9 Ocak 2011 Pazar

Nar Ekşili & Zeytinyağlı Yaprak Sarma


Nar Ekşili mi nasıl yani dediğinizi duyar gibiyim :)

Evet nar ekşili, evde limon yoktu ve bu sarmayı yapmam gerekiyordu kaç gündür canım çekiyordu ve eşimde konserve almıştı yoooook hiç beğenmedim yarısı çöpe gitti.

En iyisi benim yapmamdı ama üşeniyordum ve evde yaprak yoktu.

Cuma günü eşim bir güzellik yapmış ve bana yaprak getirmiş hadi dolma sar da yiyelim dedi :) tabi evd elimon olmadığını unutmuş :))

Ben de ne yapsam ne etsem diye düşünürken nar ekşisi gözüme ilişti. Denemekten ne çıkar dedim sıvadım kolları başladım dolma sarmaya :)

Aslında bu sefer kuş üzümlü tarçınlı fıstıklı yapmak istiyordum ama üzüm ve fıstığım da yoktu. Bir dahaki sefere inşallah..

Nar Ekşili Sarmayı Bu haliyle de biz çok beğendik..

Hadi bakalım neler yapmışım görelim..

Malzemeler ;

1/2 Kilo Yaprak
2 su bardağı Kırık Pirinç
1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası
1/3 Çay Bardağı Sızma Zeytinyağı
1 orta boy Soğan
1-1,5 yk  Nar ekşisi
Tuz, Nane, Karabiber, Şeker

Hazırlanışı ;

* Pirinçler yıkanır, soğan ince ince kıyılır, bir kaba alınır ve içerisine diğer malzemeler de eklenir, karıştırılır.
(bazıları pişirerek yapıyor, ben bu şekilde yapıyorum)

* Yapraklar sıcak suda bekletilir sıkılır ve harcımız içine eklenerek ince ince sarılır.

* Tencereye bir sıra düz bir sıra ters olarak dizilir, üzerine tuz ve şeker serpilir.

* Bir kaba  yaklaşık bir bardak sızma zeytinyağı ve nar ekşisi eklenir, karıştırılır üzerine sıcak su eklenir, daha sonra tencereye eklenir, orta derece ateşte ağzı kapalı olarak pişirilir.

* Soğuk servis yapılır.

AFİYET OLSUN..

3 yorum:

  1. Canım eline sağlık...

    Zaten genelde yaprak sarması yöresel mutfaklarda nar ekşili yapılır..
    İsabet olmuş yani..Ben mutlaka kullanırım.Ama bazen çok tatlı olmasın diye limonda koyarım.
    Ama nar ekşili hali zeytinyağlıya çççooookk yakışır.Ellerine kollarına sağlık..

    hee bide vakit bulduğun zamanlarda yapıp yapıp büyük saklama kabı yada dondurma kablarına sarılmış olarak at buzluğa.

    Canın cektiği zaman yada gerektiği zaman çıkarıp hemencik pişirebilirsin..

    stok :)

    YanıtlaSil
  2. sağol canım, çok beğendim nar ekşili artık hep katarım dolmaya..

    aslında geçen sene sarıp atıyordum ama bu sene hamilelik çocuk fian derken kaldı :)
    fırsat oldukça sarıp atmak lazım.

    YanıtlaSil
  3. :)) ben dolma harcının içine katıyorum üzerine değilde içine..bide öle dene :)

    evet sarıp buzluğa atmak lazım can çekiyor bazen hele benim :)

    YanıtlaSil