresi: 25 dakika
6 adet şeftali (yarıya bölünmüş, çekirdekleri çıkarılmış) 
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı dolusu esmer şeker
Kıyılmış zencefil (süslemek için) 
Nane yaprakları (süslemek için) 
Kreması için: 
200 gram yağsız yoğurt
1 yemek kaşığı dolusu toz tatlandırıcı
1 tatlı kaşığı toz zencefil 

Yapılışı: Fırını 180 derecede ısıtın. Şeftalileri fırın tepsisine dizin. Vanilya ve esmer şekeri üzerilerine eşit olarak serpiştirin. 15 dakika pişirin. Diğer tarafta krema malzemelerini çırparak iyice karıştırın. Servis kâselerine pişmiş şeftalileri yerleştirin. Üzerine çırpılmış kremayı ilave edin. Kıyılmış zencefil ve nane yaprakları ile süsleyin. 

Beslenme Notu: 1 porsiyonu 145 kaloridir. Kalsiyum, B2, B12,C vitamini ve potasyum içerir. 

19 Ağustos 2013 Pazartesi

KIŞ HAZIRLIKLARI

ÇALIŞAN BAYANLARIN DİKKATİNE :)

ÖZELLİKLE KIŞ AYLARINDA İŞİNİZE YARAYACAK, YAPMIŞ OLDUĞUM  KIŞ HAZIRLIKLARIMI PAYLAŞIYORUM. HAFTA SONUNUN BİR KISMINI KIŞ HAZIRLIKLARINA AYIRDIM. 


FASULYE KONSERVESİ


MALZEMELER ;
  • 3 KİLO BONCUK AYŞE
  • 2 KİLO ÇANAKKALE DOMATES
  • 1 ÇAY BARDAĞI ZEYTİNYAĞI
  • 2 TATLI KAŞIĞI TUZ
HAZIRLANIŞI;
  • TÜM MALZEMELER BİR TENCEREYE ALINIR VE HARMANLANIR.
  • KISIK ATEŞTE YUMUŞAYANA KADAR PİŞİRİLİR.
  • SICAKKEN KAVANOZLARA DOLDURULUR VE KAVANOZ KAPAĞI SIKICA KAPATILIR.
  • KAVANOZ TERS ÇEVRİLİR, KAPALI BİR ORTAMDA 1 GÜN BEKLETİLİR.
  • ERTESİ GÜN TERS ÇEVRİLİR.
  • KIŞLIK FASULYE KONSERVEMİZ HAZIR.

BEZELYE


BEZELYE ZAMANI GEÇTİ FAKAT BEN 10 KİLOYA YAKIN ALDIM VE YEMEKLİK KULLANDIKLARIM DA OLDU. KIŞ HAZIRLIKLARI İÇİN FİKİR ARAYANLARA BİR ÇEŞİTTE BEZELYEDEN. 

BARBUNYA


HAFTA SONU 10 KİLO BARBUNYA ALINDI VE AYIKLANDI. YIKANDI, SÜZÜLDÜ VE BUZDOLABI POŞETLERİNE KOYUP BUZLUĞA ATILDI. 8 POŞET BARBUNYA ÇIKTI. PAZARLARDA BARBUNYA MEVCUT ALMAK İSTEYENLER KAÇIRMASIN.


DOMATES PÜRESİ


DOMATES PÜRESİ ; MİKTARI SİZE KALMIŞ. GÜZELCE YIKANDI BİR KAÇ PARÇAYA BÖLÜNDÜ VE KABUKLARIYLA BİRLİKTE RONDODAN GEÇİLDİ. BELLİ MİKTARLARA BÖLÜNEREK BUZDOLABI POŞETLERİNE KONULDU VE DİFRİZE ATILDI. KAVANOZA KOYMAK İSTEYENLERDE KAPAĞINI SIKICA KAPATIP BUZDOLABINDA SAKLAYABİLİRLER.

