5 Ağustos 2013 Pazartesi

BAYRAM OLUR DA TATLI OLMAZ MI ?



Bir aylık Ramazan sürecinin ardından bayrama sayılı günlerin kaldığı şu zamanda tatlı tarifleri elden ele gezmeye, akrabalar baklava açmaya başladı bile. Bayram elbet tatlı olmadan düşünülemez ama en azından sağlığımızı korumak adına birkaç değişiklikte yapılabilir sofralarımızda.  



TATLI NE ZAMAN VE NASIL YENMELİ? 
 
Öğün üzerine yemeyin… Tokken veya hemen öğünün üzerine tatlı yemek, zaten yükselmekte olan kan şekerinizi daha fazla yükseltir. Aşırı yükselen kan şekerinize bağlı olarak uykunuzun gelmesi ve fenalık hissi, yüz kızarması, ayak tabanlarında yanma gibi sorunlar yaşamanız kaçınılmaz hale gelir. 


En az 45 dakika sonra… Tatlıyı öğün üzerine yemek zorunda kalırsanız, öğününüzden en az 45 dakika zaman geçmesini bekleyin. Bu süre, kan şekerinizin dengeli yükselmesine yardımcı olur. İdeal tatlı tüketim saati öğünden 2 saat sonradır.


Tatlıyı yavaş tüketin… Yemek yeme hızı ve çiğneme süresi de kan şekerimizin yükselme hızını belirleyen faktörlerdendir. Tatlıyı hızlı ve çok çiğnemeden tüketmek kan şekerinizin hızlı yükselmesine yol açacaktır. 


Kaymağın ve dondurmanın “AZI” iyidir… Tatlının yanına tüketeceğiniz az miktarda kaymak veya dondurma, protein içerdiğinden ötürü kan şekerinizin biraz daha yavaş yükselmesine yardımcı olur. Tabi, miktarı abartmamakta fayda olduğunu unutmayın. Tatlı yanına servis edilecek kaymak veya dondurmanın azı karar çoğu zarardır. Bir tatlı kaşığı kaymak veya 1 küçük top dondurma yeterli olacaktır.

SÜTLÜ TATLI DİYORUZ AMA… 

Yıllardır en sağlıklı tatlının sütlü tatlılar olduğunu vurgulasak da, hamurlu ve şerbetli tatlılar beslenme kültürümüzün bir parçası ve bayramın olmazsa olmazları arasında yer alıyor. 
Mutfakta devrim yapıp, bu sene misafirleri sütlü tatlı ile karşılamak hem sizin hem de misafirlerinizin sağlığı için önemli olsa da, ikramlara “ayıp olur” mantığı ile bakıyorsanız biraz daha hafif ve sağlıklı tatlılara yönelmeyi deneyebilirsiniz. 
Sütlü Nuriye, muhallebili kadayıf gibi tatlıların hem daha hafif hem de daha sağlıklı olduğu ve kan şekerini baklava, şöbiyet gibi tatlılara göre daha dengeli yükselttiği bilinen bir gerçek. 
 

MEYVE TATLISI DEYİP GEÇMEYİN… 

 
Yıllardır önerilen tatlılar arasında meyve tatlıları olsa da, meyvenin de şeker içerdiği unutulmamalı. Şerbet ilave edilen veya şekerde kaynatılarak pişirilen meyve tatlıları da sanıldığı kadar masum değil. Bu nedenle porsiyon ölçülerini küçük tutmakta fayda var. 

 
MUHALLEBİLİ KADAYIF (8 KİŞİLİK) 

Malzemeler: 

Kadayıf için: 
250 gram tel kadayıf
40 gram tereyağı
16 adet ceviz içi
½ su bardağı esmer şeker

Muhallebisi için: 
1 litre light süt
1 su bardağı tatlandırıcı
2 parça damla sakızı
1 paket vanilya
2 silme yemek kaşığı un 
 
 
Yapılışı: Tel kadayıfları bir tepsiye yayıp kurumaları için birkaç saat bekletin. Tereyağı, esmer şeker ve kadayıfları tencereye alın. Orta ateşte sürekli karıştırarak rengi hafif koyulaşıncaya kadar kavurun. Çekilmiş cevizleri ekleyip 25 dakika daha kavurun. Light süt, tatlandırıcı, un ve vanilyayı bir tencereye alın. Orta ateşte koyulaşıncaya kadar pişirin. Damla sakızlarını ekleyip eriyinceye kadar karıştırın. Ocaktan alarak soğumaya bırakın. Mikser ile 5 dakika çırpın. Dikdörtgen cam tepsiye kadayıfın yarısını döküp bastırın. Üzerine muhallebinin tamamını yayın. Geri kalan kadayıfı muhallebinin üzerine eşit olarak dağıtın. Bir gecede buzdolabında bekledikten sonra servise hazırdır. Şeker tadında bir bayram dilerim. 


