BAYRAMDA TADINIZ KAÇMASIN
Bir ay süren oruç sonrasında gelen Ramazan Bayramı diğer bir adı ile Şeker Bayramı’nda aşırı şeker ve tatlı tüketiminin önemli sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, şeker bayramının acil serviste sonlanmaması için başta astım hastaları olmak üzere herkese önemli uyarılarda bulunuyor…
Ramazan Bayramında aşırı tatlı tüketiminin yarattığı sağlık sorunu, astım hastalarında atakların artmasına ve reflüye sebep oluyor.
Bayramda aşırı şeker ve çikolata tüketimi astım hastaları için tehlikeli olabiliyor. Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, Astım ataklarının bayramlarda artmasının bayram ziyaretlerindeki aşırı şekerli gıdaların tüketilmesinin sebep olabildiği gibi mekan değişikliğinin de etkisi olduğunu belirtti, diğer yandan bayramda yaşanan alevlenmenin başlıca sebebinin kötü beslenme olduğuna dikkat çekti.
Astımlılar için Gizli Tehlike: Çikolata!
Prof. Dr. Yonca Tabak, astımlı çocukların %80’inde astım ve reflü birlikteliğinin beslenme ile doğrudan ilişkisi olduğunu söylüyor. Astımlıların çoğunun reflünün farkında bile olmadığına değinerek, tüketilen, kakaolu gıdalar, kahve, kola gibi kafein içeren yiyeceklerin mide asit salgısının artmasına ve mide başını tutan kasların gevşemesine sebep olduğuna değiniyor. Dr. Tabak, yiyeceklerin yemek borusundan yukarı soluk borusuna kaçmasıyla akciğerlerde astımın tetikleyicisi olduğunu belirtiyor. Bayramlarda çocukların beslenmesi üzerindeki kontrolün ortadan kalktığını, doğal olarak da reflünün tetiklediği astım ataklarının oluştuğunu vurguluyor.
Prof. Dr. Tabak, astımın kontrolü için uyulması gereken tüm kuralların bayramlarda da geçerli olması gerektiğinin önemine değinerek, sigaralı ortamlardan ve çikolatadan uzak durulmasını, geç saatte yemek yenmemesini, yemek yedikten kısa bir süre sonra yatılmamasını tavsiye ediyor. Mide boşalmasını geciktiren yağlı kızartmalar ve cips gibi gıdaların da kontrollü tüketilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder