5 Şubat 2012 Pazar

Karamelli Kabak Tatlısı


Malzemeler ;

2 kilo kabak
3 su bardağı şeker

Hazırlanışı ;

* Kabaklar istenilen büyüklükte doğranır ve tencereye alınır üzerine şeker eklenir ve 1 saat dinlendirirlir.

* Dinlendirilen kabaklar ocağa alınır, orta derece ateşte yaklaşık 1 saat pişirilir.

* Şekerin karamelize olması için ocağın altı açılır. Dikkat kabağı yakmamaya özen gösteriniz.

* Ceviz,tarçın vb. ile servis yapılır.

AFİYET OLSUN...

Fırında Kıymalı Kayık Kabak


Malzemeler ;

4 adet Kabak
1 adet büyük boy Soğan
200 gr Kıyma
3 adet Sivri Biber,
1 tk Domates Salçası
Tuz, Karabiber, Pulbiber, Kekik
1/2 çay bardağı Ayçiçek Yağı

Üzeri İçin ;

2 adet Domates
Kaşar

Sosu İçin ;

1 tk Domates Salçası
Sıcak Su
Tuz

Hazırlanışı ;

* Soğan, biber ve kıyma yağda sotelenir, içerisine salça ve baharatlar eklenir iyice kavrulur.

* Diğer yandan, kabaklar yıkanır, diklemesine ortadan ikiye bölünür iç kısmı kaşık yardımı ile oyulur.

* Hazırlanan kıymalı harç, oyulmuş kabağın içine yerleştirilir.

* Tepsiye dizilir, üzerine domates dilimleri eklenir ve üzerine salça tuz su ile hazırlanan sos ilave edilir.

* 170 derece ısıtılmış fırında kabak yumuşayana kadar pişirilir.

* Son olarak üzerine dilimlenmiş kaşar eklenir, fırında biraz daha bekletilerek kaşar eritilir. (İsteğe göre kaşar rendelenebilir)

* AFİYET OLSUN..

Kaşarlı Salçalı Soslu Köfte

 

Malzemeler ;

300gr Az yağlı Köftelik Dana Kıyma
1 adet orta boy Soğan
2-3 diş Sarımsak
1/2 su bardağı Ekmek İçi
1 adet Yumurta
Tuz, Kimyon, Karabiber

Kızartmak İçin;

Ayçiçek Yağı

Sosu İçin ;

2 yemek kaşığı Domates Salçası
Tuz, Şeker
2-3 yemek kaşığı Ayçiçek Yağı
Su

Üzeri İçin ;

Kaşar


Hazırlanışı ;

* Tüm malzemelerimiz karıştırılır ve dağılmayacak kıvama gelecek şekilde köftemiz hazırlanır ve köftenin 1 tarafına parmak yardımı ile çukur açılır.

* Hazırlanan köfteler kızgın ayçiçek yağında kızartılır.

* Diğer yandan sos için tavaya ayçiçek yağı ve salça alınır kavrulur, salçanın kokusu çıktığı zaman yavaş yavaş sıcak su eklenir, sosumuz çok sulu olmayacak. Kaynayan sosa tuz ve şeker eklenir. 

* Kızartılarn köfteler sosun içerisine eklenir ve arkalı önlü çevrilerek sosa bulanır ve ağzı kapalı olacak şekilde 15 dakika pişirilir.

* Çukur olan kısma kaşar rendesi eklenir ve ocağın altı kapatılır.

* Sıcak olarak pilav eşliğinde servis yapılır.

AFİYET OLSUN...

Damla Çikolatalı İki Renkli Kek



Bugün teyzem eniştem kuzenim ve kızı geldiler.

Hem ev ziyaretine hem de kızımı görmeye.

Poğaçam ve kurabiyem vardı buzlukta ilk işim onları çıkarmak oldu daha sonra evi süpürdüm dağınıklığı topladım ve kek yapmaya koyuldum.

Sonuç mu??

Harika oldu, çok beğenildi, geri kalan kekleri buzluğa attım.

Ani bir misafir gelişinde çıkarıp ikram etmek için.     


Malzemeler ;

2 adet Yumurta
1 su bardağı Toz Şeker
1 su bardağı Ayçiçek Yağı
           1 su bardağı Yoğurt           
   1 paket Vanilya
1 paket Kabartma Tozu
1/2 paket Kakao
1 çay bardağı Damla Çikolata
Aldığı Kadar Un (2,5-3 su bardağı kadar)

Hazırlanışı ;

* Şeker ve yumurta mikser yardımı ile çırpılır.

İçerisine sırasıyla, yoğurt, ayçiçek yağı, vanilya, un ve kabartma tozu eklenir, kek kıvamını alana kadar çırpılır.

* Margarin ile yağlanmış kek kalıbına, kek harcının bir kısmı dökülür. Geri kalan kısma kakao eklenir ve çırpılır.

* Kek kalıbındaki hamurun üzerine damla çikolata serpilir, üzerine kakaolu kek harcı eklenir ve geri kalan damla çikolata da kakaolu harcın üzerine serpilir.

* 175 derece ısıtılmış fırında 25-25 dakika pişirilir. (Fırından fırına farklılık gösterebilir)

* Servise Hazırdır.

 AFİYET OLSUN..

3 Şubat 2012 Cuma

Mayalı Elde Açma Börek (Patatesli Kaşarlı)


Malzemeler ;

Hamuru İçin ;

1 su bardağı Süt
1 su bardağı Ilık Su
1 çay bardağı Yonca Ayçiçek Yağı
1/2 paket Yaş Maya
1 Yemek Kaşığı Toz Şeker
1-2 tatlı kaşığı Tuz
2 adet Yumurta (Bir yumurta sarısı ayrılacak)
Aldığı kadar un (7,5 su bardağı)

İçi İçin ;

2 yemek kaşığı Tereyağ
1 çay bardağı Yonca Ayçiçek Yağı

İç Harcı İçin ;

4 adet Patates
1 kase Kaşar Rendesi
Maydanoz
Karabiber, Pulbiber, Tuz

Üzeri İçin ;

1 adet Yumurta sarısı (Ayırdığımız)
1-2 yemek kaşığı Yonca Ayçiçek Yağı
1 yemek kaşığı Yoğurt

HAZIRLANIŞI ;

* Hamur malzemelerinin hepsi karıştırılır ve yumuşak bir hamur elde edilir. Hamur 30 dakika dinlendirilir.

* Patatesler haşlanır, kaşar rendelenir, maydanozlar ince ince kıyılır ve bir kabın içerisinde baharatlar da eklenerek karıştırılır.

* Dinlenen hamur 2 ye bölünür, tezgaha un serpilir ve üzerine hamur konulur , hamurun üzerine de un serpilir ve merdane yardımı ile açılır.(oklava da olabilir, hangisi kolayınıza geliyorsa)

* Açılan hamura, eritilen margarin ve ayçiçek yağı karışımı  sürülür, el yardımı ile hamur çekiştirilerek açılır.

* İçerisine iç harcı eklenir ve rulo şeklinde sarılır, içe doğru sarılarak yağlanmış tepsiye dizilir. Diğer hamur için de aynı işlem uygulanır. İster aynı tepside ister ayrı tepside yapabilirsiniz. Tepsiye eklenen hamur tepsi büyüklüğü kadar elle bastırılarak açılır.

* Üzerine hazırladığımız yumurta sarısı,yoğurt,ayçiçek yağı karışımı sürülür ve 200 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

AFİYET OLSUN...