31 Ağustos 2010 Salı

Melocan Kavurması


'Ordu yöresinde doğal olarak yetişen tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanım alanları' konulu araştırmasında ilginç sonuçlar ortaya çıktı.


Ordu'da yol kenarlarında yetişen dikenlerin ucundaki sürgünlerin frengi hastalığını tedavi ettiği ve kanı temizlediği belirtildi.

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Nuri Yılmaz, Yrd. Doç. Dr. Metin Deveci, Yrd. Doç. Dr. Özbay Dede ve Dr. Nazım Şekeroğlu'nun 'Ordu yöresinde doğal olarak yetişen tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanım alanları' konulu araştırmasında ilginç sonuçlar ortaya çıktı. 55 bitkinin mahalli isimleri, yetiştiği yerler, botanik özellikleri ve bilimsel verilerinin incelendiği araştırmada, zambakgiller familyasından olan, yol kenarlarında ve çalılıklarda yetişen,

yörede 'melocan' diye bilinen ve yöre insanlarının kavurmasını yaparak yediği bitkinin insan sağlığına olumlu etkisi olduğu belirlendi.

Uzmanlar, melocan kavurmasının yörede sevilerek yendiğini belirterek, "Sarmaşık dikenlerin ucundaki sürgünün insan sağlığına birçok olumlu etkisi olduğu ortaya çıktı. Melocan sürgünü insanı terletiyor, kanı temizliyor. Cilt hastalıklarına faydalı olduğu belirlenen melocan, frengi hastalığının tedavisinde kullanılıyor. Bitkinin en küçük bir toksik etkisi bulunmuyor" dediler.




Malzemeler ;

2 bağ Melocan

2 adet orta boy Soğan

1 kaşık sıvıyağ veya tereyağı
yeterince tuz

Hazırlanışı ;

* Melocanlar temizlenip, yıkanır. Kaynayan suyun içine atılarak haşlanır ve süzülür.

* Soğuk su içinde bekletilir. Sudan çıkarılıp sıkılarak doğranır.

* Ayrı bir kapta ince doğranmış soğan yağda pempeleşinceye kadar kavrulur.

* Doğranmış melocan ve tuz ilave edilerek tekrar kavrulur.

* AFİYET OLSUN...

28 Ağustos 2010 Cumartesi

Domatesli Sebze Yemeği


Hem evdeki sebzeleri değerlendirmek hem de canımın çekmiş olması nedeni ile bu yaz günlerinde hafif bir yemek yapmak istedim ve sebze yemeğini tercih ettim.

Malzemeler ;

3 adet Patlıcan
3 adet Kabak
4 adet Sivri Biber
1 adet Orta Boy Soğan
3 adet Domates
1/2 çay bardağı Yonca Gıda Ayçiçek Yağı
Tuz
1 su bardağı su

Hazırlanışı ;

* Soğan küp küp doğranır ve sıvıyağda sotelenir üzerine, ince ince doğranmış sivri biber eklenir ve sotelenmeye devam edilir.
* Sırasıyla, kabak ve patlıcan küçük küçük doğranır ve tencereye eklenir, tencerenin kapağı kapatılır, malzemelerimiz birkaç dakika da bir karıştırılır.
* Domatesler rondodan geçirilir ve su ile birlikte tencereye eklenir, orta ateşte kapağı kapalı bir şekilde pişirmeye devam edilir. Patlıcanı ve kabağın erimemesine dikkan edin ve ocağın altını kapatıp ister sıcak ister soğuk servis yapın. Ben sıcak olarak servis yaptım.
* AFİYET OLSUN...

27 Ağustos 2010 Cuma

Kaşarlı & Kıymalı Tepsi Böreği



Malzemeler ;

İçi İçin ;

100-200 gr Yağsız Kıyma
2 yemek kaşığı Yonca Gıda Ayçiçek Yağı
1 adet orta boy Soğan
Karabiber
Pulbiber
Tuz
50 gr Kaşar (rendelenmiş)

Börek ve Sosu İçin ;

3 adet yufka
1 çay bardağı Yonca Gıda Ayçiçek Yağı
1 adet Yumurta
1 çay bardağı Süt

Üzeri İçin;

Çörek Otu

Hazırlanışı ;

* Soğanlar ince ince doğranır, kıyma ve ayçiçek yağı ile birlikte tavaya alınır ve sotelenir.