KIZARTMA KONSERVESİ


MALZEMELER ;
  • 1 KİLO PATLICAN
  • 15/20 ADET SİVRİ BİBER
  • 1 KİLO DOMATES
  • 2 TATLI KAŞIĞI TUZ
  • 1/3 SU BARDAĞI ZEYTİNYAĞI
HAZIRLANIŞI;
  • PATLICANLAR ALACALI SOYULUR VE TUZLU SUDA BEKLETİLİP, KURUTULUR.
  • BİBER VE PATLICANLAR İSTENİLEN BOYUTTA DOĞRANIR VE GENİŞ BİR TENCEREYE ALINIR. ÜZERİNE ZEYTİNYAĞI GEZDİRİLİR VE OCAĞIN ORTA GÖZÜNDE ÇEVİREREK KIZARTILIR.
  • ÜZERİNE KÜP KÜP DOĞRANMIŞ DOMATES VE TUZ İLAVE EDİLİR 10 DAKİKA KAYNATILIR.
  • SICAKKEN KAVANOZLARA DOLDURULUR, KAPAĞI SIKICA KAPATILIR VE TERS ÇEVİRİLİR.
  • ERTESİ GÜN KAVANOZLAR DÜZELTİLİR.



BU YAZ ANANAS SUYU İLE GÜZELLEŞİN

Yapılan araştırmalar ananas suyunun bol miktarda mineral ve vitamin içerdiğini ortaya koyuyor. Ananas suyu içeriğindeki B ve C vitaminleri ile hücre kaybını ve cilt rahatsızlıklarını engelliyor.


Sıcak yaz günlerinde ferahlamak için sağlıklı bir alternatif oluşturan ananas suyunun birçok faydası bulunuyor. Uzmanlar tarafından yaz aylarında vücudun ihtiyaç duyduğu tüm vitaminler ve mineralleri içerdiği vurgulanan ananas suyu, birçok hastalığa karşı kalkan görevi görüyor. İçeriğindeki C vitamini ile güneşten zarar gören derinin yenilenmesi için gerekli kolajen oluşumuna fayda sağlayan ananas suyu, bulundurduğu mineraller ile yıpranan saç ve tırnakların da sağlığına kavuşmasına yardımcı oluyor.


Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç yaz aylarında yoğun güneşe maruz kalmanın cilt rahatsızlıklarına neden olabileceğini belirtti. Terleme ile yaşanan su ve mineral kaybının önüne geçilmesi için bol miktarda sıvı tüketilmesini öneren İnanç, ananas suyunun bol miktarda demir, kalsiyum, A, B ve C vitamini içerdiğini ifade etti.  Yaz aylarında ferahlamak için ananas suyunun sağlıklı bir alternatif olduğunu vurgulayan İnanç, içindeki doğal şekerle vücuda enerji verdiğinin de altını çizdi.  İnanç “Ananas suyunun 100 mililitresinde 11 miligram C vitamini bulunuyor. Kolejen oluşumuna yardımcı olan C vitamini güneşin zararlı ışınlarının meydana getirebileceği cilt sorunlarını önlemeye yardımcı oluyor. Bol miktarda demir ve kalsiyum içeren ananas suyu, güneşte yıpranan saçların yenilenmesine fayda sağlarken, antioksidan özelliği ile vücuttaki toksinlerin de atılmasını kolaylaştırıyor” şeklinde konuştu.



18 Ağustos 2013 Pazar

Su ve Ateş Geliyor



SU VE ATEŞ AFİŞ

Özcan Deniz’in Yeni Filmi ” Su ve Ateş ” Geliyor..

