5 Şubat 2012 Pazar

Aşama Aşama İçli Köfte


Malzemeler ;

‎1 kg koftelik bulgur

1/2 kg yagsiz kiyma
1 yemek kasigi tuz
5-6 bardak su
Salça
Tuz
Karabiber
2 yumurta
aldığı kadar un
İçi İçin ;
2 kg Kıyma
6-7 adet kuru soğan
Sıvıyağ
Kara Biber
Pul Biber
Salça
Ceviz
YAPILIŞI ;

* Kıymamızı biraz yağda kavururuz. Daha sonra içine küp küp  doğradığımız soğanları atıp kavurmaya devam ederiz. Soğan pembeleşince içerisine pulbiber, karabiber,bir miktar salça ekleyip, karıştırıp ocağımızı kapatırız. Kıyma  soğumaya bırakılır.
* Köftesine gelince;ince bulgurumuzu kısır yapar gibi ıslatırızBulgur ıslanıktan sonra içerisine çiğ kıymayı, salçayı, karabiberi, pulbiberi, yumurtayi ve birazda tuz ekleriz. Azar azar su ekleyerek 10 dakika yoğururuz. Köfte iyice özleşince elimize bir parça alır yuvarlarız eğer dağılmıyorsa hazır denebilir.

* Yoğurulan köftemizi ceviz kadar parçalar alarak önce elimizle içini biraz açarız. Daha sonra tek parmağımızla çevirerek aradada elimizi ıslatarak köftemizi oyar içine kıymadan koyup kapatırız. Eğer köftenizn bazı yerleri açılıp çatladıysa köfteyi zedelemeden elimizi az ıslatarak yapıştırabiliriz..

* Bol yağda kızartırız, kızartma sevmeyenler için haşlayabilirler..

* AFİYET OLSUN...

Ali Paşa Pilavı


Malzemeler ;

2 su bardağı Pirinc
50 gr Tereyağ

250 gram kiyma
1 adet Orta Boy Kuru Soğan
1 dis sarimsak
3 adet domates
karabiber
tuz

Hazırlanışı;

* Pirinç yıkanır, tuzlu suda biraz bekletilir. Sonrasında Pilav normal olarak hazırlanır.

* Kıyma bir kaba alınır üzerine soğan ve sarımsak rendelenir, bir miktar tuz eklenir ve yoğurulur. Minik toplar yapip köftelerin üzerine hafif un serpilir ve köftelerin her tarafına bulanır.

* Tavaya biraz yag koyup köfteler kızartılır. Kabukları soyulmus domatesler ince dogranır veya rendelenir, kızaran köftelerin üzerine dökülür, tuz karabiber eklenip sotelenir.

* Pilav tabağa alınır üzerine de sotelenen köfteler eklenir.

* AFİYET OLSUN...

Karamelli Kabak Tatlısı


Malzemeler ;

2 kilo kabak
3 su bardağı şeker

Hazırlanışı ;

* Kabaklar istenilen büyüklükte doğranır ve tencereye alınır üzerine şeker eklenir ve 1 saat dinlendirirlir.

* Dinlendirilen kabaklar ocağa alınır, orta derece ateşte yaklaşık 1 saat pişirilir.

* Şekerin karamelize olması için ocağın altı açılır. Dikkat kabağı yakmamaya özen gösteriniz.

* Ceviz,tarçın vb. ile servis yapılır.

AFİYET OLSUN...

Fırında Kıymalı Kayık Kabak


Malzemeler ;

4 adet Kabak
1 adet büyük boy Soğan
200 gr Kıyma
3 adet Sivri Biber,
1 tk Domates Salçası
Tuz, Karabiber, Pulbiber, Kekik
1/2 çay bardağı Ayçiçek Yağı

Üzeri İçin ;

2 adet Domates
Kaşar

Sosu İçin ;

1 tk Domates Salçası
Sıcak Su
Tuz

Hazırlanışı ;

* Soğan, biber ve kıyma yağda sotelenir, içerisine salça ve baharatlar eklenir iyice kavrulur.

* Diğer yandan, kabaklar yıkanır, diklemesine ortadan ikiye bölünür iç kısmı kaşık yardımı ile oyulur.

* Hazırlanan kıymalı harç, oyulmuş kabağın içine yerleştirilir.

* Tepsiye dizilir, üzerine domates dilimleri eklenir ve üzerine salça tuz su ile hazırlanan sos ilave edilir.

* 170 derece ısıtılmış fırında kabak yumuşayana kadar pişirilir.

* Son olarak üzerine dilimlenmiş kaşar eklenir, fırında biraz daha bekletilerek kaşar eritilir. (İsteğe göre kaşar rendelenebilir)

* AFİYET OLSUN..

Kaşarlı Salçalı Soslu Köfte

 

Malzemeler ;

300gr Az yağlı Köftelik Dana Kıyma
1 adet orta boy Soğan
2-3 diş Sarımsak
1/2 su bardağı Ekmek İçi
1 adet Yumurta
Tuz, Kimyon, Karabiber

Kızartmak İçin;

Ayçiçek Yağı

Sosu İçin ;

2 yemek kaşığı Domates Salçası
Tuz, Şeker
2-3 yemek kaşığı Ayçiçek Yağı
Su

Üzeri İçin ;

Kaşar


Hazırlanışı ;

* Tüm malzemelerimiz karıştırılır ve dağılmayacak kıvama gelecek şekilde köftemiz hazırlanır ve köftenin 1 tarafına parmak yardımı ile çukur açılır.

* Hazırlanan köfteler kızgın ayçiçek yağında kızartılır.

* Diğer yandan sos için tavaya ayçiçek yağı ve salça alınır kavrulur, salçanın kokusu çıktığı zaman yavaş yavaş sıcak su eklenir, sosumuz çok sulu olmayacak. Kaynayan sosa tuz ve şeker eklenir. 

* Kızartılarn köfteler sosun içerisine eklenir ve arkalı önlü çevrilerek sosa bulanır ve ağzı kapalı olacak şekilde 15 dakika pişirilir.

* Çukur olan kısma kaşar rendesi eklenir ve ocağın altı kapatılır.

* Sıcak olarak pilav eşliğinde servis yapılır.

AFİYET OLSUN...