27 Temmuz 2013 Cumartesi

KURU ERİKLİ EKŞİLİ KÖFTE

 
ERZİNCAN YÖRESİNE AİT ÇOK ÖZEL BİR TARİF İLE KARŞINIZDAYIM. ÜSTELİK BU TARİF KARATAY DİYETİ'NE DE UYGUN.
 
 
MALZEMELER ;
 
  • 200GR KOYUN KIYMASI
  • 2 SAP PIRASA
  • 2 ÇORBA KAŞIĞI TEREYAĞI
  • 1 ÇORBA KAŞIĞI SALÇA VEYA 1 DOMATES RENDESİ
  • 1 SU BARDAĞI PİLAVLIK BULGUR
  • 1 SU BARDAĞI EKŞİ KURU ERİK
  • KARABİBER
  • TUZ

HAZIRLANIŞI;
  • PIRASALARI İNCE İNCE KIYIN VE BİR TENCEREDE TEREYAĞI İLE SOTELEYİN.
  • MİSKET ŞEKLİNİ VERDİĞİMİZ KIYMAYI TEREYAĞINA İLAVE EDİP KIZARTIN.
  • SALÇA VEYA RENDELENMİŞ DOMATESİ İLAVE EDİN.
  • 4 BARDAK SU EKLEYİP, BULGURU VE 1 GECE ÖNCEDEN SUDA DİNLENDİREREK YUMUŞATTIĞINIZ EKŞİ KURU ERİKLERİ İLAVE EDİN.
  • AĞIR ATEŞTE YARIM SAAT PİŞİRİN.
  • DERİN ÇORBA KASESİNDE BOL MALZEMELİ OLARAK SICAK SERVİS YAPIN.
  • AFİYET OLSUN.

FAİRY TÜRKİYE'NİN KÖFTELERİ BLOGGERLAR İLE BULUŞTU


HERKESE MERHABA, ÖNCELİKLE BÖYLE MUHTEŞEM BİR ORGANİZASYONDA BULUNDUĞUM İÇİN ÇOK MUTLU OLDUM. UZUN ZAMANDIR BLOGGER OLMAMA RAĞMEN BU BULUŞMA BENİM İÇİN BİR İLKTİ. FAİRY GİBİ ÖNEMLİ BİR MARKA İLE BİR AKŞAM GEÇİRMEK, TÜRKİYENİN KÖFTELERİNİN O MUHTEŞEM LEZZETLERİNİ TATMAK BENİM İÇİN BÜYÜK MUTLULUKTU. 



BU GÜZEL GECEYE, BİZİ DAVET ETTİKLERİ VE GÜLER YÜZLE KARŞILADIKLARI İÇİN ÖZLEM HANIM'A, MEDYAEVİ VE FAİRY AİLESİNE ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.

O KADAR ÇOK ÖZENİLMİŞ Kİ ŞU SOFRANIN GÜZELLİĞİNE BAKAR MISINIZ ? İŞTE BİZ BLOGGERLER O GECE BU SOFRADAYDIK VE O BİRBİRİNDEN LEZİZ TÜRKİYENİN KÖFTELERİNİN TADINA BAKTIK.

SİZİ  FAİRY TÜRKİYE'NİN KÖFTELERİ KİTABI İLE İLGİLİ KISACA BİLGİLENDİRMEK İSTİYORUM.



“Mutlu Mutfaklar” fikri ile yola çıkan ve mutlu sofraların en zorlu bulaşıklarını temizleyen Fairy, bu kez Yiyecek İçecek Danışmanı Osman Serim ile birlikte bir kısmı anonim bir kısmı yöresel özellikler taşıyan Türkiye’nin 7 bölgesine ait 50’ye yakın köfte tarifini “Türkiye’nin Köfteleri” kitabında buluşturdu. Fotoğraflardan tasarımına kadar profesyonel bir ekip tarafından titizlikle hazırlanan “Türkiye’nin Köfteleri” kitabı, Türkiye’nin köfte envanteri niteliği taşıyor.




Dünyanın önde gelen mutfakları arasında yer alan Türk mutfağının en geniş kategorilerinden  birini şüphesiz köfteler oluşturuyor. Bir kısmı anonim, önemli bir kısmı ise yöresel özellikler taşıyan yüzlerce köfte, mutfak envanterimiz içinde yer alıyor. Başka hiçbir milli mutfağın köfte çeşitliliği konusunda Türk mutfağının yanına bile yaklaşamadığı, konunun uzmanları tarafından bilinen ve dile getirilen bir gerçek...

