17 Temmuz 2013 Çarşamba

ŞEKERPARE NASIL YAPILIR ?


Ramazan ayında canımız sanki biraz daha tatlı çekiyor öyle değil mi ? İşte misafirlerinize ve kendinize gönül rahatlığı ile yapabileceğiniz nefis bir ŞEKERPARE tarifi.


MALZEMELER ;
  • 1 çay bardağı Sıvıyağ
  • 1 çay bardağı Eritilmiş Tereyağı
  • 2,5 yemek kaşığı İrmik
  • 1 çay bardağı Yoğurt
  • 1 adet Yumurta (sarısı üzerine sürülecek)
  • 1/2 paket Kabartma Tozu
  • 1 tutam Tuz
  • Aldığı kadar Un

ŞERBETİ İÇİN ;
  • 3,5 su bardağı Toz Şeker
  • 3,5 su bardağı Su
  • 1/2 limonun suyu

ÜZERİ İÇİN ;
  • Fındık, Fıstık, Badem veya Toz Fıstık  (isteğe göre)
  • 1 Yumurta Sarısı

HAZIRLANIŞI ;
  • Tüm malzemeler karıştırılarak yumuşak bir hamur elde edilir.
  • Hamur dinlendirilirken, geniş bir tencereye su şeker ve yarım limon suyu eklenir kaynamaya bırakılır.
  • Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır, yuvarlanır ve yatsı şekil verilir.
  • Üzerine yumurta sarısı sürülür, isteğe göre; Fındık, fıstık, badem veya toz fıstık eklenir.
  • Tepsi 200 derece ısıtılmış fırına verilir ve üzeri iyice kızarana kadar pişirilir.
  • Şekerpare soğuduktan sonra şerbet sıcak olarak üzerine dökülür ve soğumaya bırakılır.
  • İsteğe göre kaymak ve dondurma ile Soğuk servis yapılır.
  • AFİYET OLSUN...

ZEYTİNYAĞLI DEREOTLU BİBER DOLMASI 'KARATAY USULÜ'


Yeniden merhaba, size hem lezzetli hem de Karatay Usulü güzel bir tarifim var. Diyet yapan herkese uyan, pratik ve bir o kadar da lezzetli bir sunum.

MALZEMELER ;
  • 12 adet Dolmalık Biber
  • 1,5 su bardağı Pilavlık Bulgur
  • 1 orta boy Soğan
  • 1 tutam Dereotu
  • 1 yemek kaşığı Domates Salçası
  • 1 yemek kaşığı Biber Salçası (Tatlı)
  • 3 yemek kaşığı Zeytinyağı
  • 2 tatlı kaşığı Nane (isteğe göre)
  • 1 çay kaşığı Sumak
  • 1 çay kaşığı Yeni Bahar
  • 1 tatlı kaşığı Tuz
  • 2 su bardağı Su
HAZIRLANIŞI ;
  • Dolmalık biberler köşelerinden bıçak yardımı ile kesilir ve iç çekirdekleri çıkartılır, yıkanır ve süzülür.
  • Bulgur ayıklanır, yıkanır ve sıcak suda 10 dakika bekletilir.
  • Soğan ve dereotu ince ince doğranır ve geniş bir kasenin içine alınır. Üzerine suda bekleyen bulgur (süzüldükten sonra), zeytinyağı, domates-biber salçası ve baharatlar eklenip harmanlanır.
  • Birbiriyle özleşen iç malzemesi dolmalık biberlerin içlerine doldurulur ve orta boy bir tencereye dizilir.
  • Ayrı bir kasede 1 tatlı kaşığı domates salçası ve sıcak su ile salçalı su yapılır. Gerekli ise tuz ilave edilir.
  • Hazırlanan sos, tencereye dökülür kısık ateşte dolmalık biber pişene ve rengi değişene kadar pişirilir.
  • Yoğurt ile servis yapılır.
  • Afiyet olsun...




14 Temmuz 2013 Pazar

AĞLAYAN KEK



Malzemeler :
  • 4 Yumurta
  • 1,5 Su Bardağı Toz Şeker
  • 1 Su Bardağı Süt
  • 1 Çay Bardağı Sıvıyağ
  • 2 Çorba Kaşığı Oda Sıcaklığında Tereyağı
  • 4 Çorba Kaşığı Kakao
  • 2.5 Su Bardağı Un
  • 1 Paket Vanilya
  • 1 Paket Kabartma Tozu
Keki Islatmak İçin:
  • 1 Su Bardağı Süt
Üzeri İçin:
  • 1 Paket Toz Şanti ( 2 poşet )
  • 1.5 Su Bardağı Süt
Sosu İçin:
  • 1 Paket Çikolata Sos
  • 2 Su Bardağı Süt

Hazırlanışı:
 

    • Yumurta ve şekeri mikser ile iyice çırpıyoruz. Sırasıyla, yumuşamış tereyağı, sıvıyağ, kakao , vanilya ve sütü koyup çırpmaya devam ediyoruz

    • Son olarak kabartma tozu ile karıştırılmış unu koyup biraz daha çırptıktan sonra yağlı kağıt serili düz kalıbımıza döküyoruz. Fırından çıktıktan sonra ılımaya bırakıyoruz.

    • Üzerine ıslatmak için sütü döküyoruz. Krem Şantiyi süt ile çırpıyoruz. Kekimiz sütünü çektikten sonra Krem şantiyi üzerine sürüyoruz. Buzdolabında dinlenmeye alıyoruz.

