1 Eylül 2010 Çarşamba

Urfa Usulü Yumurtalı Çiğ köfte


Eşim yumurtalı çiğ köfteyi pek sevmez, o yüzden ona yumurta koymadan önce ayırdım ve onun resmini çektim. Yumurtalısını neden çekmedim, çünkü yapmamla mideme inmesi bir oldu :) Uzun bir zamandan sonra kendimi tutamadım. Bu tarifi Urfalı kapı komşum Sebahat Abla'dan öğrenmiştim, ne kadar da onun yaptığı gibi lezzetli olmasa da yine de nefsimi köreltmemi sağladı :) Ellerime sağlık, beğeneceğinize eminim...

Malzemeler ;

2 su bardağı esmer köftelik bulgur
1 yemek kaşığı isot
1 yemek kaşığı nane
1 yemek kaşığı domates salçası
1 adet domates
3 adet sivri biber
1 avuç maydanoz
4 adet taze soğan
1 adet orta boy kuru soğan
4 diş sarımsak
tuz
1 çay bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta
1/2 - 1 su bardağı su (yoğurulma durumuna göre)

Hazırlanışı ;

* Sırasıyla, bulgur ince ince kıyılmış soğan, biber, domates, baharatlar, salça, sarımsak bir tepsiye alınır ve ara ara su katılarak yoğurulur. Ben uzun süre yoğurduğum için yarım su bardağı su kullandım.
* Güzelce yoğurulan köftemize ince ince kıyılmış taze soğan ve maydanoz eklenip kıvama gelene kadar yoğurulmaya devam edilir.
* O sırada tavaya sıvıyağ dökülür ve ocağa alınır, burada yağı yakmamaya özen gösterin ve yumurtayı ekleyin, kasık yardımı ile sık sık karıştırın ve ocağı kapatın.
* Yumurta, köftenin ortasına açılan çukura yağı ile birlikte dökülür ve hafif dokunuşlar ile karıştırılır.
* Beyaz lahana, göbek salata, havuç, turp, turşu, limon ve ayran eşliğinde servis yapılır.
* AFİYET OLSUN..

31 Ağustos 2010 Salı

Melocan Kavurması


'Ordu yöresinde doğal olarak yetişen tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanım alanları' konulu araştırmasında ilginç sonuçlar ortaya çıktı.


Ordu'da yol kenarlarında yetişen dikenlerin ucundaki sürgünlerin frengi hastalığını tedavi ettiği ve kanı temizlediği belirtildi.

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Nuri Yılmaz, Yrd. Doç. Dr. Metin Deveci, Yrd. Doç. Dr. Özbay Dede ve Dr. Nazım Şekeroğlu'nun 'Ordu yöresinde doğal olarak yetişen tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanım alanları' konulu araştırmasında ilginç sonuçlar ortaya çıktı. 55 bitkinin mahalli isimleri, yetiştiği yerler, botanik özellikleri ve bilimsel verilerinin incelendiği araştırmada, zambakgiller familyasından olan, yol kenarlarında ve çalılıklarda yetişen,

yörede 'melocan' diye bilinen ve yöre insanlarının kavurmasını yaparak yediği bitkinin insan sağlığına olumlu etkisi olduğu belirlendi.

Uzmanlar, melocan kavurmasının yörede sevilerek yendiğini belirterek, "Sarmaşık dikenlerin ucundaki sürgünün insan sağlığına birçok olumlu etkisi olduğu ortaya çıktı. Melocan sürgünü insanı terletiyor, kanı temizliyor. Cilt hastalıklarına faydalı olduğu belirlenen melocan, frengi hastalığının tedavisinde kullanılıyor. Bitkinin en küçük bir toksik etkisi bulunmuyor" dediler.




Malzemeler ;

2 bağ Melocan

2 adet orta boy Soğan

1 kaşık sıvıyağ veya tereyağı
yeterince tuz

Hazırlanışı ;

* Melocanlar temizlenip, yıkanır. Kaynayan suyun içine atılarak haşlanır ve süzülür.

* Soğuk su içinde bekletilir. Sudan çıkarılıp sıkılarak doğranır.

* Ayrı bir kapta ince doğranmış soğan yağda pempeleşinceye kadar kavrulur.

