15 Ocak 2010 Cuma

Tam Buğday Ekmeği



Malzemeler ;

4,5 Su Bardağı Sinangil Tam Buğday Unu 
1.5 Su Bardağı Su
2-3 Çay Kaşığı Tuz



Hazırlanışı ;

Bir kabın içerisine, su, un (eleyerek) , Kuru Maya ve tuzu ekleyip yumuşak br hamur elde edilir.
Hamur 20-30 dakika üzerine nemli bez örtülerek dinlendirilir.
Hamur mayalandıktan sonra yumruk büyüklüğünde parçalar koparılıp yağlanmış fırın tepsisine veya yağlı kağıdı koyduğumuz tepsinin üzerine konulur.
Şekil verilmiş hamurlar ılık bir yerde 40-60 dakika daha mayalanır.
Isıtılmış fırında yaklaşık 15-20 dakika pişirilir.




Afiyet Olsun...

Peynirli Közlenmiş Biber



Malzemeler ;

1 ince dilim peynir
ceviz
 kürdan

Hazırlanışı ;

Peynirleri ortadan 3e böldüğümüz közlenmiş biberlerin içine koyup dolma gibi sararız.
Ucunu açılmasın diye kürdanla tuttururuz.
Üzerine biraz mısır yağı gezdirip cevizle süsledikten sonra servis yapabiliriz.


 

Afiyet Olsun...

Cumanız Mübarek Olsun..



"Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:


"Cum'a en hayırlı günlerinizden biridir Hz Adem aleyhisselam(ın toprağı) o gün yaratıldı o gün kabzedildi (Kıyamette Sûr'a) o gün üflenecek sayha da o günde olacak Öyleyse o gün bana salâvatı çok okuyun Zira salâvatlarınız bana arzedilir!"

Orada bulunanlar: "Salavatlarımız size nasıl arzedilir? Siz çürümüş olacaksınız!" dediler Aleyhissalatu vesselam:

"Allah Teala Hazretleri Arz'a peygamberlerin cesetlerini yemeyi haram kıldı! buyurdular"
"Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm cum'a gününden

bahis açıp dedi ki:

"Onda bir saat vardır; müslüman bir kul namaz kılar

olduğu halde o saate erse Allah'tan her ne istemişse onu Allah kendisine mutlaka verir" Bunu söylerken (Resulullah) eliyle o vaktin azlığını işaretliyordu"( Buhari)

14 Ocak 2010 Perşembe

Peynirli ve Sucuklu Gözleme



Herzaman ki gibi imdadıma gözleme yetişti..
Çok ekmek alan biri değilim.
Onun yerine yufka ile gözleme, börek gibi çeşitler yaparım.
Evde yine ekmek kalmamış, buzluktan çıkardığım 4 adet Yu-Ka Su Böreği Yufkası ' nı aceleyle gözleme haline getirdim. Hep peynirli olmasın peynir-sucuklu yapayım dedim tadı güzel oldu.
 Afiyetle yedik :)

Tarife buradan ulaşabilirsiniz..

Afiyet Olsun...

13 Ocak 2010 Çarşamba

Tam Buğday Unlu Açma



işte fırından çıktı açmalarım sıcak sıcak ohhhh mis gibi kokuyor...

Malzemeler ;

1 Yumurta Akı (sarısı üzerine)
2 Yk Margarin
1 Sb Süt
1/2 Sb Su
5 Yk Şeker (biraz fazla geldi sanırım bundan sonra 3 kaşık olarak kullanıcam)
 Çk Tuz




Hazırlanışı ;
Su, süt ile ılıtılır. Derin bir kaba dökülür.
İçine şeker, tuz, yumurta akı, sıvıyağ, mısır yağı ve margarin konulur ve malzemeler karıştırılır.
Daha sonra kabın içerisine Sinangil Baklavalık Un ve Sinangil Tam Buğday Unu elenerek dökülür.
Yuva Kuru Maya (11gr) eklendikten sonra yoğurulup kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir.
30-60 dk dinlenmeye bırakılır.
Dinlendikten sonra, hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparılır ve elde yuvarlak açılır.
Oda Sıcaklığında bulunan margarinle açılan hamurun içi yağlanır.
Hamur iki ucundan ters yönlere burulur ve uçlar birleştirilir.
Aradaki boşluğu geniş tutun, çünkü hamurumuz kabaracak.
Hamur hazırlandıktan sonra 15-20 dakika bekletilir.
Isıtılmış fırında bekletirseniz kabarması daha iyi olur.
Yumurta sarısı ve susam (isteğe göre) süüldükten sonra 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Afiyet Olsun...