“Mutlu Mutfaklar” fikri ile yola çıkan mutlu sofraların en zorlu bulaşıklarını temizleyen Fairy, leziz yemek tarifleri ve mutfak sırlarını tüketicilerle paylaşmaya devam ediyor. Fairy bu kez  Yiyecek içecek Danışmanı Osman Serim ile birlikte bir kısmı anonim bir kısmı yöresel özellikler taşıyan Türkiye’nin 7 bölgesine ait 50’ye yakın köfte tarifini, “Türkiye’nin Köfteleri” kitabında buluşturdu.

Akdeniz’in Antalya Şiş Köftesi’nden Doğu Anadolu’nun Abdigor Köftesi’ne, Ege’nin İnegöl Köftesi’nden Güneydoğu Anadolu’nun Fellah Köftesi’ne, İç Anadolu’nun Afyon Sucuk Köftesi’nden Karadeniz’in Akçaabat ve Marmara’nın Tekirdağ Köftesi’ne kadar yapımı kolay malzemesi makul fiyatlı, üstelik çok lezzetli bir yemek kategorisi oluşturan kitaptaki 50’ye yakın köfte hem evde hem ev dışında 7’de 70’e herkesin en sevdiği günlük yemekler arasında yer alıyor..


Mutfağımızın “Başyapıt”ları köfteler...
Mutfağımızda kırmızı veya beyaz etlerden, kuru ve yaş sebzelerden oluşturulan yumruların çeşitli teknikler ile çiğ veya pişmiş olarak sunulmasına jenerik olarak “köfte” deniliyor. Yani köfte bir yemeğin değil bir kategorinin adı aynen tencere yemekleri veya zeytinyağlılar gibi...Dövülmüş, ezilmiş, yoğrulmuş ve kıyılmış özellikleri, köftelerin çiğnemesi ve sindirmesi kolay yemekler haline gelmesine de neden oluyor. Dolayısı ile köfteler, 7’den 70’e herkesin en sevdiği yiyecekler arasında yer alıyor. Bir masa etrafında yenilebildikleri gibi ekmek arası tabir ettiğimiz sandviç ve piknik yemeklerinin de “Başyapıt”ları aynı zamanda köfteler... Ülkemizin özellikle Güneydoğu mutfaklarının vazgeçilmezi olan “kıyma kebabı” tabir ettiğimiz kebapları da aslında bir nevi köftelerden oluşuyor.
 

“Türkiye’nin Köfteleri” kitabının tanıtım toplantısında, Osman Serim, başka hiçbir milli mutfağın köfte çeşitliliği konusunda Türk mutfağının yanına bile yaklaşamadığı konunun uzmanları tarafından bilinen ve dile getirilen bir gerçek olduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyor:

“Rahatlıkla başka hiçbir milli mutfakta bu sayıda ve çeşitlilikte köfte olmadığını söyleyebiliriz. Zaten bunu sadece biz değil çok saygın uluslararası uzmanlar da birçok kez ifade ediyorlar. Fairy, sayıları yüzleri bulan köftelerin belki de en çok bilinen 50’ye yakınını bir kitapta toplayarak, günün birinde mutlaka akademik çevrelerce gerçekleştirilmesi gereken Türk mutfağının büyük envanterine küçük de olsa bir katkıda bulunmayı hedefledi. Türk mutfağının zenginliğini, yemek kültürümüzü tanıtmak, bilmek ve yaymak çok önemli. Umarım bu gibi projelerin devamı gelir ve sofralarımıza gelen birbirinden güzel lezzetleri geniş kitlelerle paylaşmaya devam edilir.”



Fairy’nin Marka Elçisi Berna Laçin, “Köfte, 7’den 70’e herkesin sevdiği özellikle çocukların vazgeçemediği muhteşem bir lezzet. Türk mutfağının vazgeçilmez mönüsünde yer alan enfes kokusuyla iştah kabartan köftelerin yer aldığı “Türkiye’nin Köfteleri” kitabındaki tariflerin tadını çıkarırken bir yandan da Fairy ile mutfakta geçirdiğiniz süreyi kısaltmanızı ve sevdiklerinizle keyifli sofraları paylaşmanızı diliyorum” diyor.

