24 Haziran 2013 Pazartesi

YOĞURT NASIL YAPILIR?

 
  • İlk olarak, alınmış olan köy sütünün miktarına uygun bir boyutta tencere seçilmelidir. Ben 6 kilo sütten yaptığım için 2 ayrı tencere kullandım.
 

 
  • Tencerenin büyüklüğüne göre bir ocak seçilmelidir. Süt 2 taşım kaynatılır, resimde de görüldüğü üzere kaynadıkça köpürmeye başlar.
  • İşte burada taşmaması için bir kenarından üflenir bir delik açılır ve süt içerden kaynar.
  • Daha sonra ocağın altı kapatılır. Tencerede mayalamak isterseniz, sütün tencerede ılımasını bekleyin.
  • Farklı kaplarda mayalamak isterseniz, sütü kaplara boşaltın.
  • Sütün mayalanma zamanının geldiğini, serçe parmağımızı sütün içine soktuğumuzda elimizin yanmadığı zaman anlarız.
  • 1-2 kaşık yoğurdu kaşık yardımı ile bir kasenin içerisinde çırpın. (sütün miktarına göre yoğurt azaltılır)
  • Mayalanacak sütten 3-4 kaşık (yoğurt ılıyana kadar) süt alın ve karıştırın.
  • Mayayı kaplara paylaştırın ve 1 kere karıştırın.
  • Kapları 2 yanından tutarak öpücük ile yollayın :)    (işin püf noktası)
  • Bir battaniye, pike veya kalın bir örtüye sarıp 12 saat bekletin. Daha sonra dolapta dinlendirip ertesi gün servis edebilirsiniz.
  • AFİYET OLSUN...
 
 

KARATAY DİYETİ MENÜSÜ 5''

 

 
 
 
 
 
 

18 Haziran 2013 Salı

Havuçlu, Tarçınlı & Damla Çikolatalı KEK

 

Hafta sonu gelen misafirlerim için yaptım ve çayın yanında ikram ettim. Komşuma ve ablama da yolladım evde de kalmadı :)

İlk fırsatta yapıp buzluğa atıcam, gelen sürpriz misafirlere karşı büyük kolaylık olacak.

Beğenilen bir tarif oldu, sizlerde misafirlerinize bu tarifi yapabilirsiniz, beğeneceğinize eminim..

Malzemeler ;

3 adet Yumura
1,5 su bardağı Toz Şeker
1 su bardağı Yoğurt
1/2 su bardağı Ayçiçek Yağı
1 paket Vanilya
1 paket Kabartma Tozu
2 adet Havuç (Rendelenmiş)
1 tatlı kaşığı Tarçın
1 avuç Damla Çikolata
2,5-3 su bardağı Un

Hazırlanışı ;

* Yumurta ile şeker mikser yardımı ile çırpılır.

* Un, kabartma tozu ve damla çikolata hariç diğer malzemeler sırasıyla eklenir ve mikserle çırpılır.

* Un ile kabartma tozu eklenir, çırpılır. Yağlanmış kek kalıbına dökülür ve üzerine damla çikolata serpilir.

* 175 derece ısıtılmış fırında ortalama 25-35 dakika pişirilir.

AFİYET OLSUN...

Ispanaklı Mantarlı Çıtır Börek

 

Ispanaklı Mantarlı Çıtır Börek

Malzemeler ;

1/2 kilo Ispanak
1/2 kilo Mantar
2 adet Yufka
Tuz, Karabiber, Pulbiber
1/3 çay bardağı zeytinyağı

Sosu İçin ;

1/2 çay bardağı Zeytinyağ
Su
1 yemek kaşığı Yoğurt

Üzeri İçin ;

1 adet Yumurta sarısı

Hazırlanışı ;

* Mantarlar güzelce yıkanır ve doğranır, daha sonra tencereye alınan zeytinyağında kararana kadar sotelenir. Sotelenen mantarlar bir tabağa alınır, yıkanmış ve doğranmış olan ıspanaklar aynı yağda kavurulur. En son baharatlar eklenir ve mantarın olduğu kaba alınır, karıştırılır.

Not : Bu tarifte soğan da vardır ama benim soğanım kalmamıştı, bu şekilde de çok lezzetliydi.

* Yufka tezgahın veya sofranın üzerine serilir. İlk kata su ve zeytinyağı karışımından sürülür ve üzerine ikinci yufka serilir. aynı işlem ona da uygulanır. Yufka 16 ya bölünür, her bölmeye hazırladığımız harctan eklenir ve 2 parmak büyüklüğünde sarılır.

* 170 derece fırın önceden ısıtılır, börekler tepsiye dizilir, üzerine hazırlanan sosa yoğurt eklenir ve sürülür.

* Isıtılmış fırında yaklaşık 20 dakika pişirilir, daha sonra böreklerin üzerine yumurta sarısı sürülür ve üzeri kızarana kadar pişirilir.

* Sıcak Servis yapılır.

AFİYET OLSUN..
 

FINDIKLI TEREYAĞLI İRMİK HELVASI

 
GEÇTİĞİMİZ KANDİL DE YAPIP KOMŞULARIMA DAĞITMIŞTIM, ÇOK TA BEĞENİLDİ. BEN DE BU GÜZEL TARİFİ SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTEDİM. UMARIM SİZ DE BEĞENİRSİNİZ.
 
 

MALZEMELER ;
  • 1 paket İrmik (500gr)
  • 100gr Tereyağı
  • 1/2 çay bardağı Zeytinyağı
  • 1 su bardağı Fındık
ŞERBETİ İÇİN ;
  • 5 su bardağı Su
  • 4 su bardağı Toz Şeker

HAZIRLANIŞI ;
  • Şeker ve su bir tencereye alınır ve bir kaç damla limon sıkılarak 20 dakika kaynatılır ve ocaktan alınır.
  • Geniş bir tencereye, İrmik, tereyağı ve zeytinyağı alınır ve irmiklerin rengi değişene kadar kavrulur.
  • Rondodan çekilmiş veya dövülmüş fındıklar irmiğin üzerine ilave edilir.
  • ocağın altı yanarken, şerbet irmiklerin üzerine yavaş yavaş karıştırılarak dökülür.
  • Şerbeti çektikten sonra ocağın altı kapatılır ve gerekirse dondurma ile servis yapılır.
  • Afiyet olsun..