    • Bu arada çikolata sosunu tarifine göre sütle pişiriyor hazırlıyoruz. Ilıtıyoruz. Ilıdıktan sonra krem şantili pastanın üzerine döküyoruz.

    • Soğuk servis yapıyoruz, afiyet olsun...

    13 Temmuz 2013 Cumartesi

    GELENEKSEL LEZZET ''TÜRK KAHVESİ ''


    TÜRK KAHVESİ GEÇMİŞİ

    Türk kahvesi, Türkler tarafından keşfedilen kahve hazırlama ve pişirme metodunun adıdır. Özel bir tadı, köpüğü, kokusu, pişirilişi, ikramıyla kendine özgü bir kimliği ve geleneği vardır. Telvesi ile ikram edilen tek kahve türüdür.

    Kahvenin kökeni araştırmacılar tarafından 14. yüzyıl başlarında Güney Habeşistan'dan tüm dünyaya yayıldığı şeklinde belirtilmiştir. Bunun kaynağı da köken bilimsel olarak kahve ile yakın benzerlik gösteren Güney Habeşistan'daki Kaffa yöresi gösterilmektedir.[1]

    Önceleri Arap Yarımadası'nda kahve meyvesinin kaynatılması ile elde edilen içecek, bu yepyeni hazırlama ve pişirme metoduyla gerçek kahve lezzetine ve eşsiz tadına kavuşmuştur. Kahve ile Türkler sayesinde tanışan Avrupa; uzun yıllar kahveyi, Türk kahvesi olarak bu yöntemle hazırlayıp tüketmiştir.

    Brezilya ve Orta Amerika kaynaklı, arabica türü, yüksek kaliteli kahve çekirdeklerinden harmanlanan ve tercihen kömür ateşinde ağır ağır, titizlikle kavrulan Türk Kahvesi, çok ince öğütülür. Bir cezve yardımıyla su ve isteğe göre şeker ilave edilerek pişirilir, bir fincan kahveye iki çay kaşığı kahve atılır. Küçük fincanlarla servis yapılır. İçilmeden önce telvesinin dibe çökmesi için kısa bir süre beklenir. Su, sanıldığı gibi kahvenin sonunda değil; kahveyi içmeden önce içilmektedir.

    TÜRK KAHVESİ YAPILIŞI

    Malzemeler ; (1 kişilik)
    • 2 çay kaşığı tepeleme Türk Kahvesi
    • 1 Fincan Soğuk Su
    • ve isteğe göre Şeker
    Hazırlanışı ;
    • Cezveye soğuk, su kahve ve isteğe göre şeker ilave edilip karıştırılır.
    • Kahvenin üzerinde küçük küçük baloncukları göreceksiniz.
    • Ocağın en kısık gözüne cezve konulur.
    • Yavaş yavaş kabarmaya başlayan kahveden kaşık yardımı ile köpük alınır ve kahve fincanına konur.
    • Daha fazla kabaran kahvenin bir kısmını fincana boşaltıp geri kalanını tekrar ocağa koyup kaynamasını bekleriz.
    • Kaynayan kahveyi de fincana ilave edip, soğuk su ve lokum ile servis yaparız.
    • Afiyet Olsun..
    TÜRK KAHVESİ FAYDALARI
    • Kahvenin içerdiği kafein maddesi, sinir sistemini uyarıp zihinsel aktiviteyi güçlendirir.
      Uyuşukluğu giderip enerji verir ve uyanık kalmayı sağlar.
    • Kahvenin ayrıca depresyon ve alkolizm tedavisine iyi geldiği biliniyor.
    • Kahvenin vücuda daha fazla hareket kazandırarak, metabolizmanın yağ yakmasına katkı sağladığı saptanmıştır.
    • Kahve selülit oluşmasını önler.
    • Kahve yemek üzerine içildiğinde, sindirimi kolaylaştırır. Kahve, kilo almayı ve mide ekşimelerini önler.
    • Kahve, Şeker hastalığının erken uyarı sinyali olarak kabul ediliyor. Günde 3 fincan kahve, astım tehlikesini azaltıyor.
    • Kahve, Siroz hastalığı riskini yarı yarıya düşürüyor. Kalp rahatsızlıklarını büyük oranda önlüyor.
    • Kemikleri güçlendirir, ancak yaşlılar fazla tüketmemeli.

    
    

    9 Temmuz 2013 Salı

    TAVUK ŞİNİTZEL



    Malzemeler ;

    • 500 gr Tavuk Bonfile
    • 500 gr Kızartmalık Patates
    • 1 su bardağı Ayçiçek Yağı
    • Tuz, 
    • Kekik, 
    • Pul Biber
    • 2 Adet Yumurta Sarısı
    • 1 Paket Çıtır Pane Harcı
    • Ketçap, Mayonez


    Hazırlanışı ;

    •  Patatesler kızgın yağda kızartılır. (Ben patatessi bol yağda kızartmaya bayılırım, az yağlı olursa patatesler çiğ kalmış gibi hissediyorum)
    •  Tavuk Bonfile şinitzel olarak alınmadıysa, ortadan 3e bölün ve eliniz ile inceltin..
    •  Önce yumurtaya daha sonra da çıtır pane harcına bulayın ve kızgın yağda kızartın.
    •  Pulbiber, Kekik, Ketçap, Mayonez ve Patates ile servis yapın.
    •  AFİYET OLSUN..