Aileniz ile birlikte sizi lezzet yolculuğuna çıkaracak ve Fairy tarafından sosyal medyadaki takipçilerine hediye olarak dağıtılacak olan “Türkiye’nin Köfteleri” kitabına ulaşmak için sosyal medyada Fairy’yi takip etmeniz yeterli. Üstelik köfte tariflerinin bir bölümüne www.facebook.com/FairyTurkiye adresindeki dijital harita üzerinden de ulaşabilirsiniz.

Kitabı okuyup en sevdiğiniz köfteyi denemeye karar verdiğiniz an Fairy Türkiye Facebook sayfasına da göz atmayı unutmayın! Sayfada yer alan “Fairy ile Türkiye’nin Köfte Haritası” uygulaması ile denediğiniz köfte tarifiyle renklendirdiğiniz mutlu sofranızın fotoğrafını paylaşarak Fairy’den sürpriz hediyeler kazanma şansını yakalayabilirsiniz.
Fairy’nin mutlu aileler için hazırladığı www.mutlumutfaklar.com adresini takip ederek; birbirinden özel tariflerin tadına varabilir ve sofralarınıza mutluluk katabilirsiniz.



26 Temmuz 2013 Cuma

EV YAPIMI ÇİĞ KÖFTE

BU TARİF SEVGİLİ MEHTAP'CIĞIMA AİT. SAĞOLSUN GEÇEN HAFTA İFTAR YEMEĞİNE GELİRKEN BU MUHTEŞEM LEZZETİ DE YANINDA GETİRDİ. İYİ Kİ GETİRMİŞ HERKES ÇOK BEĞENDİ. TEKRAR ELLERİNE SAĞLIK CANIM.

MALZEMELER ;
  • 2 SU BARDAĞI ESMER BULGUR
  • YARIM DEMET TAZE SOĞAN
  • 1/2 ÇAY BARDAĞI ZEYTİNYAĞI
  • 2 TATLI KAŞIĞI TUZ
  • 1 ÇAY KAŞIĞI SUMAK
  • 2 TATLI KAŞIĞI ACI İSOT
  • 1 TATLI KAŞIĞI NANE
  • 1 YEMEK KAŞIĞI DOMATES SALÇASI
  • 1 YEMEK KAŞIĞI BİBER SALÇASI
  • 1 YEMEK KAŞIĞI NAR EKŞİSİ
HAZIRLANIŞI;
  • BULGUR 1 GECE ÖNCESİNDEN AZ AZ SU VERİLEREK ARA ARA YOĞURULUR.
  • YUMUŞAMAYA YAKIN BİR BULGUR ELDE EDİLİR.
  • 1 GECE BUZDOLABINDA BEKLETİLİR.
  • ERTESİ GÜN TEKRAR YOĞURULUR, İÇERİSİNE İNCE İNCE DOĞRADIĞIMIZ TAZE SOĞAN VE DİĞER TÜM MALZEMELERİ ELEYİP GÜZELCE YOĞURUYORUZ.
  • ŞEKİL VERİP SERVİS TABAĞINA ALIP SERVİS YAPIYORUZ.
  • AFİYET OLSUN.
NOT: İSTEĞE GÖRE TÜM MALZEMELER ARTTIRILABİLİR, ÇIKARTILABİLİR VEYA EKLEME YAPILABİLİR.


TANE TANE PİLAV NASIL YAPILIR ?


BİR ÇOK KADININ KORKULU RÜYASIDIR PİLAVI TUTTURAMAMAK :) LAPA MI OLACAK YOKSA DİRİ Mİ DİYE ENDİŞELENİR DURURUZ. İŞTE BU VERECEĞİM TARİFTE PİLAVINIZ TAM DA KIVAMINDA VE TANE TANE OLACAK. YEMEYE DOYAMAYACAKSINIZ.

