20 Ağustos 2013 Salı

ŞEFTALİ DEYİP GEÇMEYİN

Diyetisyen&Yaşam Koçu Gizem Şeber'in önerileri ile…

Faydaları saymakla bitmeyen bu meyveyle yapabileceğiniz üç kolay tatlı tarif

Şeftali, yaz sofralarının vazgeçilmez meyvelerinden biridir. Tadı ve kendine has kokusu ile bizi kendine çeken bu meyvenin sağlık açısından da birçok faydası var. 


DÜŞÜK KALORİLİ!
Şeftalinin 100 gramı sadece 39 kalori içerir. 1 orta boy şeftali yaklaşık 70 kaloridir. Diyetlerde 1 adet şeftali 1 porsiyon meyve yerine geçer. 

ANTİOKSİDAN KAYNAĞIDIR!
Gün boyunca hava, su ve diğer çevresel faktörler nedeniyle ve yediklerimiz/içtiklerimiz sebebi ile vücudumuzda oluşan sağlığımız açısından zararlı ve yaşlanmayı hızlandırıcı serbest radikallerin bedenimizden atılmasına yardımcıdır. Besinlerin antioksidan içeriklerine göre verilmiş puanlama olan ORAC değeri yarım şeftali için 1814’tür. Zeaksantin, lutein ve beta-kriptoksantin isimli antioksidanları içerir. 

C VİTAMİNİ KAYNAĞI!
Bağışıklık sistemimizi güçlendiren, kas yapımına yardımcı, deri hücrelerimizin yenilenmesinde rolleri olan C vitamininden zengin bir kaynaktır. Günde 1 adet şeftali tüketerek günlük C vitamini ihtiyacımızın %12’sini karşılayabiliriz. 

GÖZ VE AKCİĞER SAĞLIĞI İÇİN FAYDALI!
Şeftali, vücutta A vitaminine dönüşen beta-karotenlerden zengindir. A vitamini; görme fonksiyonlarımız ve solunum sistemimiz açısından önemlidir. Yeterli A vitamini alanların akciğer kanserine yakalanma risklerinin daha düşük olduğu bilinmektedir. 

TANSİYON DENGELEMEYE YARDIMCI!
Yüksek kan basıncını düşürmek için tuzu azaltmanın yanı sıra, yüksek potasyumlu beslenmek gerekir. Bir adet şeftali ortalama 300 mg potasyum içerir ve bu içeriği ile zengin potasyum kaynağıdır. 

BRONZLAŞMAYA YARDIMCI!
Şeftali, içerdiği beta-karotenler ile daha kolay brozlaşmamıza da destek olan bir meyvedir. 


ŞEFTALİ JÖLESİ (4 KİŞİLİK) 

Hazırlama süresi: 30 dakika (4 saat servis öncesi bekleme süresi vardır) 
1,5 su bardağı şekersiz limonata
10 gram toz jelatin
½ limonun suyu
3 silme tatlı kaşığı toz tatlandırıcı
2 adet şeftali (soyulmuş ve ince dilimlenmiş) 

Yapılışı: Küçük bir tencerede limonatayı hafifçe kaynatın. Ateşten alın ve jelatini ekleyin. Karıştırın ve 20 dakika bekletin. Limon suyunda tatlandırıcıyı hafif sıcaklıkta eritin. Dört tatlı kâsesine şeftali dilimlerini eşit paylaştırın. Tatlandırıcı karışımını jelatinli karışım ile karıştırıp şeftali dilimlerinin üzerine eşit paylaştırın. 4-5 saat buzdolabında bekletin. Soğuk servis yapın. 

Beslenme Notları: 1 porsiyonu 50 kaloridir. Potasyum ve C vitamini içerir. 



ŞEFTALİ KUP (4 KİŞİLİK) 
Hazırlama Süresi: 15 dakika
400 gram yağsız yoğurt
4 silme yemek kaşığı toz tatlandırıcı
800 gram frambuaz
8 adet orta boy şeftali (soyulmuş, dilimlenmiş) 
2 adet yulaflı bisküvi (kırılmış, servis için) 

Yapılışı: Yoğurt ve 2 yemek kaşığı tatlandırıcıyı karıştırın. Frambuazın yarısını karışıma ilave edin. Karışımı blenderdan geçirin. Dört dondurma kupuna 4 adet şeftaliyi dilimleyerek paylaştırın. Frambuaz karışımını ilave edin. Bir kat daha şeftali dilimleri dizip, frambuazlı karışımı yeniden paylaştırın. Her bir kupun üzerini şeftali dilimi, frambuaz ve kırılmış bisküvi ile süsleyin. 10-15 dakika buzdolabında bekletip servis yapabilirsiniz. 

