31 Ağustos 2010 Salı

Melocan Kavurması


'Ordu yöresinde doğal olarak yetişen tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanım alanları' konulu araştırmasında ilginç sonuçlar ortaya çıktı.


Ordu'da yol kenarlarında yetişen dikenlerin ucundaki sürgünlerin frengi hastalığını tedavi ettiği ve kanı temizlediği belirtildi.

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Nuri Yılmaz, Yrd. Doç. Dr. Metin Deveci, Yrd. Doç. Dr. Özbay Dede ve Dr. Nazım Şekeroğlu'nun 'Ordu yöresinde doğal olarak yetişen tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanım alanları' konulu araştırmasında ilginç sonuçlar ortaya çıktı. 55 bitkinin mahalli isimleri, yetiştiği yerler, botanik özellikleri ve bilimsel verilerinin incelendiği araştırmada, zambakgiller familyasından olan, yol kenarlarında ve çalılıklarda yetişen,

yörede 'melocan' diye bilinen ve yöre insanlarının kavurmasını yaparak yediği bitkinin insan sağlığına olumlu etkisi olduğu belirlendi.

Uzmanlar, melocan kavurmasının yörede sevilerek yendiğini belirterek, "Sarmaşık dikenlerin ucundaki sürgünün insan sağlığına birçok olumlu etkisi olduğu ortaya çıktı. Melocan sürgünü insanı terletiyor, kanı temizliyor. Cilt hastalıklarına faydalı olduğu belirlenen melocan, frengi hastalığının tedavisinde kullanılıyor. Bitkinin en küçük bir toksik etkisi bulunmuyor" dediler.




Malzemeler ;

2 bağ Melocan

2 adet orta boy Soğan

1 kaşık sıvıyağ veya tereyağı
yeterince tuz

Hazırlanışı ;

* Melocanlar temizlenip, yıkanır. Kaynayan suyun içine atılarak haşlanır ve süzülür.

* Soğuk su içinde bekletilir. Sudan çıkarılıp sıkılarak doğranır.

* Ayrı bir kapta ince doğranmış soğan yağda pempeleşinceye kadar kavrulur.

* Doğranmış melocan ve tuz ilave edilerek tekrar kavrulur.

* AFİYET OLSUN...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder