1 Ağustos 2013 Perşembe

BEYKOZ KEBABI


MALZEMELER ;

  • 750 GR AZ YAĞLI KIYMA
  • 3 ADET KEMER PATLICAN
  • YARIM EKMEK İÇİ
  • 2 ADET SOĞAN
  • 1 ÇORBA KAŞIĞI UN
  • 4 ADET DOMATES
  • 1 TATLI KAŞIĞI BİBER SALÇASI
  • 1 ÇORBA KAŞIĞI TEREYAĞI
  • 1 ÇAY KAŞIĞI KİMYON
  • 1 ÇAY KAŞIĞI KARABİBER
  • 2 DİŞ SARIMSAK
  • 2 ADET YUMURTA
  • YARIM DEMET MAYDANOZ
  • 2 SU BARDAĞI ET SUYU
  • TUZ

HAZIRLANIŞI;
  • PATLICANLAR ALACALI SOYULUR, UZUNLAMASINA DİLİMLEYİP TUZLANIR, ACISI ÇIKANA KADAR BEKLETİLİR, BOL SUDA YIKAYIP SÜZÜLÜR.
  • SOĞANLAR RENDELENİR, MAYDANOZ İNCE İNCE DOĞRANIR KIYMA İLE BİRLİKTE YOĞURULUR.
  • 2-3 CM KALINLIĞINDA KÜÇÜK VE TOMBUL KÖFTELER HALİNE GETİRİLİR.
  • PATLICANLAR YAĞDA KIZARTILIR, 2 DİLİM PATLICANI ÇAPRAZLAMASINA ÜST ÜSTE DİZİLİR.
  • ÜZERİNE 1 ADET KÖFTE KOYULUR, AÇIKTA KALAN PATLICAN DİLİMLERİNİN UÇLARI KÖFTEYİ ÖRTECEK SEKİLDE ÜST ÜSTE BİRLEŞTİRİLİR.
  • ÇEKİRDEKLERİ ÇIKARTILMIŞ VE KABUĞU SOYULMUŞ BİR DOMATES DİLİMİNİ VE YANLAMASINA KESİLMİŞ BİR SİVRİ BİBER PARÇASI BU BOHÇALARIN ÜZERİNE KOYULUR VEBİR KÜRDAN İLE TUTTURULUR.
  • BİBER SALÇASI, RENDELENMİŞ İKİ ADET DOMATES, ET SUYU VE TUZ BİR KAÇ DAKİKA KAYNATILIR.
  • BEYKOZ KÖFTE BOHÇALARI BİR TEPSİ VEYA DÜZ BİR TENCEREYE YAN YAN DİZİLİR.
  • HAZIRLANAN SICAK SOS BİR KAŞIK İLE BOHÇALARIN ÜZERİNE GEZDİRİLİR.
  • 170 DERECE ISITILMIŞ FIRINDA VEYA AĞIR ATEŞTE YAKLAŞIK YARIM SAAT PİŞİRİLİR.
  • YANINDA PİLAV VE KEBABIN SOSU İLE SERVİS YAPILIR.
  • SICAK TÜKETİLİR.
  • AFİYET OLSUN

FIRIN SÜTLAÇ


MALZEMELER ;
  • 1 SU BARDAĞI PİRİNÇ
  • 2 SU BARDAĞI SU
  • 1 LT SÜT
  • 2 SU BARDAĞI ŞEKER
  • 2 YEMEK KAŞIĞI NİŞASTA
  • 1 PAKET VANİLYA


HAZIRLANIŞI ;
  • PİRİNÇLER AYIKLANIR, NİŞASTASI GİDENE KADAR YIKANIR.
  • BİR TENCEREYE SU VE PİRİNÇLER ALINIR, KAYNAMAYA BIRAKILIR.
  • ÜZERİNE SÜT ŞEKER İLAVE EDİLİR VE KARIŞTIRILIR.
  • BİR KASEYE NİŞASTA ALINIR, ÜZERİNE KAŞIK YARDIMI İLE SÜTTEN ALINIR VE NİŞASTA AÇILIR.
  • VANİLYA VE AÇILAN NİŞASTA SÜTE EKLENİR VE KARIŞTIRILIR.
  • KAYNAYAN SÜTLAÇ GÜVEÇ KASELERE BOŞALTILIR VE 250 DERECE ISITILMIŞ FIRINDA ÜST GÖZDE ÜZERİ KIZARANA KADAR PİŞİRİLİR.
  • SOĞUK SERVİS YAPILIR.
  • AFİYET OLSUN.


