18 Ocak 2011 Salı

Sodalı Pufidik Poğaça (Pastane Poğaçası)


Malzemeler ;

1 adet Yaş Maya 42gr
1 su bardağı Ilık Süt
1 su bardağı Ayçiçek Yağı
3 yemek kaşığı Toz Şeker
1 tatlı kaşığı Tuz
1 yumurta (akı içine,sarısı üzerine)
1 paket Kabartma Tozu
1 adet Soda (Cam Şişe)
Aldığı kadar un

İçi İçin ;

Beyaz Peynir

Hazırlanışı ;

* Maya ılık sütte eritilir, peşine kabartma tozu ve un hariç diğer malzemeler eklenir, yoğurulur.

* İçerisine kabartma tozu ve un eklenir, kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edilir.

* Hamur sıcak oda da 2 saat mayalanır. (Ben peteğin üzerinde mayaladım, süper kabardı)

* Hamurdan parçalar kopartılarak içerisine peynir ilave edilir ve yarım ay şeklinde kapatılır ve fırın kağıdı serili tepsiye dizilir (İsterseniz yuvarlak yapabilirsiniz.)

* Üzerine yumurta sarısı sürülür ve 160 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

* Yaklaşık 40 adet poğaça çıkacaktır.

AFİYET OLSUN...

16 Ocak 2011 Pazar

Havuçlu Kırmızı Lahana Salatası


Malzemeler ;

Kırmızı Lahana
Havuç
Limon
 Zeytinyağı
Tuz

Hazırlanışı

* Lahana ince ince doğranır ve sıcak suda yumuşayana kadar yoğurulur.

* Havuç rendelenir, süzülen lahananın içine katılır. Limon zeytinyağı ve tuz eklenir servis edilir.

AFİYET OLSUN..

12 Ocak 2011 Çarşamba

Fındıklı & Bademli Revani


Malzemeler ;

1 paket Dr. Ouetker Revani
3 adet Yumurta

Şerbeti İçin ;

4,5-5 su bardağı şeker
6 su bardağı limon
1-2 dilim portakal kabuğu

Hazırlanışı ;

*Şeker ve suyu tencereye alıp ocağa alınır ve kaynatılır, içerisine portakal kabuğu eklenir ve 5 dakika daha kaynatılır ve soğumaya bırakılır. (isteğe göre limon kabuğu kullanılabilir)

* Hazır revani harcımızı derin bir kaba alıp içerisine 3 adet yumurta kırarız ve mikser yardımı ile 5 dakika çırparız.

* Yağlanmış fırın tepsimize dökeriz  ve 160 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişiririz.

* Pişen revaniyi fırından alıp bir kaç dakika bekletir ve dörde böleriz.

* Doğuyan şerbeti kepçe yardımı ile revaniye yediririz.

* Hindistan cevizi, fınfık,fıstık veya badem ile soğuk olarak servis yapabilirsiniz.

AFİYET OLSUN...

10 Ocak 2011 Pazartesi

Çok Pratik Kimyonlu Süzme Mercimek Çorbası


Malzemeler ;

1 su bardağı Kırmızı Mercimek
1 adet Orta Boy Soğan
1 adet Büyük Boy Havuç
1/2 çay bardağaı Ayçiçek Yağı
2 tatlı kaşığı domates salçası
2 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı pul biber (acı sevenler daha fazla koyabilirler)
1 çay kaşığı kimyon
Tuz
2 Lt Su

Hazırlanışı ;

* Mercimek sıcak suda bekletilir. Soğanlar küp küp doğranır ve ayçiçek yağında sotelenir, içerisine küp küp doğranmış havuçlar eklenir.

* Daha sonra içerisine salça ve mercimekler eklenip 2 dakika kavurulur.

* Sıcak suyu da tencereye ekleyip çorbayı kaynamaya bırakırız. Yaklaşık 15-20 dakika kaynadıktan sonra içerisine baharatlar eklenir ve blendara vurulur.

* 5-10 dakika da bu şekilde kaynattıktan sonra sıcak olarak servis yapılır.

AFİYET OLSUN..

9 Ocak 2011 Pazar

Nar Ekşili & Zeytinyağlı Yaprak Sarma


Nar Ekşili mi nasıl yani dediğinizi duyar gibiyim :)

Evet nar ekşili, evde limon yoktu ve bu sarmayı yapmam gerekiyordu kaç gündür canım çekiyordu ve eşimde konserve almıştı yoooook hiç beğenmedim yarısı çöpe gitti.

En iyisi benim yapmamdı ama üşeniyordum ve evde yaprak yoktu.

Cuma günü eşim bir güzellik yapmış ve bana yaprak getirmiş hadi dolma sar da yiyelim dedi :) tabi evd elimon olmadığını unutmuş :))

Ben de ne yapsam ne etsem diye düşünürken nar ekşisi gözüme ilişti. Denemekten ne çıkar dedim sıvadım kolları başladım dolma sarmaya :)

Aslında bu sefer kuş üzümlü tarçınlı fıstıklı yapmak istiyordum ama üzüm ve fıstığım da yoktu. Bir dahaki sefere inşallah..

Nar Ekşili Sarmayı Bu haliyle de biz çok beğendik..

Hadi bakalım neler yapmışım görelim..

Malzemeler ;

1/2 Kilo Yaprak
2 su bardağı Kırık Pirinç
1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası
1/3 Çay Bardağı Sızma Zeytinyağı
1 orta boy Soğan
1-1,5 yk  Nar ekşisi
Tuz, Nane, Karabiber, Şeker

Hazırlanışı ;

* Pirinçler yıkanır, soğan ince ince kıyılır, bir kaba alınır ve içerisine diğer malzemeler de eklenir, karıştırılır.
(bazıları pişirerek yapıyor, ben bu şekilde yapıyorum)

* Yapraklar sıcak suda bekletilir sıkılır ve harcımız içine eklenerek ince ince sarılır.

* Tencereye bir sıra düz bir sıra ters olarak dizilir, üzerine tuz ve şeker serpilir.

* Bir kaba  yaklaşık bir bardak sızma zeytinyağı ve nar ekşisi eklenir, karıştırılır üzerine sıcak su eklenir, daha sonra tencereye eklenir, orta derece ateşte ağzı kapalı olarak pişirilir.

* Soğuk servis yapılır.

AFİYET OLSUN..