* Suyunu çeken ve kavrulan iç harcımıza baharatlar eklenir ve kavurmaya devam edilir. ( Farklı bir lezzet için, içine, fıstık ve kuş üzümü de eklenebilir)

* 26 cm çapındaki tepsimiz yağlanır ve ilk yufka kenarları dışarıda kalacak şekilde yayılır. üzerine fırça yardımı ile, yumurta süt ve ayçiçek yağından olan sosumuz sürülür.

* 2. yufka ortadan ikiye bölünür ve tek parça tepsiye dizilir, sosumuz sürülür ve iç harcımız eklenir aynı işlem 3. ve 4. kata da uygulanır. 4. Kata rendelenmiş kaşarlar ilave edilir ve yufkanın son parçası eklenir. Dışarıda kalan yufka kenarları kapatılır ve sos sürülür. Çörek Otu serpilir (isteğe göre)

* 200 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 30-40 dakika pişirilir (üzeri kızarana kadar)

* AFİYET OLSUN...

23 Ağustos 2010 Pazartesi

Karışık Sebze Çorbası


Malzemeler ;

1 büyük boy Soğan
1 büyük boy Patates
1 büyük boy Kabak
1 büyük boy Havuç
1/2 çay bardağı Kırmızı Mercimek
50 gr Tereyağı
1 tatlı kaşığı Salça
Tuz, Pulbiber
7-8 su bardağı sıcak su

Hazırlanışı ;

* Soğan, Patates, Kabak ve Havuç küp küp doğranır, Soğan ve tereyağı ocakta kavrulur, sırasıyla patates, havuç, kabak, mercimek ve salça eklenir karıştırılır.
* Üzerine sıcak su eklenir ve kaynamaya bırakılır.
* Sebzeler kontrol edilir eğer yumuşamışsa üzerine tuzu eklenir ve blender yardımı ile süzülür.
* 10 dakika kadar bu şekilde kılık ateşte kaynatılır üzerine pulbiber yakıp dökülür.
* AFİYET OLSUN...


21 Ağustos 2010 Cumartesi

Kepekli Erişteli & Pirinçli YAYLA ÇORBASI


Size harka bir çorba tarifi vereceğim, umarım siz de beğenirsiniz..

Malzemeler ;

1 su bardağı Kırık Pirinç
1 su bardağı Selva Kepekli Erişte
2 su bardağı Yörsan Yoğurt
1 yemek kaşığı Sinangil Un
1 adet yumurta (sarısı)
2 tatlı kaşığı Tuz
10 su bardağı Su

Üzeri İçin ;

2 tatlı kaşığı Pınar Tereyağ
1-2 tatlı kaşığı Nane
Pul Biber (İsteğe Göre)

Hazırlanışı ;

* Pirinçler yıkanır ve tencereye alınır, üzerine 10 su bardağı su eklenir ve kaynamaya bırakılır.
* Kaynayan suyumuza erişteler eklenir, diğer yandan terbiyesi hazırlanır.
* Yumurta sarısı, 2 su bardağı yoğurt ve 1 yemek kaşığı un güzelce çırpılarak krem haline getirilir, kaynayan suyumuzdan yavaş yavaş yaklaşık 1 çay bardağı su alınır ve yoğurdumuzun kıvamı iyice sulandırılır.
* Terbiyeyi tencereye yavaş yavaş dökeriz, dökerken sürekli çorbamızı karıştırmalıyız ki çorbamız kesilmesin.
* Bu şekilde çorbamızı güzelce kaynatırız ve altını kapatırız, tuzunu da ekleyip söyle bir karıştırdımmı çorbamız hazır.
* Tereyağı ve naneyi eritip çorbamızın üzerine gezdiririz ister servis sırasında isterseniz tencereye bu karışımı dökebilirsiniz.
* AFİYET OLSUN...

NOT: Çorbamızın kesilmesini istemiyorsak eğer, sürekli karıştırıp tuzu en son ilave etmeliyiz.