4 Şubat 2010 Perşembe

Fındıklı İrmik Helvası


Eşimin isteği üzerine akşam yemeğinin ardından hemen helva yapmaya koyuldum. Fıstık olmadığı zamanlarda çekilmiş fındık (fazla çekilmemiş) ile yaparım ben helvamı. Çokta lezzetli olur. Geçelim nasıl Yaptığıma;

Malzemeler ;

1 paket Selva vakumlanmış irmik (250gr)
1,5 çb Kırlangıç Ayçiçek Yağı
1 tk Sütaş Tereyağ
1/2 sb fındık

Şerbeti İçin ;

1,5 sb PanKristal Şeker
2,5 sb su
1 ince dilim limon

Hazırlanışı ;

Tereyağı, Ayçiçek yağı ve İrmik orta derece ateşte karıştırılarak kavrulur.
Diğer yandan şeker su ve limon ateşe konarak 5-10 dakika kaynatılır ve ocaktan alınır.
Rengi değişen irmiğe, az miktarda çekilmiş olan fındıklar eklenir ve istenildiği kadar kavrulur.
Şerbet yavaş yavaş ilave edilerek karıştırılır, ocağın altı tamamen kısılır ve karıştırmaya devam edilir.
Kıvamı istenildiği gibi olduktan sonra ocak kapatılır ve ıslak kasenin içine konup pasta tabağında ters çevirilir.
Üzeri çikolata sosu, kaymak veya dondurma ile süslenir (ben kendi yaptığım çikolata sosunu tercih ettim).
Bloğumda çikolata sos tarifim bulunmaktadır.
Ilık veya soğuk yemek kişisel tercihiniz ile alakalıdır.
Servise hazırdır.


Afiyet Olsun...

Orman Kebabı


Malzemeler ;

1/2 Kg Kuşbaşından daha küçük doğranmış Et
1 Orta Boy Soğan
1 adet Havuç
1 adet Patates
1 Kase İglo Bahçe Bezelyesi
1 Tk  Tat Domates Salçası
1/3 çb Kırlangıç Ayçiçek Yağı
1 Tk Sütaş Tereyağ
1 adet Defne Yaprağı
Tuz
Pul Biber
Kekik

Hazırlanışı ;

Soğanı küp küp doğrayıp, ayçiçek yağı ve et ile birlikte kavurdum. İçerisine tereyağı ekledim.
Kavrulan etin içerisine, patates ve havucu koyup 5 dakika daha kavurdum.
Etin pişmiş olmasına özen gösterin.
Daha sonra, salça, defne yaprağı ve sıcak suyu ekledim.
Baharatları en son ekledim ki etin tadını bozmasın.
Pişen etimizin üzerine İglo Bahçe Bezelyesini de ekleyip ocağın altını kapattım.
Servise hazırdır.


Afiyet Olsun....


3 Şubat 2010 Çarşamba

Ekler Pasta


Malzemeler ;

Hamuru İçin ;

2 Su badağı su
1/2 paket margarin
4 Adet yumurta
6 Çorba k. un

Kreması için ;

2 Ad yumurta
2 Çorba kaşığı un
1/2 sb toz şeker
1/2 kg süt
25 gr margarin
1 Paket vanilya
Kakao

Sos için :


1 Paket bitter çikolata
2 Çorba kaşığı su
40 gr margarin

Yeşil Fıstık
Muz

Hazırlanışı ;

Bir tencerede suyu kaynatın. İçine yağı koyarak eritin. Ateşten alın ve elenmiş unu yavaş yavaş ilave ederek, karıştırın.

 Biraz pişirin altını kapatıp, yumurtaları teker teker ekleyerek karıştırın. Hamuru tepsiye sıkma tobası ile sıkın veya kaşıkla tek tek parçalar halinde uzunlamasına dökün.

200 derecedeki kızgın fırına koyun, kabarıp pembeleşince fırını kapatıp soğuyana kadar içinden çıkarmayın.

Burası çok önemli : Pişme süresince ve soğuyuncaya kadar fırın kapağını açmayın, yoksa ekler hamurunuz çöker.

Krema için ; yumurta, un, toz şeker, kakao ve sütü karıştırarak muhallebi gibi pişirin.Margarin ve vanilyayı ekleyerek iyice çırpın.

Bu kremayı soğuyan ekleri enlemesine bir kenarından 2ye bölerek  içine sürün.

 Sos için : Derin bir kaba su koyun. Başka bir kabın içine sos malzemelerini, çikolata, su ve margarini koyun.Ocağın altını yakın.,

 Çikolata kabını içi su dolu kabın içine oturtun. Benmari usulü çikolatayı eritin. Eklerin üzerine sürün. Çekilmiş yeşil fıstık ile süsleyin.

Ekler pastaların üzerine çikolatalı sos ve muz eşliğinde servis yapın.


Afiyet Olsun...

Cacık


Yine pazar alışverişimizi yaptığımız sırada kokusu burnumuza gelen bahçe salatalığını almadan edemedik.
O kadar güzel kokuyor ve o kadar lezzetliydi ki inanamadık. Gecenin bir yarısı eşimin canı cacık çekti. Hemen mutfağa gitti ve 5 dakika içinde hazırlanmıştı. Biz cacığı çok koyu ve çok sulu kıvamda sevmeyiz. Orta derece olmalı kıvamı.. Mideye nasıl indirdiğimizi anlamadık bile. Ertesi akşam için benden cacık istedi, bahçe salatasının tadına doyamadık açıkcası.. Ben de akşam yemeğinde cacığı hazırladım nasıl mı ?
Çok Basit :))

Malzemeler ;

2 adet salatalık
1 kase yoğurt
tuz
nane
1 yk Kırlangıç Mısır Yağı 

Hazırlanışı ;

Salatalığı alacalı soyduktan sonra ince ince doğradım (rendelemeyi sevmiyorum)
Tuzu ve yoğurdu da ekleyip iyice karıştırdım biraz su ekledim. (isteğe göre sarımsak eklenebilir, ben eklemedim)
Üzerine nane serptim, Mısır Yağını da ekledim. ve servis yaptım.
(zeytinyağı dolabımın derinlerindeydi, çıkarmaya üşendim :) Mısır Yağı ile de lezzetinden ödün vermedi )

Afyet Olsun

Hamsi Kızartması


Eşimle haftalık pazar alışverişimizi Bahçeşehir Sosyete Pazarı PazarTürk'te yaparız. Biraz pahalı fakat  kaliteli ürünleri var PazarTürk'ün. Bu hafta da hamsi alalım dedik. Havaların çok fazla soğumamasından dolayı hamsiler yurdumuzu terk etmişler. Bundan dolayı da, hamsi kıtlığı olduğu için, Bir kaç ay öncesine kıyasla fiyatları biraz pahalı.. Geçen hafta 6-7-8 TL arasında değişen fiyatlar bu hafta 5 ile 6 arasında değişiyordu. Son 1 haftanın getirdiği soğuklar hamsi fiyatlarında da düşüş göstereceğini işaret ediyor. Bu devirde herşey o kadar pahalı ki bari balıktan alalım vitaminimizi..

Malzemeler ;

1/2 kg hamsi
1/2 kase Konya Un
1 çb Kırlangıç Ayçiçek Yağı
Tuz
1/2 Limon

Hazırlanışı ;

Hamsiler ayıklanır, yıkanır ve tuzlanır.
Una bulanır, kızgın ayçiçek yağında kızartılır.
Üzerine limon sıkılır ve limon dilimleri ile süslenir.(ben bayılırımmm)
Yeşil Salata ve Şalgam Suyu eşliğinde servis yapılır.

Afiyet Olsun...