Özcan Deniz’in Hem Senarist,Hem Yönetmen,Hemde başrol oyunculuğunu yaptığı, Su ve Ateş Filmi Çok Yakında Sinemaseverlerin karşısına çıkacak..

su ve ateş afiş
Ateş,suya düştü ama ne su buhar oldu ne de ateş söndü. Alevleri tüm şehri sardı. Hissettikleri hep acıydı. Hem de ne acı! 
su ve ateş yeni 1
Filmin Çekimlerinin Bir Kısmı İstanbul’da,Anadolu’nun Ege Kıyılarında ve İngiltere Başkenti Londra’da Çekildi…
Su Ve Ateş Filminin Konusuna Gelince :  Başrollerinde Özcan Deniz,Yasemin Allen,Pelin Akıl’ın oynadığı filmin konusu aşk ve intikam..
Avşar Film ve DNZ Film ortak yapımı olan filmde , Kaderinden kaçarken Aşk’a tututan bir adamın hikayesi anlatılıyor..
8 Yıl boyunca Türkiye-İngiltere Hattında gelişen bu aşk hikayesi insanları çok etkileyeceğe benziyor..
Çok yakında Vizyona girecek film Sinemaseverler tarafından heyecanla beklenmekte..
Filmin 2013′un Sonlarına Doğru yada 2014′un ilk aylarında vizyona girmesi bekleniyor..
su ve ateş film 1
Su ve Ateş Filmi Sinema

Oyuncular:
Özcan Deniz
Yasemin Allen
Pelin Akil
Burçin Birben
Burcu Kıratlı
Açelya Elmas
Sera Tokdemir
Doğa Bekleriz
Cem Uçan
Tamer Levent
su ve ateş yeni 2
Yönetmen:
Özcan Deniz
Yazar:
Özcan Deniz
Senarist:
Özcan Deniz
Yapımcı:
Şükrü Avşar (Avşar Film) – Ercan Deniz (DNZ Film)
 su ve ates 3
su ve ates 2

15 Ağustos 2013 Perşembe

STRES YÖNETİMİNİ KOLAYLAŞTIRAN BESİNLER



Kuru baklagiller: Özellikle öğlen yemeği ile akşam yemeği arasındaki zaman dilimi uzun olduğundan ötürü öğleden sonra kan şekerinizde yaşanacak düşüklük, kendinizi daha gergin ve sinirli hissetmenize yol açabilir. Kuru fasulye, nohut, barbunya gibi sindirimi zor olan karbonhidratları içeren kurubaklagiller, kan şekerinizin daha uzun süre dengede kalmasını sağlayarak gerginliğinizin tırmanmasını engellemeye yardımcı olur. Ayrıca B vitaminlerinden zengin olan bu yiyecekler sinir sisteminin sağlığı açısından da önemlidir. 


 
Arpa: Beslenme düzenimizde alışkın olmadığımız bu tahıl, aynı kurubaklagiller gibi B vitamininden zengin yavaş sindirilen ve kan şekerini diğer karbonhidrat kaynaklarına göre daha uzun süre dengeleyebilen bir besindir. Özellikle öğle ve ikindi öğünlerinde tercih edilmesi önerilir. Çorbalara ilave edilebileceği gibi haşlaması, lapası da yapılıp garnitür olarak kullanılabilir. 



 

Acı biber: İçerdiği kapsaisin pigementi, sadece sıcak hissettirmekle ve metabolizma hızlandırmakla kalmıyor, vücutta mutluluk yaratan endorfinin salgılanmasını hızlandırıyor. En acı biberi bulmak zorunda olmasanız da, vücut ısınızı arttıracak derece de acı olmasında fayda var. Acı biberi çorbalarınıza, sebze yemeklerinize, et/tavuk sote gibi yiyeceklerinize ekleyebilir veya baharat olarak kullanabilirsiniz. 


 
Kuruyemişler: Öğleden sonra atıştırması için taşınması kolay ve sağlıklı alternatiflerdir. Birçok çeşidi vücutta mutluluk hormonu olarak adlandırılan seratoninin salgılanmasına yardımcı olur. Aynı zamanda E vitamini ve magnezyum mineralinden zengindirler. 
 