* Doğranmış melocan ve tuz ilave edilerek tekrar kavrulur.

* AFİYET OLSUN...

28 Ağustos 2010 Cumartesi

Domatesli Sebze Yemeği


Hem evdeki sebzeleri değerlendirmek hem de canımın çekmiş olması nedeni ile bu yaz günlerinde hafif bir yemek yapmak istedim ve sebze yemeğini tercih ettim.

Malzemeler ;

3 adet Patlıcan
3 adet Kabak
4 adet Sivri Biber
1 adet Orta Boy Soğan
3 adet Domates
1/2 çay bardağı Yonca Gıda Ayçiçek Yağı
Tuz
1 su bardağı su

Hazırlanışı ;

* Soğan küp küp doğranır ve sıvıyağda sotelenir üzerine, ince ince doğranmış sivri biber eklenir ve sotelenmeye devam edilir.
* Sırasıyla, kabak ve patlıcan küçük küçük doğranır ve tencereye eklenir, tencerenin kapağı kapatılır, malzemelerimiz birkaç dakika da bir karıştırılır.
* Domatesler rondodan geçirilir ve su ile birlikte tencereye eklenir, orta ateşte kapağı kapalı bir şekilde pişirmeye devam edilir. Patlıcanı ve kabağın erimemesine dikkan edin ve ocağın altını kapatıp ister sıcak ister soğuk servis yapın. Ben sıcak olarak servis yaptım.
* AFİYET OLSUN...

27 Ağustos 2010 Cuma

Kaşarlı & Kıymalı Tepsi Böreği



Malzemeler ;

İçi İçin ;

100-200 gr Yağsız Kıyma
2 yemek kaşığı Yonca Gıda Ayçiçek Yağı
1 adet orta boy Soğan
Karabiber
Pulbiber
Tuz
50 gr Kaşar (rendelenmiş)

Börek ve Sosu İçin ;

3 adet yufka
1 çay bardağı Yonca Gıda Ayçiçek Yağı
1 adet Yumurta
1 çay bardağı Süt

Üzeri İçin;

Çörek Otu

Hazırlanışı ;

* Soğanlar ince ince doğranır, kıyma ve ayçiçek yağı ile birlikte tavaya alınır ve sotelenir.

* Suyunu çeken ve kavrulan iç harcımıza baharatlar eklenir ve kavurmaya devam edilir. ( Farklı bir lezzet için, içine, fıstık ve kuş üzümü de eklenebilir)

* 26 cm çapındaki tepsimiz yağlanır ve ilk yufka kenarları dışarıda kalacak şekilde yayılır. üzerine fırça yardımı ile, yumurta süt ve ayçiçek yağından olan sosumuz sürülür.

* 2. yufka ortadan ikiye bölünür ve tek parça tepsiye dizilir, sosumuz sürülür ve iç harcımız eklenir aynı işlem 3. ve 4. kata da uygulanır. 4. Kata rendelenmiş kaşarlar ilave edilir ve yufkanın son parçası eklenir. Dışarıda kalan yufka kenarları kapatılır ve sos sürülür. Çörek Otu serpilir (isteğe göre)

* 200 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 30-40 dakika pişirilir (üzeri kızarana kadar)

* AFİYET OLSUN...

23 Ağustos 2010 Pazartesi

Karışık Sebze Çorbası


Malzemeler ;

1 büyük boy Soğan
1 büyük boy Patates
1 büyük boy Kabak
1 büyük boy Havuç
1/2 çay bardağı Kırmızı Mercimek
50 gr Tereyağı
1 tatlı kaşığı Salça
Tuz, Pulbiber
7-8 su bardağı sıcak su

Hazırlanışı ;

* Soğan, Patates, Kabak ve Havuç küp küp doğranır, Soğan ve tereyağı ocakta kavrulur, sırasıyla patates, havuç, kabak, mercimek ve salça eklenir karıştırılır.
* Üzerine sıcak su eklenir ve kaynamaya bırakılır.
* Sebzeler kontrol edilir eğer yumuşamışsa üzerine tuzu eklenir ve blender yardımı ile süzülür.
* 10 dakika kadar bu şekilde kılık ateşte kaynatılır üzerine pulbiber yakıp dökülür.
* AFİYET OLSUN...