13 Temmuz 2013 Cumartesi

GELENEKSEL LEZZET ''TÜRK KAHVESİ ''


TÜRK KAHVESİ GEÇMİŞİ

Türk kahvesi, Türkler tarafından keşfedilen kahve hazırlama ve pişirme metodunun adıdır. Özel bir tadı, köpüğü, kokusu, pişirilişi, ikramıyla kendine özgü bir kimliği ve geleneği vardır. Telvesi ile ikram edilen tek kahve türüdür.

Kahvenin kökeni araştırmacılar tarafından 14. yüzyıl başlarında Güney Habeşistan'dan tüm dünyaya yayıldığı şeklinde belirtilmiştir. Bunun kaynağı da köken bilimsel olarak kahve ile yakın benzerlik gösteren Güney Habeşistan'daki Kaffa yöresi gösterilmektedir.[1]

Önceleri Arap Yarımadası'nda kahve meyvesinin kaynatılması ile elde edilen içecek, bu yepyeni hazırlama ve pişirme metoduyla gerçek kahve lezzetine ve eşsiz tadına kavuşmuştur. Kahve ile Türkler sayesinde tanışan Avrupa; uzun yıllar kahveyi, Türk kahvesi olarak bu yöntemle hazırlayıp tüketmiştir.

Brezilya ve Orta Amerika kaynaklı, arabica türü, yüksek kaliteli kahve çekirdeklerinden harmanlanan ve tercihen kömür ateşinde ağır ağır, titizlikle kavrulan Türk Kahvesi, çok ince öğütülür. Bir cezve yardımıyla su ve isteğe göre şeker ilave edilerek pişirilir, bir fincan kahveye iki çay kaşığı kahve atılır. Küçük fincanlarla servis yapılır. İçilmeden önce telvesinin dibe çökmesi için kısa bir süre beklenir. Su, sanıldığı gibi kahvenin sonunda değil; kahveyi içmeden önce içilmektedir.

TÜRK KAHVESİ YAPILIŞI

Malzemeler ; (1 kişilik)
  • 2 çay kaşığı tepeleme Türk Kahvesi
  • 1 Fincan Soğuk Su
  • ve isteğe göre Şeker
Hazırlanışı ;
  • Cezveye soğuk, su kahve ve isteğe göre şeker ilave edilip karıştırılır.
  • Kahvenin üzerinde küçük küçük baloncukları göreceksiniz.
  • Ocağın en kısık gözüne cezve konulur.
  • Yavaş yavaş kabarmaya başlayan kahveden kaşık yardımı ile köpük alınır ve kahve fincanına konur.
  • Daha fazla kabaran kahvenin bir kısmını fincana boşaltıp geri kalanını tekrar ocağa koyup kaynamasını bekleriz.
  • Kaynayan kahveyi de fincana ilave edip, soğuk su ve lokum ile servis yaparız.
  • Afiyet Olsun..
TÜRK KAHVESİ FAYDALARI
  • Kahvenin içerdiği kafein maddesi, sinir sistemini uyarıp zihinsel aktiviteyi güçlendirir.
    Uyuşukluğu giderip enerji verir ve uyanık kalmayı sağlar.
  • Kahvenin ayrıca depresyon ve alkolizm tedavisine iyi geldiği biliniyor.
  • Kahvenin vücuda daha fazla hareket kazandırarak, metabolizmanın yağ yakmasına katkı sağladığı saptanmıştır.
  • Kahve selülit oluşmasını önler.
  • Kahve yemek üzerine içildiğinde, sindirimi kolaylaştırır. Kahve, kilo almayı ve mide ekşimelerini önler.
  • Kahve, Şeker hastalığının erken uyarı sinyali olarak kabul ediliyor. Günde 3 fincan kahve, astım tehlikesini azaltıyor.
  • Kahve, Siroz hastalığı riskini yarı yarıya düşürüyor. Kalp rahatsızlıklarını büyük oranda önlüyor.
  • Kemikleri güçlendirir, ancak yaşlılar fazla tüketmemeli.