Bitter çikolata: Kakaonun mutlu edici etkisi olduğu aşikâr. Öğleden sonra atıştırması olarak 20-30 gram bitter çikolata tüketebilirsiniz. Hem seratonin salgılayarak daha mutlu hissedeceksiniz, hem de kalp sağlığınıza destek vereceksiniz. 
 


Kivi: Kendinizi gergin hissetmenizin sebebi vücudunuzun serbest radikallerle savaşıyor olması olabilir. Gün boyunca hava, su, yiyecek, içecek gibi kaynaklardan birçok toksin alıyoruz. Bunları vücudumuzdan atmak için de antioksidanlara ihtiyaç duyuyoruz. C vitamini bu konu da ön sıralarda yer alıyor. Kivi, düşük şeker içeriği, düşük kalorisi ve yüksek C vitamini içeriği ile vücudunuzu toksinlerden arındırmaya ve gevşemenize yardımcı olacaktır. 

KAVUN MU KARPUZ MU ?

"Yaz mevsiminin olmazsa olmazları; Kavun mu Karpuz mu, hangisini ne zaman neden yemeliyiz ?"


Kavun ve karpuz yemeden yaz mevsimini bitirip kış mevsimine geçmeyin.

Yaz mevsiminin geleneksel meyveleri; kavun ve karpuz. Her iki meyve de yaz mevsiminin olmazsa olmaz meyveleridir. Enerji değeri düşük, su oranı yüksek olan bu iki meyvenin yapısında bulunan vitamin ve mineraller yaz beslenmemizin kalitesini arttırıyor.
Her iki meyvenin de yaz mevsiminde sağlığımızı geliştiren ve koruyan işlevleri saymakla bitmez. Kavun ve karpuzun benzer özellikleri; yüksek şekerli tadına rağmen karbonhidrat değerinin oldukça düşük olmasıdır. Bal gibi diye tabir edeceğimiz en tatlı karpuzda bile % 10 oranında karbonhidrat bulunuyor. Bu durum tatlı tat düşkünü insanlar için büyük avantaj.
Her iki meyve de oldukça düşük enerji içeriyor;
100 gr karpuz yediğimizde; 22 kalori alırken, 100 gr kavunda ise; 27 kalori bulunuyor.  
Kavun karpuz içerdiği B 1 vitamini ile normal sinir sistemi aktivitesinin devamını sağlar.
Günü enerjik ve stressiz geçirmemiz için yardımcımızdır. İçeriğindeki B 2 vitamini ise gözün ve derinin sağlığı için önemli bir vitamindir.
Kavun ve karpuz her ikisi de C vitaminin iyi bir kaynağıdır. C vitamini de göz ve derinin elastik yapısını koruyan ve bağışıklık sistemimizi güçlendiren yaz kış ihtiyacımız olan temel vitaminlerimizden biridir.  
Kavun ve karpuzda ortak bulunan bir başka vitamin ise B 6 vitamini de vücudumuzda metabolizmamız içinde işleyen, protein ve mineral tepkimelerinde gereklidir. Ayrıca içeriğinde bulunan pantotenik asit yağ ve kolesterol sisteminde görevli, kardiovasküler sağlığımıza pozitif etkilidir.

Karpuzun kavuna göre üstünlüğüne gelince; Karpuza kırmızı rengi veren karotenoid başta olmak üzere antikansorejen fitokimyasallar metabolizmamızın temizlik ajanlarıdır. Ve karpuzda kavundan daha yüksek oranda bulunur. .



Kavunun karpuza göre üstünlüğü ise; Niasin ve folik asit içermesidir. Niasin karbonhidrat, yağ ve protein metabolizma önemli görevleri olan, enerji sistemimizi ayakta tutan sağlığımızın koruyucusu bir vitamindir. Folik asit ise hücre yenilenmesinde görevlidir, metabolizmamızı korur ve genç tutar.

