14 Ağustos 2013 Çarşamba

PATATESLİ HARPUT KÖFTESİ


LEZZETİYLE PARMAKLARINIZI YEDİRECEK NEFİS BİR TARİF

MALZEMELER ;
  • 600 GR YAĞSIZ KIYMA
  • 200 GR KÖFTELİK BULGUR (1 SU BARDAĞI)
  • 2 ADET ORTA BOY SOĞAN
  • 1 ÇORBA KAŞIĞI DOMATES SALÇASI
  • 2 ÇORBA KAŞIĞI ZEYTİNYAĞI
  • KARABİBER
  • TUZ
  • 5 ADET ORTA BOY PATATES
HAZIRLANIŞI ;
  • BULGUR YIKANIR VE SÜZÜLÜR,
  • SOĞAN RENDELENİR, GENİŞ BİR KABA ALINIR. ÜZERİNE KIYMA, BULGUR, BAHARATLAR İLAVE EDİLİR VE 30 DAKİKA KADAR YOĞURULUR.
  • YOĞURULAN KÖFTE 1-2 SAAT DİNLENDİRİLDİKTEN SONRA FINDIK BÜYÜKLÜĞÜNDE PARÇALAR ALINARAK, YUVARLANIR VE BİRBİRİNE YAPIŞMAMASI İÇİN UNA BULANIR.
  • DİĞER YANDAN, TENCEREYE ZEYTİNYAĞI VE SALÇA ALINIR KAVRULUR.
  • ÜZERİNE 4-5 BARDAK SICAK SU İLAVE EDİLİR VE KAYNATILIR.
  • SALÇALI SUYA BİR MİKTAR TUZ VE KÖFTELER İLAVE EDİLİR KAYNAMAYA BIRAKILIR. 
  • PATATESLER SOYULUR, YIKANIR VE İSTENİLEN BÜYÜKLÜKTE DOĞRANIP TENCEREYE İLAVE EDİLİR. KÖFTELER PİŞENE KADAR KAYNATILIR.
  • DAHA SONRA OCAKTAN ALINIP DİNLENMEYE BIRAKILIR.
  • SICAK SERVİS YAPILIR.
  • AFİYET OLSUN.

13 Ağustos 2013 Salı

YABAN MERSİNLİ CEVİZLİ KEK


MALZEMELER ;
  • 3 ADET YUMURTA
  • 1 SU BARDAĞI TOZ ŞEKER
  • 1 PAKET VANİLYA
  • 1 PAKET KABARTMA TOZU
  • 1 SU BARDAĞI YOĞURT
  • 1 SU BARDAĞI AYÇİÇEK YAĞI
  • 1 SU BARDAĞI YABAN MERSİNİ
  • 1/2 SU BARDAĞI KIRIK CEVİZ
  • ALDIĞI KADAR UN (2,5-3 SU BARDAĞI)
HAZIRLANIŞI ;
  • ŞEKER VE YUMURTA İYİCE ÇIRPILIR
  • İÇERİSİNE, YOĞURT, SIVI YAĞ VANİLYA EKLENİR 5 DAKİKA DAHA MİKSER İLE ÇIRPILIR. 
  • KABARTMA TOZU, UN, CEVİZ, YABAN MERSİNİ EKLENİP, SON DEFA KARIŞTIRILIR VE YAĞLANMIŞ KEK KALIBINA DÖKÜLÜR.
  • 170 DERECE ISITILMIŞ FIRINDA PİŞİRİLİR.
  • AFİYET OLSUN.



12 Ağustos 2013 Pazartesi

GÜVEÇTE MANTARLI TAVUK


ÖNCELİKLE GEÇMİŞ BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN, ALLAH NİCE BAYRAMLARA ERİŞMEMİZİ NASİP ETSİN İNŞALLAH. BİRAZ YOĞUN GEÇTİĞİ İÇİN İLGİLENEMEDİM SİTEYLE. YİNE RAMAZAN BAYRAMINDA YAPILAN GÜZEL BİR TARİF PAYLAŞIYORUM. UMARIM SİZ DE BEĞENİRSİNİZ.

MALZEMELER ;
  • 1 KİLO TAVUK GÖĞÜS (KUŞBAŞI DOĞRANACAK)
  • 1 PAKET MANTAR (400 GR)
  • 4-5 ADET SİVRİ BİBER
  • 2 ADET KIRMIZI BİBER
  • 1 ADET SOĞAN
  • 3 ADET DOMATES
  • YARIM ÇAY BARDAĞI ZEYTİNYAĞI
  • TUZ
  • KEKİK
  • 50 GR KAŞAR PEYNİRİ
  • 4-6 ADET GÜVEÇ KABI




HAZIRLANIŞI ;
  • ÖNCELİKLE SOĞAN VE ZEYTİNYAĞI BİR TENCEREYE KONARAK HAFİF PEMBELEŞENE KADAR KAVRULUR.
  • KUŞBAŞI DOĞRANMIŞ TAVUK PARÇALARI YIKANIR VE TENCEREYE EKLENİR.
  • SUYUNU ÇEKENE KADAR ARA ARA KARIŞTIRILARAK ORTA GÖZ OCAKTA PİŞİRİLİR.
  • İÇERİSİNE, SIRASIYLA DOĞRANMIŞ YEŞİL VE KIRMIZI BİBERLER, DİLİM DİLİM DOĞRANMIŞ MANTARLAR, KÜP KÜP DOĞRANMIŞ DOMATES VE BAHARATLAR EKLENİR.
  • BİRBİRİYLE HARMANLANAN MALZEMELER GÜVEÇ KAPLARA BOŞALTILIR.
  • ÜZERİNE KAŞAR RENDESİ İLAVE EDİLİR VE KAŞARLAR ERİYENE KADAR PİŞİRİLİR.
  • SICAK SERVİS YAPILIR.
  • AFİYET OLSUN.




