6 Ağustos 2013 Salı

BAYRAMDA TADINIZ KAÇMASIN

BAYRAMDA TADINIZ KAÇMASIN
Bir ay süren oruç sonrasında gelen Ramazan Bayramı diğer bir adı ile Şeker Bayramı’nda aşırı şeker ve tatlı tüketiminin önemli sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, şeker bayramının acil serviste sonlanmaması için başta astım hastaları olmak üzere herkese önemli uyarılarda bulunuyor…


Ramazan Bayramında aşırı tatlı tüketiminin yarattığı sağlık sorunu, astım hastalarında atakların artmasına ve reflüye sebep oluyor.

 
Bayramda aşırı şeker ve çikolata tüketimi astım hastaları için tehlikeli olabiliyor.  Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, Astım ataklarının bayramlarda artmasının bayram ziyaretlerindeki aşırı şekerli gıdaların tüketilmesinin sebep olabildiği gibi mekan değişikliğinin de etkisi olduğunu belirtti, diğer yandan bayramda yaşanan alevlenmenin başlıca sebebinin kötü beslenme olduğuna dikkat çekti.



Astımlılar için Gizli Tehlike: Çikolata!




Prof. Dr. Yonca Tabak, astımlı çocukların %80’inde astım ve reflü birlikteliğinin beslenme ile doğrudan ilişkisi olduğunu söylüyor. Astımlıların çoğunun reflünün farkında bile olmadığına değinerek, tüketilen, kakaolu gıdalar, kahve, kola gibi kafein içeren yiyeceklerin mide asit salgısının artmasına ve mide başını tutan kasların gevşemesine sebep olduğuna değiniyor. Dr. Tabak, yiyeceklerin yemek borusundan yukarı soluk borusuna kaçmasıyla akciğerlerde astımın tetikleyicisi olduğunu belirtiyor. Bayramlarda çocukların beslenmesi üzerindeki kontrolün ortadan kalktığını, doğal olarak da reflünün tetiklediği astım ataklarının oluştuğunu vurguluyor.


Prof. Dr. Tabak, astımın kontrolü için uyulması gereken tüm kuralların bayramlarda da geçerli olması gerektiğinin önemine değinerek, sigaralı ortamlardan ve çikolatadan uzak durulmasını, geç saatte yemek yenmemesini, yemek yedikten kısa bir süre sonra yatılmamasını tavsiye ediyor.  Mide boşalmasını geciktiren yağlı kızartmalar ve cips gibi gıdaların da kontrollü tüketilmesi gerektiğinin altını çiziyor.




5 Ağustos 2013 Pazartesi

ISPANAKLI PASTA


BU MUHTEŞEM TARİF SEVGİLİ MEHTAP'A AİT. İÇİNDE ISPANAĞIN OLDUĞUNU BİLE ANLAMAYACAKSINIZ. ÇOCUKLARINIZA SEVEREK YEDİREBİLECEĞİNİZ BİR LEZZET.


Kek Malzemeleri:
3 yumurta 
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı rondodan geçirilmiş ıspanak ( Ortalama 250 gr.Ispanak yaprakları )
1 çay bardağı becel sıvı margarin
2 yada 2.5 su bardağı un (yoğun kıvamlı bir kek olacak )
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Krema Malzemeleri:
3 yemek kaşığı un
3.5 su bardağı süt
1 su bardağından 2 parmak eksik toz şeker
1 yemek kaşığı damla sakızı macunu


Hazırlanışı:
Öncelikle yumurta ve şeker iyice çırpılır.Ardından rondodan geçirilmiş ıspanak yaprakları püresi ilave edilir.
Ardından becel sıvı margarin yada normal oda sıcaklığındaki margarin ilave edilir. (100 gr kadar margarin)
En son un,kabartma tozu ve vanilya ilave edilir. Karışım iyice karıştırılır.
Margarin ile yağlanmış tart kalıbına karışım dökülür ve Önceden ısıtılmış 170 derece fırında ağır ağır pişirilir.
Ortalama 40 dakika pişmesi yeterlidir.
Diğer yandan damla sakızı macunu hariç tüm krema malzemeleri tencereye konulur.
Pütür kalmasın diye blendere vurulur.Kısık ateşte kremamız karıştıra karıştıra pişirilir.Göz Göz Olunca 1-2 dakika daha kısık ateşte karıştırarak pişmeye devam edilir.Bu arada damla sakızı macunu ilave edilir.Sıcağıyla erilir.Karışım pütürlü ise tekrar blendere vurulur.
Fırından çıkmış kekimiz tart kalıbından çıkarılır.
Kalıbın üst kısmında kabaran bombeli kekimizin üst parçalar kesilerek alınır.Bu üst kekimiz pastamızı süslerken lazım olacak… ( Tart Kalıbının boş krema konulacak kısmına dokunulmayacak.Siz eğer normal kalıplada yapıyorsanız ust kabarak boşluğu almanız yeterli)
Soğuyan kekimizin üzerine kremamızı döküyoruz.
Bu arada kekimizden aldığımız kek parçalarını ufalıyoruz.Ve Kekimizin üzerini kek parçalarıyla kaplıyoruz.
En az 4-5 saat buzdolabında dinlendirerek çay yada kahve yanında servis ediyoruz..