Kavun mu karpuz mu sorusunun cevabı ise hiç tereddüt etmeden ikisi olmalıdır.

14 Ağustos 2013 Çarşamba

PATATESLİ HARPUT KÖFTESİ


LEZZETİYLE PARMAKLARINIZI YEDİRECEK NEFİS BİR TARİF

MALZEMELER ;
  • 600 GR YAĞSIZ KIYMA
  • 200 GR KÖFTELİK BULGUR (1 SU BARDAĞI)
  • 2 ADET ORTA BOY SOĞAN
  • 1 ÇORBA KAŞIĞI DOMATES SALÇASI
  • 2 ÇORBA KAŞIĞI ZEYTİNYAĞI
  • KARABİBER
  • TUZ
  • 5 ADET ORTA BOY PATATES
HAZIRLANIŞI ;
  • BULGUR YIKANIR VE SÜZÜLÜR,
  • SOĞAN RENDELENİR, GENİŞ BİR KABA ALINIR. ÜZERİNE KIYMA, BULGUR, BAHARATLAR İLAVE EDİLİR VE 30 DAKİKA KADAR YOĞURULUR.
  • YOĞURULAN KÖFTE 1-2 SAAT DİNLENDİRİLDİKTEN SONRA FINDIK BÜYÜKLÜĞÜNDE PARÇALAR ALINARAK, YUVARLANIR VE BİRBİRİNE YAPIŞMAMASI İÇİN UNA BULANIR.
  • DİĞER YANDAN, TENCEREYE ZEYTİNYAĞI VE SALÇA ALINIR KAVRULUR.
  • ÜZERİNE 4-5 BARDAK SICAK SU İLAVE EDİLİR VE KAYNATILIR.
  • SALÇALI SUYA BİR MİKTAR TUZ VE KÖFTELER İLAVE EDİLİR KAYNAMAYA BIRAKILIR. 
  • PATATESLER SOYULUR, YIKANIR VE İSTENİLEN BÜYÜKLÜKTE DOĞRANIP TENCEREYE İLAVE EDİLİR. KÖFTELER PİŞENE KADAR KAYNATILIR.
  • DAHA SONRA OCAKTAN ALINIP DİNLENMEYE BIRAKILIR.
  • SICAK SERVİS YAPILIR.
  • AFİYET OLSUN.

13 Ağustos 2013 Salı

YABAN MERSİNLİ CEVİZLİ KEK


MALZEMELER ;
  • 3 ADET YUMURTA
  • 1 SU BARDAĞI TOZ ŞEKER
  • 1 PAKET VANİLYA
  • 1 PAKET KABARTMA TOZU
  • 1 SU BARDAĞI YOĞURT
  • 1 SU BARDAĞI AYÇİÇEK YAĞI
  • 1 SU BARDAĞI YABAN MERSİNİ
  • 1/2 SU BARDAĞI KIRIK CEVİZ
  • ALDIĞI KADAR UN (2,5-3 SU BARDAĞI)
HAZIRLANIŞI ;
  • ŞEKER VE YUMURTA İYİCE ÇIRPILIR
  • İÇERİSİNE, YOĞURT, SIVI YAĞ VANİLYA EKLENİR 5 DAKİKA DAHA MİKSER İLE ÇIRPILIR. 
  • KABARTMA TOZU, UN, CEVİZ, YABAN MERSİNİ EKLENİP, SON DEFA KARIŞTIRILIR VE YAĞLANMIŞ KEK KALIBINA DÖKÜLÜR.
  • 170 DERECE ISITILMIŞ FIRINDA PİŞİRİLİR.
  • AFİYET OLSUN.