HAVUÇ TARATOR


GÜNAYDINNNNNNNN
MUTLU HAFTALAR, RAMAZAN AYININ SON GÜNLERİNE GİRERKEN, RAMAZANIN SON İFTAR YEMEĞİNDE MEHTAP'IN EVİNDEYDİK. SAĞOLSUN BİZİ ÇOK GÜZEL AĞIRLADI. SİZLERE HAZIRLANAN MENÜYÜ VE TARİFLERİNİ YAZACAĞIM. RAMAZANDAN SONRA MİSAFİRLERİNİZE YAPMANIZ İÇİN MUHTEŞEM BİR MENÜ LİSTESİ. DENEMEDEN GEÇMEYİN.

MALZEMELER ;

  • 3 ADET BÜYÜK BOY HAVUÇ
  • 1 ADET BÜYÜK BOY KABAK
  • 4 YEMEK KAŞIĞI ZEYTİNYAĞI
  • 1 ÇAY KAŞIĞI TUZ
  • 5 YEMEK KAŞIĞI YOĞURT
  • PUL BİBER
  • SARIMSAK (İSTEĞE GÖRE)
HAZIRLANIŞI ;
  • HAVUÇ VE KABAK SOYULUR, YIKANIR VE RENDENİN BÜYÜK GÖZÜNDE RENDELENİR.
  • BİR TAVADA ZEYTİNYAĞI İLE YUMUŞAYANA KADAR SOTELENİR VE SOĞUMAYA BIRAKILIR.
  • HAVUÇ VE KABAK SOĞUDUKTAN SONRA, TUZ YOĞURT ÇIRPILIR İSTEĞE GÖRE SARIMSAK EKLENİR VE SOĞUYAN MALZEME İLE KARIŞTIRILIR.
  • ÜZERİNE İSTER BİBER YAKIP GEZDİRİN İSTER MAYDANOZ-DEREOTU İLAVE EDİP SERVİS YAPIN. NASIL ARZU EDERSENİZ.
  • SOĞUK SERVİS YAPILAN BİR MEZE TÜRÜDÜR.
  • AFİYET OLSUN..


2 Ağustos 2013 Cuma

FIRINDA KÖFTE PATATES


MALZEMELER ;
  • 1,250 GR AZ YAĞLI KIYMA
  • 1 PAKET KÖFTE HARCI
  • 1 TUTAM MAYDANOZ
  • 1,5 ÇAY BARDAĞI SU (GÖZ KARARI)
  • 1 KİLO PATATES
  • 1 KİLO DOMATES
  • 1 TATLI KAŞIĞI SALÇA
  • SICAK SU

HAZIRLANIŞI ;
  • KIYMA, KÖFTE HARCI MAYDANOZ VE SU GENİŞ BİR KABA ALINIR İYİCE YOĞURULUR. BUZDOLABINDA 30 DAKİKA DİNLENDİRİLİR.
  • 5/6 ADET DOMATES RENDELENİR, PATATES HALKA HALKA DİLİMLENİR, GERİ KALAN DOMATESLER HALKA HALKA DİLİMLENİR.
  • DİNLENDİRDİĞİMİZ KIYMAYA ŞEKİL VERİLİR VE FIRIN TEPSİSİNE SIRASIYLA KÖFTE PATATES OLACAK ŞEKİLDE DİZİLİR.
  • ÜZERİNE DOMATES RENDESİ DÖKÜLÜR VE DOMATES DİLİMLERİ DİZİLİR.
  • GÖZ KARARI SALÇALI SU YAPILIR VE 250 DERECE DE ISITILMIŞ FIRINDA PİŞİRİLİR.
  • SICAK SERVİS YAPILIR 
  • AFİYET OLSUN.


ISPANAKLI KAŞARLI BÖREK

BU BÖREK LEZZET OLARAK TAM DA SARIYER BÖREĞİ TADINDA.BU TARİF Mehtap'a ait. MUTLAKA DENEMELİSİNİZ. BEN BAYILDIM.