NOT: BİZ FIRININ AZİZLİĞİNE UĞRADIK, KAŞARLARIMIZ ERİMEDİ :) SİZ DAHA DİKKATLİ OLUN LÜTFEN :)

6 Ağustos 2013 Salı

BAYRAMDA TADINIZ KAÇMASIN

BAYRAMDA TADINIZ KAÇMASIN
Bir ay süren oruç sonrasında gelen Ramazan Bayramı diğer bir adı ile Şeker Bayramı’nda aşırı şeker ve tatlı tüketiminin önemli sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, şeker bayramının acil serviste sonlanmaması için başta astım hastaları olmak üzere herkese önemli uyarılarda bulunuyor…


Ramazan Bayramında aşırı tatlı tüketiminin yarattığı sağlık sorunu, astım hastalarında atakların artmasına ve reflüye sebep oluyor.

 
Bayramda aşırı şeker ve çikolata tüketimi astım hastaları için tehlikeli olabiliyor.  Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, Astım ataklarının bayramlarda artmasının bayram ziyaretlerindeki aşırı şekerli gıdaların tüketilmesinin sebep olabildiği gibi mekan değişikliğinin de etkisi olduğunu belirtti, diğer yandan bayramda yaşanan alevlenmenin başlıca sebebinin kötü beslenme olduğuna dikkat çekti.



Astımlılar için Gizli Tehlike: Çikolata!




Prof. Dr. Yonca Tabak, astımlı çocukların %80’inde astım ve reflü birlikteliğinin beslenme ile doğrudan ilişkisi olduğunu söylüyor. Astımlıların çoğunun reflünün farkında bile olmadığına değinerek, tüketilen, kakaolu gıdalar, kahve, kola gibi kafein içeren yiyeceklerin mide asit salgısının artmasına ve mide başını tutan kasların gevşemesine sebep olduğuna değiniyor. Dr. Tabak, yiyeceklerin yemek borusundan yukarı soluk borusuna kaçmasıyla akciğerlerde astımın tetikleyicisi olduğunu belirtiyor. Bayramlarda çocukların beslenmesi üzerindeki kontrolün ortadan kalktığını, doğal olarak da reflünün tetiklediği astım ataklarının oluştuğunu vurguluyor.


Prof. Dr. Tabak, astımın kontrolü için uyulması gereken tüm kuralların bayramlarda da geçerli olması gerektiğinin önemine değinerek, sigaralı ortamlardan ve çikolatadan uzak durulmasını, geç saatte yemek yenmemesini, yemek yedikten kısa bir süre sonra yatılmamasını tavsiye ediyor.  Mide boşalmasını geciktiren yağlı kızartmalar ve cips gibi gıdaların da kontrollü tüketilmesi gerektiğinin altını çiziyor.




5 Ağustos 2013 Pazartesi

ISPANAKLI PASTA


BU MUHTEŞEM TARİF SEVGİLİ MEHTAP'A AİT. İÇİNDE ISPANAĞIN OLDUĞUNU BİLE ANLAMAYACAKSINIZ. ÇOCUKLARINIZA SEVEREK YEDİREBİLECEĞİNİZ BİR LEZZET.


Kek Malzemeleri:
3 yumurta 
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı rondodan geçirilmiş ıspanak ( Ortalama 250 gr.Ispanak yaprakları )
1 çay bardağı becel sıvı margarin
2 yada 2.5 su bardağı un (yoğun kıvamlı bir kek olacak )
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Krema Malzemeleri:
3 yemek kaşığı un
3.5 su bardağı süt
1 su bardağından 2 parmak eksik toz şeker
1 yemek kaşığı damla sakızı macunu


Hazırlanışı:
Öncelikle yumurta ve şeker iyice çırpılır.Ardından rondodan geçirilmiş ıspanak yaprakları püresi ilave edilir.
Ardından becel sıvı margarin yada normal oda sıcaklığındaki margarin ilave edilir. (100 gr kadar margarin)
En son un,kabartma tozu ve vanilya ilave edilir. Karışım iyice karıştırılır.
Margarin ile yağlanmış tart kalıbına karışım dökülür ve Önceden ısıtılmış 170 derece fırında ağır ağır pişirilir.
Ortalama 40 dakika pişmesi yeterlidir.
Diğer yandan damla sakızı macunu hariç tüm krema malzemeleri tencereye konulur.
Pütür kalmasın diye blendere vurulur.Kısık ateşte kremamız karıştıra karıştıra pişirilir.Göz Göz Olunca 1-2 dakika daha kısık ateşte karıştırarak pişmeye devam edilir.Bu arada damla sakızı macunu ilave edilir.Sıcağıyla erilir.Karışım pütürlü ise tekrar blendere vurulur.
Fırından çıkmış kekimiz tart kalıbından çıkarılır.
Kalıbın üst kısmında kabaran bombeli kekimizin üst parçalar kesilerek alınır.Bu üst kekimiz pastamızı süslerken lazım olacak… ( Tart Kalıbının boş krema konulacak kısmına dokunulmayacak.Siz eğer normal kalıplada yapıyorsanız ust kabarak boşluğu almanız yeterli)
Soğuyan kekimizin üzerine kremamızı döküyoruz.
Bu arada kekimizden aldığımız kek parçalarını ufalıyoruz.Ve Kekimizin üzerini kek parçalarıyla kaplıyoruz.
En az 4-5 saat buzdolabında dinlendirerek çay yada kahve yanında servis ediyoruz..

Afiyet Olsun..