Afiyet Olsun..

BAYRAM OLUR DA TATLI OLMAZ MI ?



Bir aylık Ramazan sürecinin ardından bayrama sayılı günlerin kaldığı şu zamanda tatlı tarifleri elden ele gezmeye, akrabalar baklava açmaya başladı bile. Bayram elbet tatlı olmadan düşünülemez ama en azından sağlığımızı korumak adına birkaç değişiklikte yapılabilir sofralarımızda.  



TATLI NE ZAMAN VE NASIL YENMELİ? 
 
Öğün üzerine yemeyin… Tokken veya hemen öğünün üzerine tatlı yemek, zaten yükselmekte olan kan şekerinizi daha fazla yükseltir. Aşırı yükselen kan şekerinize bağlı olarak uykunuzun gelmesi ve fenalık hissi, yüz kızarması, ayak tabanlarında yanma gibi sorunlar yaşamanız kaçınılmaz hale gelir. 


En az 45 dakika sonra… Tatlıyı öğün üzerine yemek zorunda kalırsanız, öğününüzden en az 45 dakika zaman geçmesini bekleyin. Bu süre, kan şekerinizin dengeli yükselmesine yardımcı olur. İdeal tatlı tüketim saati öğünden 2 saat sonradır.


Tatlıyı yavaş tüketin… Yemek yeme hızı ve çiğneme süresi de kan şekerimizin yükselme hızını belirleyen faktörlerdendir. Tatlıyı hızlı ve çok çiğnemeden tüketmek kan şekerinizin hızlı yükselmesine yol açacaktır. 


Kaymağın ve dondurmanın “AZI” iyidir… Tatlının yanına tüketeceğiniz az miktarda kaymak veya dondurma, protein içerdiğinden ötürü kan şekerinizin biraz daha yavaş yükselmesine yardımcı olur. Tabi, miktarı abartmamakta fayda olduğunu unutmayın. Tatlı yanına servis edilecek kaymak veya dondurmanın azı karar çoğu zarardır. Bir tatlı kaşığı kaymak veya 1 küçük top dondurma yeterli olacaktır.

SÜTLÜ TATLI DİYORUZ AMA… 

Yıllardır en sağlıklı tatlının sütlü tatlılar olduğunu vurgulasak da, hamurlu ve şerbetli tatlılar beslenme kültürümüzün bir parçası ve bayramın olmazsa olmazları arasında yer alıyor. 
Mutfakta devrim yapıp, bu sene misafirleri sütlü tatlı ile karşılamak hem sizin hem de misafirlerinizin sağlığı için önemli olsa da, ikramlara “ayıp olur” mantığı ile bakıyorsanız biraz daha hafif ve sağlıklı tatlılara yönelmeyi deneyebilirsiniz. 
Sütlü Nuriye, muhallebili kadayıf gibi tatlıların hem daha hafif hem de daha sağlıklı olduğu ve kan şekerini baklava, şöbiyet gibi tatlılara göre daha dengeli yükselttiği bilinen bir gerçek. 
 

MEYVE TATLISI DEYİP GEÇMEYİN… 

 
Yıllardır önerilen tatlılar arasında meyve tatlıları olsa da, meyvenin de şeker içerdiği unutulmamalı. Şerbet ilave edilen veya şekerde kaynatılarak pişirilen meyve tatlıları da sanıldığı kadar masum değil. Bu nedenle porsiyon ölçülerini küçük tutmakta fayda var. 