MALZEMELER ;
  • 2 ADET YUFKA
  • 1 PAKET  ISPANAK (YIKANMIŞ DOĞRANMIŞ HAZIR-TAZESİ İLE DE YAPILABİLİR.)
  • 1 KASE KAŞAR PEYNİRİ (RENDELENMİŞ)
  • 1 ADET YUMURTA
  • ÇÖREK OTU
  • SUSAM
  • 1 KASE SU - SIVI YAĞ KARIŞIMI
HAZIRLANIŞI ;
  • ÖNCELİKLE YUFKA TEZGAHA SERİLİR, ÜZERİNE SU-SIVI YAĞ KARIŞIMI SÜRÜLÜR.
  • HAZIR ISPANAKLAR KAŞAR PEYNİRİ İLE KARIŞTIRILIP YUFKANIN ÜZERİNE GÜL BÖREĞİ GİBİ TEK SIRA OLARAK YAYILIR. (İSTEYEN YUFKANIN TAMAMINA DA YAYABİLİR.)
  • RULO ŞEKLİNDE SARILIR VE ŞEKİL VERİLİR.
  • ÜZERİNE VE ALTINA SU-SIVI YAĞ KARIŞIMI SÜRÜLÜR.
  • 20 DAKİKA BUZDOLABINDA DİNLENDİRİLİR.
  • DAHA SONRA ÜZERİNE YUMURTA SARISI SÜRÜLÜR, ÇÖREK OTU VE SUSAM SERPİLİR.
  • 200 DERECE ISITILMIŞ FIRINDA ÜZERİ KIZARANA KADAR PİŞİRİLİR.
  • SICAK SERVİS YAPILIR
  • AFİYET OLSUN..

1 Ağustos 2013 Perşembe

BEYKOZ KEBABI


MALZEMELER ;

  • 750 GR AZ YAĞLI KIYMA
  • 3 ADET KEMER PATLICAN
  • YARIM EKMEK İÇİ
  • 2 ADET SOĞAN
  • 1 ÇORBA KAŞIĞI UN
  • 4 ADET DOMATES
  • 1 TATLI KAŞIĞI BİBER SALÇASI
  • 1 ÇORBA KAŞIĞI TEREYAĞI
  • 1 ÇAY KAŞIĞI KİMYON
  • 1 ÇAY KAŞIĞI KARABİBER
  • 2 DİŞ SARIMSAK
  • 2 ADET YUMURTA
  • YARIM DEMET MAYDANOZ
  • 2 SU BARDAĞI ET SUYU
  • TUZ

HAZIRLANIŞI;
  • PATLICANLAR ALACALI SOYULUR, UZUNLAMASINA DİLİMLEYİP TUZLANIR, ACISI ÇIKANA KADAR BEKLETİLİR, BOL SUDA YIKAYIP SÜZÜLÜR.
  • SOĞANLAR RENDELENİR, MAYDANOZ İNCE İNCE DOĞRANIR KIYMA İLE BİRLİKTE YOĞURULUR.
  • 2-3 CM KALINLIĞINDA KÜÇÜK VE TOMBUL KÖFTELER HALİNE GETİRİLİR.
  • PATLICANLAR YAĞDA KIZARTILIR, 2 DİLİM PATLICANI ÇAPRAZLAMASINA ÜST ÜSTE DİZİLİR.
  • ÜZERİNE 1 ADET KÖFTE KOYULUR, AÇIKTA KALAN PATLICAN DİLİMLERİNİN UÇLARI KÖFTEYİ ÖRTECEK SEKİLDE ÜST ÜSTE BİRLEŞTİRİLİR.
  • ÇEKİRDEKLERİ ÇIKARTILMIŞ VE KABUĞU SOYULMUŞ BİR DOMATES DİLİMİNİ VE YANLAMASINA KESİLMİŞ BİR SİVRİ BİBER PARÇASI BU BOHÇALARIN ÜZERİNE KOYULUR VEBİR KÜRDAN İLE TUTTURULUR.
  • BİBER SALÇASI, RENDELENMİŞ İKİ ADET DOMATES, ET SUYU VE TUZ BİR KAÇ DAKİKA KAYNATILIR.
  • BEYKOZ KÖFTE BOHÇALARI BİR TEPSİ VEYA DÜZ BİR TENCEREYE YAN YAN DİZİLİR.
  • HAZIRLANAN SICAK SOS BİR KAŞIK İLE BOHÇALARIN ÜZERİNE GEZDİRİLİR.
  • 170 DERECE ISITILMIŞ FIRINDA VEYA AĞIR ATEŞTE YAKLAŞIK YARIM SAAT PİŞİRİLİR.
  • YANINDA PİLAV VE KEBABIN SOSU İLE SERVİS YAPILIR.
  • SICAK TÜKETİLİR.
  • AFİYET OLSUN