12 Ağustos 2013 Pazartesi

GÜVEÇTE MANTARLI TAVUK


ÖNCELİKLE GEÇMİŞ BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN, ALLAH NİCE BAYRAMLARA ERİŞMEMİZİ NASİP ETSİN İNŞALLAH. BİRAZ YOĞUN GEÇTİĞİ İÇİN İLGİLENEMEDİM SİTEYLE. YİNE RAMAZAN BAYRAMINDA YAPILAN GÜZEL BİR TARİF PAYLAŞIYORUM. UMARIM SİZ DE BEĞENİRSİNİZ.

MALZEMELER ;
  • 1 KİLO TAVUK GÖĞÜS (KUŞBAŞI DOĞRANACAK)
  • 1 PAKET MANTAR (400 GR)
  • 4-5 ADET SİVRİ BİBER
  • 2 ADET KIRMIZI BİBER
  • 1 ADET SOĞAN
  • 3 ADET DOMATES
  • YARIM ÇAY BARDAĞI ZEYTİNYAĞI
  • TUZ
  • KEKİK
  • 50 GR KAŞAR PEYNİRİ
  • 4-6 ADET GÜVEÇ KABI




HAZIRLANIŞI ;
  • ÖNCELİKLE SOĞAN VE ZEYTİNYAĞI BİR TENCEREYE KONARAK HAFİF PEMBELEŞENE KADAR KAVRULUR.
  • KUŞBAŞI DOĞRANMIŞ TAVUK PARÇALARI YIKANIR VE TENCEREYE EKLENİR.
  • SUYUNU ÇEKENE KADAR ARA ARA KARIŞTIRILARAK ORTA GÖZ OCAKTA PİŞİRİLİR.
  • İÇERİSİNE, SIRASIYLA DOĞRANMIŞ YEŞİL VE KIRMIZI BİBERLER, DİLİM DİLİM DOĞRANMIŞ MANTARLAR, KÜP KÜP DOĞRANMIŞ DOMATES VE BAHARATLAR EKLENİR.
  • BİRBİRİYLE HARMANLANAN MALZEMELER GÜVEÇ KAPLARA BOŞALTILIR.
  • ÜZERİNE KAŞAR RENDESİ İLAVE EDİLİR VE KAŞARLAR ERİYENE KADAR PİŞİRİLİR.
  • SICAK SERVİS YAPILIR.
  • AFİYET OLSUN.




NOT: BİZ FIRININ AZİZLİĞİNE UĞRADIK, KAŞARLARIMIZ ERİMEDİ :) SİZ DAHA DİKKATLİ OLUN LÜTFEN :)

6 Ağustos 2013 Salı

BAYRAMDA TADINIZ KAÇMASIN

BAYRAMDA TADINIZ KAÇMASIN
Bir ay süren oruç sonrasında gelen Ramazan Bayramı diğer bir adı ile Şeker Bayramı’nda aşırı şeker ve tatlı tüketiminin önemli sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, şeker bayramının acil serviste sonlanmaması için başta astım hastaları olmak üzere herkese önemli uyarılarda bulunuyor…


Ramazan Bayramında aşırı tatlı tüketiminin yarattığı sağlık sorunu, astım hastalarında atakların artmasına ve reflüye sebep oluyor.

 
Bayramda aşırı şeker ve çikolata tüketimi astım hastaları için tehlikeli olabiliyor.  Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, Astım ataklarının bayramlarda artmasının bayram ziyaretlerindeki aşırı şekerli gıdaların tüketilmesinin sebep olabildiği gibi mekan değişikliğinin de etkisi olduğunu belirtti, diğer yandan bayramda yaşanan alevlenmenin başlıca sebebinin kötü beslenme olduğuna dikkat çekti.



Astımlılar için Gizli Tehlike: Çikolata!