9 Temmuz 2013 Salı

TAVUK ŞİNİTZEL



Malzemeler ;

  • 500 gr Tavuk Bonfile
  • 500 gr Kızartmalık Patates
  • 1 su bardağı Ayçiçek Yağı
  • Tuz, 
  • Kekik, 
  • Pul Biber
  • 2 Adet Yumurta Sarısı
  • 1 Paket Çıtır Pane Harcı
  • Ketçap, Mayonez


Hazırlanışı ;

  •  Patatesler kızgın yağda kızartılır. (Ben patatessi bol yağda kızartmaya bayılırım, az yağlı olursa patatesler çiğ kalmış gibi hissediyorum)
  •  Tavuk Bonfile şinitzel olarak alınmadıysa, ortadan 3e bölün ve eliniz ile inceltin..
  •  Önce yumurtaya daha sonra da çıtır pane harcına bulayın ve kızgın yağda kızartın.
  •  Pulbiber, Kekik, Ketçap, Mayonez ve Patates ile servis yapın.
  •  AFİYET OLSUN..

LOR PEYNİRLİ TAVA BÖREĞİ



Hem pratik hem de az malzemeleri olan sofralarınıza ve çay saatlerinize lezzet katacak bir tarif..

Malzemeler ;

3 adet Hazır Yufka
250gr Lor Peynir
1 çay bardağı Süt
1 çay bardağı Sıvı Yağ

Hazırlanışı ;

* Süt ve Sıvıyağ bir kaseye alınır ve karıştırılır..

* Teflon fırın tavasına 1 kat yufka kenarları dışarıda kalacak şekilde serilir, 2. yufka 2 ye bölünür sostan sürülür lor peynir eklenir..

* Yufka bitene kadar aynı işlem uygulanır.

* Tava ocağa alınır ve börek orta derece ateşte tahta spatula kaşık yardımı ile ters düz edilir, böreğin iki tarafınında pişmesi sağlanır. 

* Dilimlenerek servis yapılır.

* AFİYET OLSUN...

24 Haziran 2013 Pazartesi

YOĞURT NASIL YAPILIR?

 
  • İlk olarak, alınmış olan köy sütünün miktarına uygun bir boyutta tencere seçilmelidir. Ben 6 kilo sütten yaptığım için 2 ayrı tencere kullandım.
 

 
  • Tencerenin büyüklüğüne göre bir ocak seçilmelidir. Süt 2 taşım kaynatılır, resimde de görüldüğü üzere kaynadıkça köpürmeye başlar.
  • İşte burada taşmaması için bir kenarından üflenir bir delik açılır ve süt içerden kaynar.
  • Daha sonra ocağın altı kapatılır. Tencerede mayalamak isterseniz, sütün tencerede ılımasını bekleyin.
  • Farklı kaplarda mayalamak isterseniz, sütü kaplara boşaltın.
  • Sütün mayalanma zamanının geldiğini, serçe parmağımızı sütün içine soktuğumuzda elimizin yanmadığı zaman anlarız.
  • 1-2 kaşık yoğurdu kaşık yardımı ile bir kasenin içerisinde çırpın. (sütün miktarına göre yoğurt azaltılır)
  • Mayalanacak sütten 3-4 kaşık (yoğurt ılıyana kadar) süt alın ve karıştırın.
  • Mayayı kaplara paylaştırın ve 1 kere karıştırın.
  • Kapları 2 yanından tutarak öpücük ile yollayın :)    (işin püf noktası)
  • Bir battaniye, pike veya kalın bir örtüye sarıp 12 saat bekletin. Daha sonra dolapta dinlendirip ertesi gün servis edebilirsiniz.
  • AFİYET OLSUN...
 
 

KARATAY DİYETİ MENÜSÜ 5''