MALZEMELER ;
  • 3 SU BARDAĞI BALDO PİRİNÇ
  • 50 GR TEREYAĞI (MARGARİN DE OLABİLİR)
  • 3 YEMEK KAŞIĞI ZEYTİNYAĞI
  • 2-3 TATLI KAŞIĞI TUZ (NASIL SEVDİĞİNİZE BAĞLI)
  • 2 YEMEK KAŞIĞI ARPA ŞEHRİYE (DİĞER ŞEHRİYE ÇEŞİTLERİ DE OLABİLİR)
  • 1 SU BARDAĞI TAVUK SUYU (HAŞLADIĞIM TAVUK GÖĞÜSÜNDEN KALAN)
  • 3,5 SU BARDAĞI KAYNAR SU
  • 2-3 DAMLA LİMON
HAZIRLANIŞI;
  • PİRİNÇLER AYIKLANIR, NİŞASTASI GİDENE KADAR YIKANIR VE KAYNAR SUDA 20 DAKİKA KADAR BEKLETİLİR.
  • BEKLETİLEN PİRİNÇLER TEKRAR SUDAN GEÇİRİLİR VE SÜZÜLÜR.
  • PİLAV TENCERESİNE TEREYAĞI, ZEYTİNYAĞI VE ŞEHRİYE ALINARAK, ŞEHRİYENİN RENGİ KOYULAŞANA KADAR KAVRULUR.
  • ÜZERİNE SÜZÜLEN PİRİNÇLER EKLENİR VE 10 DAKİKA KADAR KAVRULUR.
  • TANE TANE AYRILMIŞ PİRİNÇLERİN ÜZERİNE TAVUK SUYU, KAYNAR SU, TUZ CE BİRKAÇ DAMLA LİMON SUYU EKLENİP OCAĞIN EN KISIK GÖZÜNE ALINIR VE ALTI KISILARAK YAKLAŞIK 15-20 DAKİKA DEMLENEREK PİŞİRİLİR. 
  • OCAĞIN ALTINI KAPATTIKTAN 10-15 DAKİKA SONRA SERVİS YAPABİLİRSİNİZ.
  • ILIK VEYA SICAK SERVİS EDİLİR.
  • AFİYET OLSUN
PÜF NOKTALARI :
  1. PİRİNÇ HER ZAMAN NİŞASTASI GİDENE KADAR YIKANMALIDIR VE SICAK SUDA BEKLETİLMELİDİR.
  2. PİRİNÇ ÇOK İYİ KAVRULMALIDIR.
  3. PİLAVA SUYUNU KOYDUKTAN SONRA TUZU KONULMALIDIR.
  4. PİLAVIN SUYUNA BİR KAÇ DAMLA LİMON SUYU DAMLATIRSANIZ PİLAVINIZ HEM PARLAK HEM DE TANE TANE OLACAKTIR.


YOĞURTLU HAVUÇ SALATASI


DAVET SOFRALARIMIZDAN EKSİK ETMEYİZ BİZ ONU, SEVEREK TÜKETİRİZ. BİR ÇOĞUNUZ BU TARİFİ BİLİYORSUNUZ AMA BİLMEYENLER VE YAPMAK İSTEYENLER İÇİN PAYLAŞIYORUM. MAYONEZ SEVMEYENLER İÇİN YOĞURTLU HAVUÇ SALATASINI MAYONEZSİZ YAPTIM. BUYRUN TARİFE :))

MALZEMELER ;
  • 5 ADET BÜYÜK BOY HAVUÇ
  • 1 SU BARDAĞI YOĞURT (ARTTIRILABİLİR)
  • 4 YEMEK KAŞIĞI SIZMA ZEYTİNYAĞI (AYÇİÇEK,MISIRÖZÜ KULLANILABİLİR)
  • TUZ
  • 1 DİŞ SARIMSAK (İSTEĞE GÖRE KOYMAYABİLİRSİNİZ)
ÜZERİ İÇİN ;
  • 2 YEMEK KAŞIĞI SIZMA ZEYTİNYAĞI
  • PUL BİBER
  • NANE
HAZIRLANIŞI;
  • ÖNCELİKLE HAVUÇLAR SOYULUR, YIKANIR VE RENDENİN BÜYÜK GÖZÜNDE RENDELENİR.
  • GENİŞ BİR TAVA VEYA TENCEREYE ALINARAK ZEYTİNYAĞINDA SOTELENİR.
  • YUMUŞAYAN HAVUÇLAR OCAKTAN ALINIR VE SOĞUMAYA BIRAKILIR.
  • DİĞER YANDAN ÇUKUR BİR TASIN İÇİNE YOĞURT ALINIR, İÇERİSİNE TUZ VE SARIMSAK RENDESİ EKLENİP KREMA KIVAMINA GELENE KADAR KARIŞTIRILIR.
  • SOĞUYAN HAVUÇLAR YOĞURT KARIŞIMINA EKLENİR, KARIŞTIRILIR VE SERVİS TABAĞINA ALINIR.
  • İSTEĞE GÖRE ÜZERİNE ZEYTİNYAĞINDA PUL BİBER YAKILIR, DÖKÜLÜR VE NANE İLE SÜSLENİR.
  • SOĞUK SERVİS YAPILIR.
  • AFİYET OLSUN