Prof. Dr. Yonca Tabak, astımlı çocukların %80’inde astım ve reflü birlikteliğinin beslenme ile doğrudan ilişkisi olduğunu söylüyor. Astımlıların çoğunun reflünün farkında bile olmadığına değinerek, tüketilen, kakaolu gıdalar, kahve, kola gibi kafein içeren yiyeceklerin mide asit salgısının artmasına ve mide başını tutan kasların gevşemesine sebep olduğuna değiniyor. Dr. Tabak, yiyeceklerin yemek borusundan yukarı soluk borusuna kaçmasıyla akciğerlerde astımın tetikleyicisi olduğunu belirtiyor. Bayramlarda çocukların beslenmesi üzerindeki kontrolün ortadan kalktığını, doğal olarak da reflünün tetiklediği astım ataklarının oluştuğunu vurguluyor.


Prof. Dr. Tabak, astımın kontrolü için uyulması gereken tüm kuralların bayramlarda da geçerli olması gerektiğinin önemine değinerek, sigaralı ortamlardan ve çikolatadan uzak durulmasını, geç saatte yemek yenmemesini, yemek yedikten kısa bir süre sonra yatılmamasını tavsiye ediyor.  Mide boşalmasını geciktiren yağlı kızartmalar ve cips gibi gıdaların da kontrollü tüketilmesi gerektiğinin altını çiziyor.




5 Ağustos 2013 Pazartesi

ISPANAKLI PASTA


BU MUHTEŞEM TARİF SEVGİLİ MEHTAP'A AİT. İÇİNDE ISPANAĞIN OLDUĞUNU BİLE ANLAMAYACAKSINIZ. ÇOCUKLARINIZA SEVEREK YEDİREBİLECEĞİNİZ BİR LEZZET.


Kek Malzemeleri:
3 yumurta 
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı rondodan geçirilmiş ıspanak ( Ortalama 250 gr.Ispanak yaprakları )
1 çay bardağı becel sıvı margarin
2 yada 2.5 su bardağı un (yoğun kıvamlı bir kek olacak )
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Krema Malzemeleri:
3 yemek kaşığı un
3.5 su bardağı süt
1 su bardağından 2 parmak eksik toz şeker
1 yemek kaşığı damla sakızı macunu


Hazırlanışı:
Öncelikle yumurta ve şeker iyice çırpılır.Ardından rondodan geçirilmiş ıspanak yaprakları püresi ilave edilir.
Ardından becel sıvı margarin yada normal oda sıcaklığındaki margarin ilave edilir. (100 gr kadar margarin)
En son un,kabartma tozu ve vanilya ilave edilir. Karışım iyice karıştırılır.
Margarin ile yağlanmış tart kalıbına karışım dökülür ve Önceden ısıtılmış 170 derece fırında ağır ağır pişirilir.
Ortalama 40 dakika pişmesi yeterlidir.
Diğer yandan damla sakızı macunu hariç tüm krema malzemeleri tencereye konulur.
Pütür kalmasın diye blendere vurulur.Kısık ateşte kremamız karıştıra karıştıra pişirilir.Göz Göz Olunca 1-2 dakika daha kısık ateşte karıştırarak pişmeye devam edilir.Bu arada damla sakızı macunu ilave edilir.Sıcağıyla erilir.Karışım pütürlü ise tekrar blendere vurulur.
Fırından çıkmış kekimiz tart kalıbından çıkarılır.
Kalıbın üst kısmında kabaran bombeli kekimizin üst parçalar kesilerek alınır.Bu üst kekimiz pastamızı süslerken lazım olacak… ( Tart Kalıbının boş krema konulacak kısmına dokunulmayacak.Siz eğer normal kalıplada yapıyorsanız ust kabarak boşluğu almanız yeterli)
Soğuyan kekimizin üzerine kremamızı döküyoruz.
Bu arada kekimizden aldığımız kek parçalarını ufalıyoruz.Ve Kekimizin üzerini kek parçalarıyla kaplıyoruz.
En az 4-5 saat buzdolabında dinlendirerek çay yada kahve yanında servis ediyoruz..

Afiyet Olsun..