Beslenme Notu: 1 porsiyonu 200 kaloridir. Kalsiyum, B2, B12,C vitamini ve potasyum içerir. 



FIRINDA ZENCEFİL KREMALI ŞEFTALİ (4 kişilik) 

Hazırlama süresi: 25 dakika
6 adet şeftali (yarıya bölünmüş, çekirdekleri çıkarılmış) 
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı dolusu esmer şeker
Kıyılmış zencefil (süslemek için) 
Nane yaprakları (süslemek için) 
Kreması için: 
200 gram yağsız yoğurt
1 yemek kaşığı dolusu toz tatlandırıcı
1 tatlı kaşığı toz zencefil 

Yapılışı: Fırını 180 derecede ısıtın. Şeftalileri fırın tepsisine dizin. Vanilya ve esmer şekeri üzerilerine eşit olarak serpiştirin. 15 dakika pişirin. Diğer tarafta krema malzemelerini çırparak iyice karıştırın. Servis kâselerine pişmiş şeftalileri yerleştirin. Üzerine çırpılmış kremayı ilave edin. Kıyılmış zencefil ve nane yaprakları ile süsleyin. 

Beslenme Notu: 1 porsiyonu 145 kaloridir. Kalsiyum, B2, B12,C vitamini ve potasyum içerir. 

19 Ağustos 2013 Pazartesi

KIŞ HAZIRLIKLARI

ÇALIŞAN BAYANLARIN DİKKATİNE :)

ÖZELLİKLE KIŞ AYLARINDA İŞİNİZE YARAYACAK, YAPMIŞ OLDUĞUM  KIŞ HAZIRLIKLARIMI PAYLAŞIYORUM. HAFTA SONUNUN BİR KISMINI KIŞ HAZIRLIKLARINA AYIRDIM. 


FASULYE KONSERVESİ


MALZEMELER ;
  • 3 KİLO BONCUK AYŞE
  • 2 KİLO ÇANAKKALE DOMATES
  • 1 ÇAY BARDAĞI ZEYTİNYAĞI
  • 2 TATLI KAŞIĞI TUZ
HAZIRLANIŞI;
  • TÜM MALZEMELER BİR TENCEREYE ALINIR VE HARMANLANIR.
  • KISIK ATEŞTE YUMUŞAYANA KADAR PİŞİRİLİR.
  • SICAKKEN KAVANOZLARA DOLDURULUR VE KAVANOZ KAPAĞI SIKICA KAPATILIR.
  • KAVANOZ TERS ÇEVRİLİR, KAPALI BİR ORTAMDA 1 GÜN BEKLETİLİR.
  • ERTESİ GÜN TERS ÇEVRİLİR.
  • KIŞLIK FASULYE KONSERVEMİZ HAZIR.

BEZELYE


BEZELYE ZAMANI GEÇTİ FAKAT BEN 10 KİLOYA YAKIN ALDIM VE YEMEKLİK KULLANDIKLARIM DA OLDU. KIŞ HAZIRLIKLARI İÇİN FİKİR ARAYANLARA BİR ÇEŞİTTE BEZELYEDEN. 

BARBUNYA


HAFTA SONU 10 KİLO BARBUNYA ALINDI VE AYIKLANDI. YIKANDI, SÜZÜLDÜ VE BUZDOLABI POŞETLERİNE KOYUP BUZLUĞA ATILDI. 8 POŞET BARBUNYA ÇIKTI. PAZARLARDA BARBUNYA MEVCUT ALMAK İSTEYENLER KAÇIRMASIN.


DOMATES PÜRESİ


DOMATES PÜRESİ ; MİKTARI SİZE KALMIŞ. GÜZELCE YIKANDI BİR KAÇ PARÇAYA BÖLÜNDÜ VE KABUKLARIYLA BİRLİKTE RONDODAN GEÇİLDİ. BELLİ MİKTARLARA BÖLÜNEREK BUZDOLABI POŞETLERİNE KONULDU VE DİFRİZE ATILDI. KAVANOZA KOYMAK İSTEYENLERDE KAPAĞINI SIKICA KAPATIP BUZDOLABINDA SAKLAYABİLİRLER.