BAYRAMDA ŞEKER YERİNE KURU HURMA İKRAM EDİN

BAYRAMDA AĞZINIZIN TADI KAÇMASIN!
 BAYRAMDA ŞEKER YERİNE 
 KURU HURMA İKRAM EDİN
 BAYRAMA KAHVALTI İLE BAŞLAYIN



Orucun hemen ardından başlayan Şeker Bayramı’nda yapılan ikramlara “DUR” diyebilmek neredeyse imkansız! Ama lezzetli tatlıların hazırlandığı ve ikramların yapıldığı ‘Şeker Bayramı’nı ‘en az hasarla’ atlatmanız mümkün!  Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Keservuran, bayramda sağlıklı beslenmenin püf noktalarını anlattı. 


Özellikle bayramın ilk günü kahvaltının kesinlikle atlanmaması gerektiğini söyleyen Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Keservuran, “Siyah çaydan vazgeçmeyin ama yeşil çaya da mutlaka yer verin. Misafirinize baklava-kadayıf yerine dondurmalı meyve ve sütlü tatlıları, şeker yerine kuru hurma, kara kayısı kurusu, kara erik kurusu ikram edin. Bayramda ara öğünlerinizi şeker ve çikolatalarla geçiştirmeyin, meyve yemeyi ihmal etmeyin” dedi.

ORUÇTA METABOLİZMA YAVAŞLADI: Ramazan ayında iftar saatinin de 20.30’ları bulması nedeniyle öğün sayısı neredeyse 2’ye düştü, eğer ki iftar saatinden sonra bir ara öğün yaparsak belki 3 öğün tüketmiş oluyoruz. Sonuç olarak metabolizma hızı yavaşladı; kimileri kilo aldı kimileri doğru beslenemedi kimileri ise yeterli su tüketemedi. Ramazan ayını ve oruç tutmayı sonlandıran, normal yemek yeme düzenine dönüşü başlatan Şeker Bayramında yiyip içtiklerimizle sağlıklı başlangıç yapmalıyız ki önümüzdeki dönem ramazan ayında aldığımız kilolardan kurtulabilelim.

BAYRAMA KAHVALTI İLE BAŞLAYIN: Bayram sabahı  mutlaka kahvaltı edilmeli. Kahvaltı; az yağlı beyaz peynir, keçi peyniri vb gibi peynirler, tam tahıllı ekmek, yeşil çay veya siyah çay, mevsim yeşilliklerinden oluşmalı. Tercihen ev yapımı marmelat, taze mevsim meyveleri veya yumurtaya da kahvaltıda yer verebiliriz.

SALAM VE SOSİSİ UNUTUN: Gün içinde tüketilecek besinler ve ikram edilen tatlılar da düşünülerek bayram sabahı kahvaltıda sosis, salam, sucuk ve pastırma gibi yağ içeriği yüksek gıdalar tüketilmemeli, zeytin tüketimi ise kişinin kilo problemi, kardiyovasküler rahatsızlığı, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkları yoksa 5-6 adet ile sınırlandırılmalı. 5-6 adet zeytinin 1 tatlı kaşığı sıvı yağa eşdeğer enerjide olduğu unutulmamalı.

DEMLİĞE ÇUBUK TARÇIN TANE KARANFİL ATIN: Kahvaltıda içeceğiniz ve misafirlerinize ikram edeceğiniz çayı demlerken; demliğe 1 adet çubuk tarçın ve 3-4 tane karanfil ekleyin. Böylece hem çaya hem lezzet katmış, hem şeker kullanımını azaltmış, hem de kan şekeri üzerinde olumlu etkiler yaratmış olacaksınız.

