19 Şubat 2011 Cumartesi

Un Kurabiyesi


Uzun zamandır yapmadığım tadına hasret kaldığım bir kurabiye tarifi..

Malzemeler ;

250 gr Margarin
1 paket Vanilya
1 çay bardağı Pudra Şekeri
3 su bardağı Un

Hazırlanışı ;

* Un hariç diğer malzemeler iyice yoğurulur, içerisine yavaş yavaş un eklenerek yumuşak bir hamur elde edilir.

* Hamurdan cevizden biraz küçük büyüklükte parçalar koparılır ve şekil verilip yağlanmış veya fırın kağıdı serili tepsiye dizilir, üzerinden çatal ile bastırılır.

* 200 derece ısıtılmış fırında üzeri hafif kızarana kadar pişirilir, fırından çıkarılır.

* Kurabiyeler soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpilir.

* Çayın yanında misafirlerinize ikram edebilirsiniz.

AFİYET OLSUN..

18 Şubat 2011 Cuma

Vanilyalı Sade KEK


Bu nefis kek ablamın ellerinden çıktı.

Yemeye doyamayacağınız sade kek severler için basit ve bir o kadar da lezzetli bir tarif.

Malzemeler ;

2 adet Yumurta
1 su bardağı Toz Şeker
1 su bardağı Süt
1 su bardağı Yonca Ayçiçek Yağı
1 paket Vanilya
1 paket Kabartma Tozu
3 su bardağı Un

Hazırlanışı ;

* İlk olarak şeker ve yumurta mikser ile çırpılır.

* Un ve kabartma tozu hariç diğer malzemeler eklenir ve çırpmaya devam edilir.
Son olarak un ve kabartma tozu eklenir boza kıvamında kek harcı elde edilir.

* Yağlanmış kek kalıbına dökülür.

* 175 derece ısıtılmış fırında pişirilir. Pişip pişmediğini bıçak veya kürdan ile kontrol edebilirsiniz.
(ilk 15 dakika fırının kapağını açmayın)

AFİYET OLSUN..

17 Şubat 2011 Perşembe

Sebzeli Yufka Böreği


Malzemeler ;

5 adet Ev Yufkası (Tercihim hep ev yufkasıdır)
600gr Ispanak
1 adet Havuç
1 adet Patates
1 adet Soğan
1/2 çay bardağı Yonca Ayçiçek Yağı
Tuz, Karabiber, Pulbiber

Sosu İçin ;

1 adet Yumurta
1 çay bardağı Süt
1/2 çay bardağı Yonca Ayçiçek Yağı

Üzeri İçin ;

1-2 yemek kaşığı Yoğurt
Çörek Otu veya Susam



 
Hazırlanışı ;

* Soğan küp küp doğranır, tavaya alınır yağda kavurulur. Yıkanmış ayıklanmış ve doğranmış ıspanaklar eklenir ve suyunu salana kadar kavurulur. Havuç ve patates rendelenir baharatlar ile birlikte ıspanağın üzerine eklenir. İç harcımız piştikten sonra soğumaya bırakılır.

* Süt, Yumurta ve Sıvı yağdan oluşan sos iyice çırpılarak hazırlanır.

* Fırın tepsisi yağlanır, ilk yufka kenarları tepsinin dışına sarkacak şekilde serilir, fırça ile üzerine sos sürülür ve ikinci yufka seriler üzerine tekrar sos sürülür ve iç harcımız eklenir. Üçüncü ve dördüncü katta da aynı işlem uygulanır. Son yufka da serildikten sonra ilk yufkanın kenarları son yufkanın üzerine kapatılır ve geri kalan sos yufkaya yedirilir.

* Streç Film'e sarılır buzdolabında 1 gece dinlendirilir.

* Dinlendirilen böreğin üzerine fırça ile yoğurt sürülür, börek dilimlenir ve üzerine çörek otu veya susam serpilir.

* 190 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. (Yaklaşık 45 dakika) 

* Sıcak olarak kahvaltı sofranızda veya çay saatinizde ikram edebilirsiniz.

* AFİYET OLSUN..

5 Şubat 2011 Cumartesi

Pırasalı Havuçlu Çıtır Rulo Börek


Malzemeler ;

2 adet Yufka
1/2 kilo Pırasa
2 adet Havuç
10 yk Yonca Ayçiçek Yağı  
1 çay bardağı kaşar rendesi
2 çk Tuz
1 çk Pulbiber
1 çk Karabiber

Sos İçin ;

Su, Ayçiçek Yağı, Süt (miktarı kendinize göre ayarlayabilirsiniz)

Üzeri İçin ;

1 yumurta sarısı

Hazırlanışı ;

* Yufka düz bir zemin üzerine serilir, üzerine hazırlanan sos sürülür ve üzerine 2. yufka serilir. Üzerine tekrar sos sürülür ve yufkada kuru yer kalmayacak şekilde yedirilir.

* Pırasa ince ince doğranır ve teflon tavada sıvıyağ eklenerek sotelenir, üzerine rendelenen havuç ve baharatlar eklenip havuç kendini salana kadar sotelenmeye devam edilir. En son olarak kaşar rendesi eklenir. (Kısık ateşte ağzı kapalı pişirebilirsiniz ya da zamanınız kısıtlı ise su ekleyebilirsiniz)

* Yufka 16ya bölünür, her bölmesine pırasalı harc konur ve sigara böreği şeklinde fakat kalın olarak sarılır.

* Fırın tepsisine dizilir ve üzerine hazırlanan sos sürülür.

* 200 derece ısıtılmış fırının orta bölmesinde hafif rengi değişene kadar pişirilir daha sonra yumurta sarısı sürülür ve üzeri kızarana kadar pişirmeye devam edilir.

* Sıcak olarak servis yapılır

AFİYET OLSUN...

2 Şubat 2011 Çarşamba

Galeta Unlu Ekmek Köftesi


MALZEMELER;
1/2 adet bayat etmek
1,5 çay bardağı ince bulgur

yarım demet maydanoz veya dereotu (ben kullanmadım)

1 adet soğan rendesi

1 yemek kaşığı salça

tuz, pulbiber, kimyon, karabiber

4-5 yemek kaşığı galeta unu

Kızartmak için;

 1 adet yumurta ve sıvıyağ



HAZIRLANIŞI;

* Ekmekleri iri parçalara bölün ve ıslatın.

* İyice yumuşayan ekmekleri elinizle sıkıp başaka bir kaba alın,

* Üzerine bulguru döküp hafif yoğurun,ekmeğin ıslaklığıyla bulgur yumuşayacaktır.

* Yarım saat kadar bekledikten sonra diğer malzemeleri ilave edip tekrar yoğurun.

* Yuvarlak ve yassı şekilde köfteler yapın.

* Yumurtayı  çırpın, köfteleri yumurtaya daha sonra da galeta ununa bulayıp, kızgın yağda iki tarafı da pişecek şekilde kızartın.

AFİYET OLSUN..