KIZARTMA KONSERVESİ


MALZEMELER ;
  • 1 KİLO PATLICAN
  • 15/20 ADET SİVRİ BİBER
  • 1 KİLO DOMATES
  • 2 TATLI KAŞIĞI TUZ
  • 1/3 SU BARDAĞI ZEYTİNYAĞI
HAZIRLANIŞI;
  • PATLICANLAR ALACALI SOYULUR VE TUZLU SUDA BEKLETİLİP, KURUTULUR.
  • BİBER VE PATLICANLAR İSTENİLEN BOYUTTA DOĞRANIR VE GENİŞ BİR TENCEREYE ALINIR. ÜZERİNE ZEYTİNYAĞI GEZDİRİLİR VE OCAĞIN ORTA GÖZÜNDE ÇEVİREREK KIZARTILIR.
  • ÜZERİNE KÜP KÜP DOĞRANMIŞ DOMATES VE TUZ İLAVE EDİLİR 10 DAKİKA KAYNATILIR.
  • SICAKKEN KAVANOZLARA DOLDURULUR, KAPAĞI SIKICA KAPATILIR VE TERS ÇEVİRİLİR.
  • ERTESİ GÜN KAVANOZLAR DÜZELTİLİR.



BU YAZ ANANAS SUYU İLE GÜZELLEŞİN

Yapılan araştırmalar ananas suyunun bol miktarda mineral ve vitamin içerdiğini ortaya koyuyor. Ananas suyu içeriğindeki B ve C vitaminleri ile hücre kaybını ve cilt rahatsızlıklarını engelliyor.


Sıcak yaz günlerinde ferahlamak için sağlıklı bir alternatif oluşturan ananas suyunun birçok faydası bulunuyor. Uzmanlar tarafından yaz aylarında vücudun ihtiyaç duyduğu tüm vitaminler ve mineralleri içerdiği vurgulanan ananas suyu, birçok hastalığa karşı kalkan görevi görüyor. İçeriğindeki C vitamini ile güneşten zarar gören derinin yenilenmesi için gerekli kolajen oluşumuna fayda sağlayan ananas suyu, bulundurduğu mineraller ile yıpranan saç ve tırnakların da sağlığına kavuşmasına yardımcı oluyor.


Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç yaz aylarında yoğun güneşe maruz kalmanın cilt rahatsızlıklarına neden olabileceğini belirtti. Terleme ile yaşanan su ve mineral kaybının önüne geçilmesi için bol miktarda sıvı tüketilmesini öneren İnanç, ananas suyunun bol miktarda demir, kalsiyum, A, B ve C vitamini içerdiğini ifade etti.  Yaz aylarında ferahlamak için ananas suyunun sağlıklı bir alternatif olduğunu vurgulayan İnanç, içindeki doğal şekerle vücuda enerji verdiğinin de altını çizdi.  İnanç “Ananas suyunun 100 mililitresinde 11 miligram C vitamini bulunuyor. Kolejen oluşumuna yardımcı olan C vitamini güneşin zararlı ışınlarının meydana getirebileceği cilt sorunlarını önlemeye yardımcı oluyor. Bol miktarda demir ve kalsiyum içeren ananas suyu, güneşte yıpranan saçların yenilenmesine fayda sağlarken, antioksidan özelliği ile vücuttaki toksinlerin de atılmasını kolaylaştırıyor” şeklinde konuştu.



18 Ağustos 2013 Pazar

Su ve Ateş Geliyor



SU VE ATEŞ AFİŞ

Özcan Deniz’in Yeni Filmi ” Su ve Ateş ” Geliyor..

Özcan Deniz’in Hem Senarist,Hem Yönetmen,Hemde başrol oyunculuğunu yaptığı, Su ve Ateş Filmi Çok Yakında Sinemaseverlerin karşısına çıkacak..