ŞEKERLE ÖĞÜN GEÇİŞTİRMEYİN: Şeker Bayramı'nda; aile büyüklerine yapılan ev ziyaretleri, donatılmış sofralar ve şerbetli tatlılar vazgeçilmez. İşte bu tür durumlarla karşılaştığımızda küçük önlemler almakta fayda var. Ziyaretlerde özellikle tatlı ve şekerleme, draje ve çikolata tüketimine dikkat edilmeli; bu tür gıdalar hacmi küçük fakat enerjisi yüksek gıdalardır. Özellikle bayramda bu tür gıdalarla öğün geçiştirmek yapılacak en büyük hatalardan biridir. Kan şekerinin hızlı yükselip takiben hızlı düşmesine ve bir diğer öğün gereğinden fazla besin alımına neden olur.



BOL POSALI VE LİFLİ BESLENİN: Ramazan ayı boyunca karşılaşılan, metabolizma hızının yavaşlamasıyla doğru orantılı ortaya çıkan kabızlık şikâyetlerini hafifletmek adına posalı – lifli besin tüketimi; yani mevsim meyve-sebzelerinin, sebze yemeklerinin, kuru baklagillerin tüketimi arttırılmalı. Yemeklerden sonra mutlaka rezene ve ıhlamur çayları içilmeli. Çaylarınıza ince iki dilim de taze zencefil ekleyerek yavaşlayan metabolizmaları aktive edebilirsiniz.

 KOMPOSTOYU ŞEKERSİZ YAPIN: Sıvı tüketimine özen gösterilmeli. Oruçtan çıktığımız bu ilk günlerde artmış sıvı ihtiyacımızı karşılamalı su tüketimini arttırmalı, içecek olarak şekersiz komposto, taze sıkılmış meyve suları (kilo problemi ve diyabet yok ise), ayran ve mineral suyunu tercih edilmeli.

ŞERBETLİ TATLININ YANINDA SÜTLÜ KAHVE İÇİN: Metabolizmamızı canlandırmak adına 3-4 saat aralıklı ana ve ara öğünlerden oluşan beslenme düzenine geri dönülmeli. Sunulan yiyecekleri dikkatli tüketmeli, tatlı ve ikramlarla öğün geçiştirmemeli, ara öğünlerde ise meyve ikramlarını değerlendirmelisiniz. Tatlılara karşı koyamadığımız, geri çeviremediğimiz anlar olabilir. Özellikle şerbetli tatlı (baklava, şöbiyet, şekerpare, kadayıf vb) ikramlarda, tatlının köşesinden küçük bir çatal alıp tadına bakmış olmakla yetinilmeli. Şerbetli tatlının yanında mutlaka bir bardak süt veya az şekersiz sütlü kahve içilmeli.

ŞEKER YERİNE HURMA – KARA ERİK KURUSU – TATLI BADEM İKRAM EDİN: Drajeler, şekerlemeler yerine ise misafirlerinize kuru hurma ikram edebilirsiniz. Ayrıca, miktarları ölçülü olmak koşuluyla fındık, ceviz, badem ve kuru meyvelerden oluşan mini tabaklar hazırlayabilirsiniz. Böylece hem mineral ve vitamin içeriği zengin hem de lezzetli sunumlar yapmış olursunuz.

MEYVE TATLILARI HAZIRLAYIN: Meyve tatlıları hazırlayabilir (dondurmalı elma,  armut tatlısı gibi) veya sütlü tatlı (tavuk göğsü, kazandibi, dondurma) servis edebilirsiniz. Doğru tatlı tercihleri yaparak; hem fazla kilolardan, hem sindirim problemlerinden sakınmış, hem de bir çeşit ara öğün yapmış olursunuz. 


