3 Şubat 2012 Cuma

Mayalı Elde Açma Börek (Patatesli Kaşarlı)


Malzemeler ;

Hamuru İçin ;

1 su bardağı Süt
1 su bardağı Ilık Su
1 çay bardağı Yonca Ayçiçek Yağı
1/2 paket Yaş Maya
1 Yemek Kaşığı Toz Şeker
1-2 tatlı kaşığı Tuz
2 adet Yumurta (Bir yumurta sarısı ayrılacak)
Aldığı kadar un (7,5 su bardağı)

İçi İçin ;

2 yemek kaşığı Tereyağ
1 çay bardağı Yonca Ayçiçek Yağı

İç Harcı İçin ;

4 adet Patates
1 kase Kaşar Rendesi
Maydanoz
Karabiber, Pulbiber, Tuz

Üzeri İçin ;

1 adet Yumurta sarısı (Ayırdığımız)
1-2 yemek kaşığı Yonca Ayçiçek Yağı
1 yemek kaşığı Yoğurt

HAZIRLANIŞI ;

* Hamur malzemelerinin hepsi karıştırılır ve yumuşak bir hamur elde edilir. Hamur 30 dakika dinlendirilir.

* Patatesler haşlanır, kaşar rendelenir, maydanozlar ince ince kıyılır ve bir kabın içerisinde baharatlar da eklenerek karıştırılır.

* Dinlenen hamur 2 ye bölünür, tezgaha un serpilir ve üzerine hamur konulur , hamurun üzerine de un serpilir ve merdane yardımı ile açılır.(oklava da olabilir, hangisi kolayınıza geliyorsa)

* Açılan hamura, eritilen margarin ve ayçiçek yağı karışımı  sürülür, el yardımı ile hamur çekiştirilerek açılır.

* İçerisine iç harcı eklenir ve rulo şeklinde sarılır, içe doğru sarılarak yağlanmış tepsiye dizilir. Diğer hamur için de aynı işlem uygulanır. İster aynı tepside ister ayrı tepside yapabilirsiniz. Tepsiye eklenen hamur tepsi büyüklüğü kadar elle bastırılarak açılır.

* Üzerine hazırladığımız yumurta sarısı,yoğurt,ayçiçek yağı karışımı sürülür ve 200 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

AFİYET OLSUN...

7 yorum:

  1. Esra kim yaptı bunu..Sen yaptıysan senin yapmadıysan yapanın eline sağlık mükemmel görünüyor ben bunu yerim yerim...off off
    bunu yapıp bol bol tepsi tepsi buzluğa atacaksın canın isteyince çıkarıcaksın :) harikaaa

    YanıtlaSil
  2. Ben yaptım canım beğenmene sevindim.. Merak sarmaya başladım, börek açmaya devam :))
    ben de öyle düşünüyorum fırsat buldukça yapıcam atıcam buzluğa nam namm 2 tepsi yaptım ve bittii :))

    YanıtlaSil
  3. sana bir püf noktası canım azcık aç sıvıyağla her tarafını en az 30 dk beklet çarşaf üstünde baklavadan bile ince açılıyor çektikçe çekiliyor.. kenar kalın yerlerinide kes o böreğe sertlik veriyor hamur oluyor o kıyı köşeleri..

    yap valla bende çok sarmıştım... en güzellerden biride ıspanaklısı oluyorrr off off dedirtiyor.. kıymalıdada bol soğan :)

    YanıtlaSil
  4. Senden değişik açma börekler bekliyorum madem hadi bakalım kolay gelsin fotolara bakayım of off derim ben bu böreklere..en sevdiklerimden :)

    üzerinede yağla karıştırılmış yumurta sarısı sür çıtır çıtır :)

    YanıtlaSil
  5. 30 dk bekletmezsen zor açılır en kolayı en incesi 30 dk.beklemesidir.. inanılmaz açılıyor o zaman..

    YanıtlaSil
  6. esra bigün börek yapalım çarşaf tepsi tepsi :)

    YanıtlaSil
  7. Esra bigün tepsi tepsi börek açalım pişirelim birazı buzluğa :)

    YanıtlaSil