su ve ateş afiş
Ateş,suya düştü ama ne su buhar oldu ne de ateş söndü. Alevleri tüm şehri sardı. Hissettikleri hep acıydı. Hem de ne acı! 
su ve ateş yeni 1
Filmin Çekimlerinin Bir Kısmı İstanbul’da,Anadolu’nun Ege Kıyılarında ve İngiltere Başkenti Londra’da Çekildi…
Su Ve Ateş Filminin Konusuna Gelince :  Başrollerinde Özcan Deniz,Yasemin Allen,Pelin Akıl’ın oynadığı filmin konusu aşk ve intikam..
Avşar Film ve DNZ Film ortak yapımı olan filmde , Kaderinden kaçarken Aşk’a tututan bir adamın hikayesi anlatılıyor..
8 Yıl boyunca Türkiye-İngiltere Hattında gelişen bu aşk hikayesi insanları çok etkileyeceğe benziyor..
Çok yakında Vizyona girecek film Sinemaseverler tarafından heyecanla beklenmekte..
Filmin 2013′un Sonlarına Doğru yada 2014′un ilk aylarında vizyona girmesi bekleniyor..
su ve ateş film 1
Su ve Ateş Filmi Sinema

Oyuncular:
Özcan Deniz
Yasemin Allen
Pelin Akil
Burçin Birben
Burcu Kıratlı
Açelya Elmas
Sera Tokdemir
Doğa Bekleriz
Cem Uçan
Tamer Levent
su ve ateş yeni 2
Yönetmen:
Özcan Deniz
Yazar:
Özcan Deniz
Senarist:
Özcan Deniz
Yapımcı:
Şükrü Avşar (Avşar Film) – Ercan Deniz (DNZ Film)
 su ve ates 3
su ve ates 2

15 Ağustos 2013 Perşembe

STRES YÖNETİMİNİ KOLAYLAŞTIRAN BESİNLER



Kuru baklagiller: Özellikle öğlen yemeği ile akşam yemeği arasındaki zaman dilimi uzun olduğundan ötürü öğleden sonra kan şekerinizde yaşanacak düşüklük, kendinizi daha gergin ve sinirli hissetmenize yol açabilir. Kuru fasulye, nohut, barbunya gibi sindirimi zor olan karbonhidratları içeren kurubaklagiller, kan şekerinizin daha uzun süre dengede kalmasını sağlayarak gerginliğinizin tırmanmasını engellemeye yardımcı olur. Ayrıca B vitaminlerinden zengin olan bu yiyecekler sinir sisteminin sağlığı açısından da önemlidir. 


 
Arpa: Beslenme düzenimizde alışkın olmadığımız bu tahıl, aynı kurubaklagiller gibi B vitamininden zengin yavaş sindirilen ve kan şekerini diğer karbonhidrat kaynaklarına göre daha uzun süre dengeleyebilen bir besindir. Özellikle öğle ve ikindi öğünlerinde tercih edilmesi önerilir. Çorbalara ilave edilebileceği gibi haşlaması, lapası da yapılıp garnitür olarak kullanılabilir. 



 

Acı biber: İçerdiği kapsaisin pigementi, sadece sıcak hissettirmekle ve metabolizma hızlandırmakla kalmıyor, vücutta mutluluk yaratan endorfinin salgılanmasını hızlandırıyor. En acı biberi bulmak zorunda olmasanız da, vücut ısınızı arttıracak derece de acı olmasında fayda var. Acı biberi çorbalarınıza, sebze yemeklerinize, et/tavuk sote gibi yiyeceklerinize ekleyebilir veya baharat olarak kullanabilirsiniz. 


 
Kuruyemişler: Öğleden sonra atıştırması için taşınması kolay ve sağlıklı alternatiflerdir. Birçok çeşidi vücutta mutluluk hormonu olarak adlandırılan seratoninin salgılanmasına yardımcı olur. Aynı zamanda E vitamini ve magnezyum mineralinden zengindirler. 
 


Bitter çikolata: Kakaonun mutlu edici etkisi olduğu aşikâr. Öğleden sonra atıştırması olarak 20-30 gram bitter çikolata tüketebilirsiniz. Hem seratonin salgılayarak daha mutlu hissedeceksiniz, hem de kalp sağlığınıza destek vereceksiniz. 
 


Kivi: Kendinizi gergin hissetmenizin sebebi vücudunuzun serbest radikallerle savaşıyor olması olabilir. Gün boyunca hava, su, yiyecek, içecek gibi kaynaklardan birçok toksin alıyoruz. Bunları vücudumuzdan atmak için de antioksidanlara ihtiyaç duyuyoruz. C vitamini bu konu da ön sıralarda yer alıyor. Kivi, düşük şeker içeriği, düşük kalorisi ve yüksek C vitamini içeriği ile vücudunuzu toksinlerden arındırmaya ve gevşemenize yardımcı olacaktır.