15 Ocak 2010 Cuma

Cumanız Mübarek Olsun..



"Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:


"Cum'a en hayırlı günlerinizden biridir Hz Adem aleyhisselam(ın toprağı) o gün yaratıldı o gün kabzedildi (Kıyamette Sûr'a) o gün üflenecek sayha da o günde olacak Öyleyse o gün bana salâvatı çok okuyun Zira salâvatlarınız bana arzedilir!"

Orada bulunanlar: "Salavatlarımız size nasıl arzedilir? Siz çürümüş olacaksınız!" dediler Aleyhissalatu vesselam:

"Allah Teala Hazretleri Arz'a peygamberlerin cesetlerini yemeyi haram kıldı! buyurdular"
"Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm cum'a gününden

bahis açıp dedi ki:

"Onda bir saat vardır; müslüman bir kul namaz kılar

olduğu halde o saate erse Allah'tan her ne istemişse onu Allah kendisine mutlaka verir" Bunu söylerken (Resulullah) eliyle o vaktin azlığını işaretliyordu"( Buhari)

14 Ocak 2010 Perşembe

Peynirli ve Sucuklu Gözleme



Herzaman ki gibi imdadıma gözleme yetişti..
Çok ekmek alan biri değilim.
Onun yerine yufka ile gözleme, börek gibi çeşitler yaparım.
Evde yine ekmek kalmamış, buzluktan çıkardığım 4 adet Yu-Ka Su Böreği Yufkası ' nı aceleyle gözleme haline getirdim. Hep peynirli olmasın peynir-sucuklu yapayım dedim tadı güzel oldu.
 Afiyetle yedik :)

Tarife buradan ulaşabilirsiniz..

Afiyet Olsun...

13 Ocak 2010 Çarşamba

Tam Buğday Unlu Açma



işte fırından çıktı açmalarım sıcak sıcak ohhhh mis gibi kokuyor...

Malzemeler ;

1 Yumurta Akı (sarısı üzerine)
2 Yk Margarin
1 Sb Süt
1/2 Sb Su
5 Yk Şeker (biraz fazla geldi sanırım bundan sonra 3 kaşık olarak kullanıcam)
 Çk Tuz




Hazırlanışı ;
Su, süt ile ılıtılır. Derin bir kaba dökülür.
İçine şeker, tuz, yumurta akı, sıvıyağ, mısır yağı ve margarin konulur ve malzemeler karıştırılır.
Daha sonra kabın içerisine Sinangil Baklavalık Un ve Sinangil Tam Buğday Unu elenerek dökülür.
Yuva Kuru Maya (11gr) eklendikten sonra yoğurulup kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir.
30-60 dk dinlenmeye bırakılır.
Dinlendikten sonra, hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparılır ve elde yuvarlak açılır.
Oda Sıcaklığında bulunan margarinle açılan hamurun içi yağlanır.
Hamur iki ucundan ters yönlere burulur ve uçlar birleştirilir.
Aradaki boşluğu geniş tutun, çünkü hamurumuz kabaracak.
Hamur hazırlandıktan sonra 15-20 dakika bekletilir.
Isıtılmış fırında bekletirseniz kabarması daha iyi olur.
Yumurta sarısı ve susam (isteğe göre) süüldükten sonra 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Afiyet Olsun...



12 Ocak 2010 Salı

Gül Böreği



Malzemeler ;
2 ad kemiksiz tavuk göğsü
2 orta boy soğan
4-5 sivri biber
3-4 orta boy domates
1 çb. sıvıyağ
1-1,5 s.b.su
1 yumurta
susam, çörek otu
baharat çeşitleri 

Hazırlanışı ;

Tavuk göğsü haşlanır ve didiklenir.
Soğan, Sivri biber, Domates küp küp doğranır ve sıvıyağda sotelenir.
Didiklenmiş tavuklar ve baharatlar da eklenip karıştırılır.
Bir kase içine su ve yağın geri kalan kısmını koyarız.
1 yufkayı ikiye böleriz, harçları yufkanın geniş olan bölümüne dizilir,
kol böreği şeklinde sarılır ve içten dışa gül şekli verilir.
Üzerine yumurta sarısı, çörek otu, susam serpilir.
180 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişiririz.

Püf Noktası ;  Böreğin Yumuşak olması için üzerini nemli bez ile örtün.

Afiyet Olsun.....

Pekmezli Yufka Böreği



Malzemeler ;

2 çb pekmez
1/2 sb çekilmiş fındık
3-5 yk toz şeker (damak tadınıza göre)
50 gr eritilmiş margarin  2 yk sıvıyağ

Hazırlanışı ;

Yufka açılır ve üzerine margarin sıvıyağ karışımı sürülür.
Pekmez sıvıyağın üzerine yayılır.
Sırasıyla, şeker ve çekilmiş fındıkta yufkanın üzerine serpilir.
Yufka ince ince rulo şeklinde sarılır.
Sarılan yufka baklava şekli vererek kesilir.
Rulo yufkalar ağlanmış fırın tepsisine dizilir.
Üzerine kalan, margarin-sıvıyağ karışımı sürülür.
Tepsimiz 180 derece fırına verilir.
Üzeri hafif kızardıkran sonra üzerine pudra şekeri serpilir.
Servise hazırdır.




Sevim teyzemden öğrendim bu tarifi.
Sık yapmadığım ama yapınca da vazgeçemediğim bir tarif.
fındık yerine ceviz de serpiştirilebilir.

Afiyet Olsun...