TARÇINLI ELMALI KURABİYE


MALZEMELER ;
  • 125 gr ODA SICAKLIĞINDA MARGARİN
  • 1 ÇAY BARDAĞI YOĞURT
  • 1 ADET YUMURTA
  • 1 ÇAY BARDAĞI SIVI YAĞ
  • 1 PAKET VANİLYA
  • 1,5 ÇAY BARDAĞI TOZ ŞEKER
  • 1 PAKET KABARTMA TOZU
  • ALDIĞI KADAR UN
ÜZERİ İÇİN ;
  • PUDRA ŞEKERİ
İÇ MALZEMESİ İÇİN ;
  • 4 ADET ELMA
  • 1 ÇAY BARDAĞI AZ ÇEKİLMİŞ CEVİZ
  • 4 YEMEK KAŞIĞI TOZ ŞEKER
  • 1 TATLI KAŞIĞI TARÇIN 
HAZIRLANIŞI ;
  • TÜM HAMUR MALZEMELERİNİ KARIŞTIRARAK YUMUŞAK BİR HAMUR ELDE EDİN VE 30 DAKİKA HAMURU DİNLENDİRİN.
  • ELMALARIN KABUKLARINI SOYUP RENDELEYİN, BİR TAVAYA ALIN ÜZERİNE ŞEKER İLAVE EDİP SUYUNU ÇEKENE KADAR KISIK ATEŞTE PİŞMEYE BIRAKIN.
  • RENGİ DEĞİŞTİKTEN SONRA TARÇIN VE CEVİZ İLAVE EDİP 5 DAKİKA DAHA KISIK ATEŞTE PİŞİRİN VE SOĞUMAYA BIRAKIN.
  • HAMURU MERDANE YARDIMI İLE AÇIN. BARDAK YARDIMI İLE HALKA KALIPLAR ÇIKARIN.
  • İÇERİSİNE SOĞUYAN HARÇTAN KOYUN VE PİDE ŞEKLİNDE UÇLARINI BİRLEŞTİRİN.
  • İSTEĞE GÖRE AÇILAN HAMURU PİZZA ŞEKLİNDE DİLİMLEYİP SİGARA BÖREĞİ ŞEKLİNDE SARABİLİRSİNİZ.
  • 170 DERECELİK ISITILMIŞ FIRINDA HAFİF PEMBELEŞENE KADAR PİŞİRİN.
  • SICAKKEN ÜZERİNE PUDRA ŞEKERİ SERPİN,ILIK VEYA SOĞUK SERVİS YAPABİLİRSİNİZ.
  • AFİYET OLSUN











KARNIYARIK TARİFİ


MALZEMELER ;
  • 400 GR AZ YAĞLI KIYMA
  • 1 ADET BÜYÜK BOY KURU SOĞAN
  • 2 ORTA BOY DOMATES
  • 2 ADET SİVRİ BİBER
  • 1 YEMEK KAŞIĞI DOMATES SALÇASI
  • TUZ
  • PUL BİBER
  • KEKİK
  • 8-10 ADET KEMER PATLICAN
  • 1,5 ÇAY BARDAĞI ZEYTİNYAĞI
ÜZERİ İÇİN;
  • 4/5 ADET ÇERİ DOMATES
  • 3/4 ADET SİVRİ BİBER
  • İSTEĞE GÖRE PATATES (KIZARTILIR, KARNIYARIĞIN ÜZERİNE DİZİLİR)
HAZIRLANIŞI ;
  • ÖNCELİKLE PATLICANLARI ALACALI SOYUP, TUZLU SUDA BEKLETİYORUZ.
  • ACISI ÇIKAN PATLICANLARI SÜZÜP, BİR KABIN İÇERİSİNDE 1 ÇAY BARDAĞI ZEYTİNYAĞI İLE KARIŞTIRIP, YAĞLI KAĞIT SERİLİ FIRIN TEPSİSİNE DİZİYORUZ.
  • 200 DERECE ISITILMIŞ FIRINDA PATLICANLARI KIZARTIYORUZ.
  • O SIRADA SOĞAN KÜP KÜP DOĞRANIR, YARIM ÇAY BARDAĞI ZEYTİNYAĞINDA SOTELENİR, İÇERİSİNE SALÇA VE KIYMA ALINIR VE TANE TANE KALANA DEK KAVRULUR.
  • DİĞER TARAFTAN  BİBERLER VE DOMATESLER KÜÇÜK KÜÇÜK DOĞRANIR KIYMALI HARCA EKLENİR.
  • TUZ, PUL BİBER, KİMYON EKLENİP SUYUNU ÇEKENE KADAR PİŞİRİLİR..
  • FIRINDA KIZARAN PATLICANLARIN ORTASI BIÇAK YARDIMI İLE AÇILIR KIYMALI HARÇ İLAVE EDİLİR. ÜZERİNE İSTEĞE GÖRE KIZARMIŞ DİLİM PATATES BİBER DOMATES İLE SÜSLEME YAPILIR.
  • SALÇALI SOS YAPIP 200 DERECELİK FIRINDA 30 DK KADAR PİŞİRİLİR 
  • AFİYET OLSUN