 
MUHALLEBİLİ KADAYIF (8 KİŞİLİK) 

Malzemeler: 

Kadayıf için: 
250 gram tel kadayıf
40 gram tereyağı
16 adet ceviz içi
½ su bardağı esmer şeker

Muhallebisi için: 
1 litre light süt
1 su bardağı tatlandırıcı
2 parça damla sakızı
1 paket vanilya
2 silme yemek kaşığı un 
 
 
Yapılışı: Tel kadayıfları bir tepsiye yayıp kurumaları için birkaç saat bekletin. Tereyağı, esmer şeker ve kadayıfları tencereye alın. Orta ateşte sürekli karıştırarak rengi hafif koyulaşıncaya kadar kavurun. Çekilmiş cevizleri ekleyip 25 dakika daha kavurun. Light süt, tatlandırıcı, un ve vanilyayı bir tencereye alın. Orta ateşte koyulaşıncaya kadar pişirin. Damla sakızlarını ekleyip eriyinceye kadar karıştırın. Ocaktan alarak soğumaya bırakın. Mikser ile 5 dakika çırpın. Dikdörtgen cam tepsiye kadayıfın yarısını döküp bastırın. Üzerine muhallebinin tamamını yayın. Geri kalan kadayıfı muhallebinin üzerine eşit olarak dağıtın. Bir gecede buzdolabında bekledikten sonra servise hazırdır. Şeker tadında bir bayram dilerim. 


HAVUÇ TARATOR


GÜNAYDINNNNNNNN
MUTLU HAFTALAR, RAMAZAN AYININ SON GÜNLERİNE GİRERKEN, RAMAZANIN SON İFTAR YEMEĞİNDE MEHTAP'IN EVİNDEYDİK. SAĞOLSUN BİZİ ÇOK GÜZEL AĞIRLADI. SİZLERE HAZIRLANAN MENÜYÜ VE TARİFLERİNİ YAZACAĞIM. RAMAZANDAN SONRA MİSAFİRLERİNİZE YAPMANIZ İÇİN MUHTEŞEM BİR MENÜ LİSTESİ. DENEMEDEN GEÇMEYİN.

MALZEMELER ;

  • 3 ADET BÜYÜK BOY HAVUÇ
  • 1 ADET BÜYÜK BOY KABAK
  • 4 YEMEK KAŞIĞI ZEYTİNYAĞI
  • 1 ÇAY KAŞIĞI TUZ
  • 5 YEMEK KAŞIĞI YOĞURT
  • PUL BİBER
  • SARIMSAK (İSTEĞE GÖRE)
HAZIRLANIŞI ;
  • HAVUÇ VE KABAK SOYULUR, YIKANIR VE RENDENİN BÜYÜK GÖZÜNDE RENDELENİR.
  • BİR TAVADA ZEYTİNYAĞI İLE YUMUŞAYANA KADAR SOTELENİR VE SOĞUMAYA BIRAKILIR.
  • HAVUÇ VE KABAK SOĞUDUKTAN SONRA, TUZ YOĞURT ÇIRPILIR İSTEĞE GÖRE SARIMSAK EKLENİR VE SOĞUYAN MALZEME İLE KARIŞTIRILIR.
  • ÜZERİNE İSTER BİBER YAKIP GEZDİRİN İSTER MAYDANOZ-DEREOTU İLAVE EDİP SERVİS YAPIN. NASIL ARZU EDERSENİZ.
  • SOĞUK SERVİS YAPILAN BİR MEZE TÜRÜDÜR.
  • AFİYET OLSUN..


2 Ağustos 2013 Cuma

FIRINDA KÖFTE PATATES


MALZEMELER ;
  • 1,250 GR AZ YAĞLI KIYMA
  • 1 PAKET KÖFTE HARCI
  • 1 TUTAM MAYDANOZ
  • 1,5 ÇAY BARDAĞI SU (GÖZ KARARI)
  • 1 KİLO PATATES
  • 1 KİLO DOMATES
  • 1 TATLI KAŞIĞI SALÇA
  • SICAK SU

HAZIRLANIŞI ;
  • KIYMA, KÖFTE HARCI MAYDANOZ VE SU GENİŞ BİR KABA ALINIR İYİCE YOĞURULUR. BUZDOLABINDA 30 DAKİKA DİNLENDİRİLİR.
  • 5/6 ADET DOMATES RENDELENİR, PATATES HALKA HALKA DİLİMLENİR, GERİ KALAN DOMATESLER HALKA HALKA DİLİMLENİR.
  • DİNLENDİRDİĞİMİZ KIYMAYA ŞEKİL VERİLİR VE FIRIN TEPSİSİNE SIRASIYLA KÖFTE PATATES OLACAK ŞEKİLDE DİZİLİR.
  • ÜZERİNE DOMATES RENDESİ DÖKÜLÜR VE DOMATES DİLİMLERİ DİZİLİR.
  • GÖZ KARARI SALÇALI SU YAPILIR VE 250 DERECE DE ISITILMIŞ FIRINDA PİŞİRİLİR.
  • SICAK SERVİS YAPILIR 
  • AFİYET OLSUN.